Matti Nykänen (kesk.) kertoo Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa (vas.) katuvansa aikaisempia avioliittojaan. Avioliitto Pian (oik.) kanssa on Matille kuudes. Kuvat: MTV3
Matti Nykänen (kesk.) kertoo Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa (vas.) katuvansa aikaisempia avioliittojaan. Avioliitto Pian (oik.) kanssa on Matille kuudes. Kuvat: MTV3

Maria Veitola yöpyy seuraavassa Yökylässä-jaksossa Matti ja Pia Nykäsen kotona Joutsenossa.

Maria Veitola Yökylässä -ohjelma palasi ruutuun viime viikolla, kun Maria Veitola yöpyi räppäri Cheekin eli Jare Tiihosen kotona. Tällä viikolla televisiossa nähdään, kun Maria lähtee ex-mäkihypääjä Matti Nykäsen, 53, kotiin. Matti asuu Joutsenossa vaimonsa, Pia Nykäsen (o.s. Talonpoika), 47, sekä tämän kuopuksen Miskan kanssa. Lisäksi perheeseen kuuluvat Matin ja Pian koira sekä kani.

Jo ensimmäisenä päivänä Maria huomaa, miten herkkä ihminen Matti on.

”Hänessä on jotain heikkoa ja herkkää.”

– Nyt ymmärrän sen, miksi aina löytyy naisia, jotka rakastuvat Mattiin. Hänessä on jotain heikkoa ja herkkää, että todellakin haluaa suojella ja pelastaa hänet. Sitä toivoo, että voi, kun kaikki vain menisi hyvin, Maria kertoo kameralle jaksossa.

Maria pohtii jaksossa myös sitä, miksi monella suomalaisella on sympatiat Matin puolella riippumatta tämän teoista. Myös Pia on kertonut ”olleensa Matin puolella” jo ennen kuin edes tunsi tätä. Maria kysyy Pialta, millaista on olla niin herkän ihmisen kanssa parisuhteessa.

– Toisen pitää sitten olla kovempi, Pia sanoo.

Maria kysyy myös, tunteeko Pia suojeluvaistoa Matti kohtaan. Pia kieltää tämän ja sanoo suojelevansa vain omia lapsiaan.

Kun Matti ei ole keikalla, hän hoitaa ja pitää seuraa perheen koiralle ja kanille. Kani asuu Matin ja Pian keittiössä, joka on rajattu portilla.
Kun Matti ei ole keikalla, hän hoitaa ja pitää seuraa perheen koiralle ja kanille. Kani asuu Matin ja Pian keittiössä, joka on rajattu portilla.

Tammikuussa Maria kertoi Me Naisten haastattelussa, miten erikoista Yökylässä-ohjelmaa on ollut tehdä. Hän kuvaili vierailuja kahden päivän kuplaksi, johon he haastateltaviensa kanssa pääsivät. Maria viettää kunkin vieraan luona aina kaksi päivää ja yhden yön.

– Tämä ohjelma on erityisen henkilökohtainen ja tunnen olevani siinä aika paljaana, Maria sanoi.

Maria Veitola Yökylässä keskiviikkoisin MTV3:lla kello 21.00.

Oikaisu

Me Naisten numeron 4/2017 Ruudussa-palstalla (s.64) oli vanhentunutta tietoa: Maria Veitola Yökylässä -ohjelman ensimmäinen jakso oli lehden ilmestyessä jo esitetty, ja sarjan toisessa jaksossa Veitola vierailee Matti Nykäsen, ei Cheekin luona. Toimitus pahoittelee virhettä.

Siilityttö

Matti Nykäsen kotona yöpynyt Maria Veitola: ”Nyt ymmärrän, miksi aina löytyy naisia, jotka rakastuvat Mattiin”

Niillä naisellisilla ja kivoilla ei olisi mitään särmää ja oikeaa sanottavaa kuitenkaan. Maria saa ihmisistä esiin enemmän, kuin mikään Siwan Perus-Elli. Veitolalla on elämänkokemusta ja rouhea ote työhönsä. Hän on rehellinen ja aito. Provosoivakin, mutta sillä juuri luodaan yleisöä kiinnostavaa draaman kaarta. Toki voi missikisojakin mieluummin katsoa, että on varmasti miellyttävä ja turvallinen olo.
Lue kommentti

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00