Oletko kaivannut tätä veljesparia? Kuva: handout
Oletko kaivannut tätä veljesparia? Kuva: handout

Sarjan paluujaksot nähdään myös Suomessa heti huhtikuussa.

Pako-sarjan vuonna 2009 ilmestyneen neljännen kauden piti jäädä viimeiseksi. Fanien iloksi sarja kuitenkin jatkuu tänä keväänä uusin jaksoin!

Sarjaa voi katsoa Suomessa huhtikuun alusta alkaen Ruutu-palvelusta vain parin päivän viiveellä Yhdysvalloista. Myöhemmin se näytetään myös Liv-kanavalla.

Nämä asiat tiedämme uusista jaksoista jo nyt: 

1. Michael Scofield on elossa.

Tämä kävi selväksi jo uuden kauden ensimmäisestä trailerista: edellisellä kaudella kuollut Michael Scofield (Wentworth Miller) onkin elossa.

Sarjan uusimman trailerin mukaan hänen paluunsa on valtava yllätys muille hahmoille.

2. Seitsemän vuotta on kulunut.

Uudet jaksot sijoittuvat aikaan seitsemän vuotta edellisen kauden jälkeen.

3. Roolit ovat vaihtuneet.

Sarjan ensimmäisellä kaudella Michael auttoi veljeään Lincoln Burrowsia (Dominic Purcell) pakenemaan vankilasta. Nyt tilanne on päinvastainen: Michael on vangittu, ja Lincoln vannoo vapauttavansa hänet.

4. Tämä on viimeinen pako.

 

The code is cracked. The final break begins April 4. #PrisonBreak

Kuva, jonka Prison Break (@prisonbreak) julkaisi

– Koodi on rikottu. Viimeinen pako alkaa huhtikuun 4. päivä, sarjan Instagramissa vihjaillaan.

Sarjassa on tosin nähty jo tähän mennessä niin monta pakoa, ettei tähän tiedonmuruseen ole välttämättä luottaminen.

5. Suosikkihahmot ovat mukana.

Michaelin ja Lincolnin lisäksi sarjassa ovat yhä mukana ainakin Sara (Sarah Wayne Callies), Sucre (Amaury Nolasco), T-Bag (Robert Knepper) ja C-Note (Rockmond Dunbar).

6. Pakeneminen on tiimityötä.

– Kaikki alkuperäisen Paon hahmot, joita rakastit, ovat merkittävässä roolissa auttamassa Michaelia pakenemaan, sarjan vastaava tuottaja Dawn Olmstead on kertonut.

Sarjan virallisella Instagram-tilillä kerrotaan, että pako vaatii tiimityötä.

 

Breaking out requires teamwork. #PrisonBreak

Kuva, jonka Prison Break (@prisonbreak) julkaisi

7. Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat Jemeniin.

8. Michael on työskennellyt terroristijärjestölle.

Dominic Purcell kertoi Deadline-sivustolle, että valekuolemansa jälkeen Michael päätyi työskentelemään terroristijärjestölle.

– Lopulta hän ei enää pystynyt tekemään sitä, joten he heittivät Michaelin vankilaan Jemeniin, jotta hän muuttaisi mielensä. Hän ei muuttanut mieltään, joten hän jäi sinne.

9. Kausi on hullu, siisti ja intensiivinen.

Purcell kertoi Deadlinelle, että fanit tulevat olemaan aivan ällistyneitä uudesta kaudesta.

– Uusi kausi on todella mukaansatempaava ja intensiivinen trilleri. Kyseessä on epätavallinen, epätavallinen sarja. Olen nähnyt uudesta kaudesta osia, ja se näyttää Meduusan verkko- ja American sniper -elokuvien yhdistelmältä. Kausi on hullu. Se on todella, todella siisti.

10. Michaelilla on uusia tatuointeja.

Fanit bongasivat jo sarjan ensimmäisestä trailerista, että Michaelilla on kehossaan uutta mustetta.

 

We're getting you out. #PrisonBreak

Kuva, jonka Prison Break (@prisonbreak) julkaisi

Myös Instagramissa uudet tatuoinnit näkyvät selkeästi. Sarjan tekijätkin ovat twiitanneet asiasta.

– Michael poisti ne kaikki neljännellä kaudella, mutta jos katsot trailerin tarkkaan, saatat nähdä jotain mielenkiintoista, he kertoivat.

Wentworth Millerin mukaan uudet tatuoinnit eivät kuitenkaan ole samanlaisia kuin aiemmat.

– Tatuoinnit ovat nyt eri tavalla käytännöllisiä. Ne eivät ole samalla tavalla karttoja. Ne palvelevat hyvin tiettyä tarkoitusta, hän kertoi Entertainment Weeklylle.

11. Luvassa on herkkiä jälleennäkemisiä…

Kauden ensimmäinen traileri paljastaa, että kyyneleet virtaavat, kun Michael ja Lincoln pääsevät halaamaan toisiaan vuosien jälkeen.

12. …mutta historian taakka on painava.

Michaelin rakkaalla Saralla on uusi kumppani, Jacob (Mark Feuerstein). Saran näyttelijä Sarah Wayne Callies kommentoi Michaelin ja Saran suhdetta Access Hollywoodille näin:

– Seitsemässä vuodessa ehtii tapahtua paljon ja taustalla on runsaasti historiaa. Siihen historiaan kuuluu paljon kipua ja menetystä ja ennen kaikkea lapsi.

 

What does the future hold for Sara and Michael? Only time will tell. #PrisonBreak

Kuva, jonka Prison Break (@prisonbreak) julkaisi

– Mitä tulevaisuus tuo tullessaan Saralle ja Michaelille? Aika näyttää, sarjan Instagram-tilillä kerrotaan. 

13. Kaudella on yhdeksän jaksoa.

Ja huhuja seuraavasta kaudesta on jo liikkeellä!

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00