Mia ja Karam rakastuivat vuonna 2012. He pitävät yhteyttä lähinnä Skypen välityksellä. Kuva: Liv
Mia ja Karam rakastuivat vuonna 2012. He pitävät yhteyttä lähinnä Skypen välityksellä. Kuva: Liv

Mia ja Karam kertovat vuosien taistelusta Kielletty rakkaus -ohjelmassa. Jos sinulla on samankaltaisia kokemuksia, vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn!

Maanantai-illan Kielletty rakkaus -jaksossa rakkaustarinansa kertovat Mia, 46, ja Karam, 34. Kaksikon yhteydenpito sai  alkunsa Facebookissa 2012. Parin kuukauden viestittelyn jälkeen Mia päätti lähteä käymään Karamin luona Tuniassa. Tapaamisen jälkeen rakkaus roihahti, ja vuonna 2013 pari meni naimisiin. 

Mia ja Karam ovat joutuneet kuitenkin pitämään yhteyttä lähinnä vain Skypen välityksellä, sillä Karam ei ole saanut lupaa tulla Suomeen.

”Me ollaan naimisissa, mutta mies ei saa tulla tänne.”

– Siitä on nyt viisi vuotta, kohta kuusi, kun me olemme ensimmäisen kerran laittaneet viisumihakemuksen. Se oli nopea päätös, että ei, ei ei. Me ollaan naimisissa, mutta mies ei saa tulla tänne, Mia kertoo jaksossa.

Päätös on harmittanut luonnollisesti molempia.

– Ei ollut mitään muuta syytä kuin se, että hänen oletettiin olevan tällainen hengailijapoika, joka haluaa lähteä kiertelemään ympäri Eurooppaa ja kattelemaan maailmaa, Mia ihmettelee jaksossa.

Vuosien vääntö suomalaisten maahanmuuttoviranomaisten kanssa on ollut Mian mukaan raskasta.

”Parin vuoden taistelun jälkeen ajattelin, että mä en enää jaksa.”

– Tämä vaatii ihan hirveästi parisuhteelta. Parin vuoden taistelun jälkeen ajattelin, että mä en enää jaksa. Että en jaksa taistella tästä enää yhtään – että antaa olla. Hain sitten avioeroa, Mia kertoo.

Pari ei ole enää naimisissa. Vuosien taistelu on kuitenkin tuottanut sen verran tulosta, että illan jaksossa nähdään, kuinka Karam on vihdoin saanut 45 päivän viisumin Suomeen. Pari toivoo pääsevänsä vihdoin aloittamaan normaalin arjen.

Miltä tuntuu rakastua ulkomaalaistaustaiseen kumppaniin? Onko sinulla samankaltaisia kokemuksia kuin Mialla ja Karamilla? Kerro tarinasi jutun lopussa! Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa.

Kielletty rakkaus Livillä ma kello 21.00

Me Naiset ja Liv kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Mia, 46, tapasi netissä kolmekymppisen tunisialaismiehen ja rakastui: ”Olemme naimisissa, mutta mies ei saa tulla Suomeen”

Luojan kiitos maahanmuutto ei ole niin helppoa, että vihkitodistus riittäisi. Suomessa on niin paljon "suvakkinaisia", jotka menee naimisiin kaikkien "hädässä" olevien kanssa. Naittaisivat varmaan lesket mummonsakin. Ei siinä kunhan ei tule rötöstelemään tai sossutuille, niin tervetuloa vaan, kun on jo vaimokin valmiina.
Lue kommentti

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

PirjoLiisa

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Et oo sitten tainnut kauheesti matkustella. Taidat myöskin olla ylipainoinen vetelys jos oluen tiskiltä hakeminen tuottaa noin suuria ongelmia. Itse haen mielummin kaljani tiskiltä, kuin odotan ensin tarjoilijan saapumista, sitten kaljani saapumista, sitten uudestaan tarjoilijan saapumista, että voin pyytää laskun ja sitten vielä sen laskun saapumista.
Lue kommentti
Vierailija

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Suomalaisen ravintolakulttuurin ongelma ei ole se että kaljaa ei saa viedä itse pöytään. Ongelma on se että se kalja tarttee itse hakea tiskiltä. En ole missään muussakaan maassa nähnyt edes yhden tähden paikoissa kansan kanniskelevan kaljaa tiskiltä terassille, vaan tarjoilijat hakee tilaukset pöydästä ja toimittaa tavaran perille. Suomesta puuttuu pöytiintarjoilu ja se on ay-liikkeen syytä. Se on todellinen ongelma. Se että jalkakäytävällä ei saa kanniskella kaljaa, on ihan ok, joskin...
Lue kommentti

Illan dokumentissa pohditaan, miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos.

IS TV-LEHTI: Suomalainen dokumenttiohjaaja John Webster vietti perheineen vuoden käyttämättä öljyä ja syntyi dokumenttielokuva Katastrofin aineksia (2008). Nyt hän palaa jälleen ympäristöaiheeseen.

Webster suuntaa dokumentin Tulevilla rannoilla (2017) tulevaisuuden lapsenlapsenlapselleen. Pienet keltaiset kumisaappaat tepsuttavat 50 vuoden päässä, vuonna 2063 syntyneen kuvitellun Dorit-tytön elämässä. Silti dokumentin ote on vahvasti tässä päivässä. Miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos?

Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Websterin vaimon puheenvuoro on kuvaava. Ilmastonmuutoksen tärkeys on arvoasteikolla noin sijalla 4/10. Edelle astuvat muun muassa lainanmaksu ja työterveys. Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Dokumentti on henkilökohtainen ja tunteellinen. Se esittää faktoja, mutta vetoaa ihmiskunnan perihyvyyteen – jos sitä on. Missiona on näyttää, että yksikin ihminen voi tehdä paljon.

Websterin dokumentti toivoo yleistä heräämistä. Se, ettei osa maailmasta joudu veden alle tai että lastemme jälkeläiset saavat puhdasta vettä, on omalla vastuullamme.

Satojen tuntien materiaalista huolimatta dokumentti etenee kauniisti ja rauhallisesti ja yhdistää nykyelämämme yhteiselle ihmiskunnan aikajanalle.

Se myös kertoo mielenkiintoisen, evoluutioon perustavan syyn sille, miksi meidän on hankala ryhtyä oikeasti toimiin.

Dokumenttiprojekti: Tulevilla rannoilla, TV1 ma klo 21.30

HUOH

Tänään tv:ssä: Näytä tämä kaunis dokumentti ilmastonmuutoksen epäilijälle – mieli saattaa muuttua

Juuri tuollaisten ihmisten takia, kuin ensimmäinen kommentoija, olemme tässä tilanteessa, kun kukaan ei tee mitään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Harmi, että et todennäköisesti elä enää silloin, kun maapallo tuhoutuu tämän päivän ihmisten tekojen takia. Ei ole kyse mielipiteistä vaan faktoista... Harmi että suurin osa ihmisistä ei jaksa perehtyä asioihin, vaan kieltää kaiken epämiellyttävän.
Lue kommentti