Cecilia. Kuvat: Liv
Cecilia. Kuvat: Liv

Eveliina.
Eveliina.

Maya.
Maya.

Mallikoulu-ohjelman seuraavassa jaksossa tytöt kriiseilevät hiuksistaan.

Mallikoulu-ohjelman toisessa jaksossa kymmenen mallikokelasta pääsee ensimmäistä kertaa kuvauksiin. Ennen sitä heidät passitetaan kuitenkin kampaajalle. Hiustenleikkuu osoittautuu tytöille vaikeaksi. Osa pelkää, että heidän hiuksensa leikataan liian lyhyiksi.

– Tää tukanleikkaaminen on äärimmäisen kummallinen asia, kun kaikki nuoret aina tarttuu siihen, tuomari Anne Kukkohovi ihmettelee jaksossa.

Erityisen neuroottisia hiuksistaan ovat Cecilia, Maya ja Eveliina. Eveliina kertoo kasvattaneensa pitkiä hiuksiaan kaksi vuotta, ja hänelle tulee jopa kyyneleet, kun kampaaja kertoo, että oli ajatellut leikata hiuksia ainakin 40 senttiä. Parturintuolissa Eveliinalle kuitenkin selviää, että kampaaja Taavi Vuokkovaara vain kiusasi häntä ja että hän saa pitää pitkät kutrinsa.

– Hirveen vahvasti tytöillä oli oma mielipide, että mikä niille sopii. Esimerkiksi Cecilialta ei edes otettu paljon pois. Mulla meinas mennä leikkaamisessa hermot, kun sillä oli koko ajan kädet hiuksissa, Taavi ihmettelee jaksossa tyttöjen asenteita.

Samassa jaksossa myös Mayaa jännittää, saako hän pitää pitkät hiuksensa. Leikkauksen jälkeen hän järkyttyy, kun tajuaa hiusten olevan hiukan pidemmät toiselta puolelta. Tuomari ja stylisti Vesa Peräkylä yrittää selittää tytöille, että mallin työhön kuuluu se, että on valmis muuntautumaan ja että asiakkaiden toiveet on vain hyväksyttävä.

– Cecilia on tosi makee tyttö, ja liputin sen puolesta jo alkukarsinnoissa. Mutta että tulee hirveä kitinä, kun vähän leikataan tukkaa pois. Jos jää tollaseen pieneen asiaan roikkumaan, kyllähän se vaikuttaa yleisfiilikseen. Pitäisi arvostaa tätä hienoa mahdollisuutta, että pääsee tekemään tällaisia huippujuttuja. Täällä on ihan huipputiimi, eikä edes moni aloitteleva malli pääse tällaiseen tilanteeseen, Vesa ripittää.

Mallikoulu Avalla sunnuntaisin klo 21.00.

Lue myös:

Mallikoulu-ohjelman tuomari-Vesan rankka menneisyys: kiusaamista, väkivaltaa ja vaikea ero

Mallikoulu-tytöille rajua palautetta: ”Sä oot ihan liian iso”

Mallikoulun juontaja Jenni Dahlman: ”Rinnallani on nyt turvallinen ihminen”

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: