Kolme prosenttia maailman väestöstä katoaa äkkiseltään jäljettömiin. Mitä läheisille tapahtui? Jäljelle jääneiden ihmisten ahdistus on käsinkosketeltavaa. Amy Brenneman nähdään pääroolissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kolme prosenttia maailman väestöstä katoaa äkkiseltään jäljettömiin. Mitä läheisille tapahtui? Jäljelle jääneiden ihmisten ahdistus on käsinkosketeltavaa. Amy Brenneman nähdään pääroolissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Damon Lindelof tunnetaan yhtenä menestyssarja Lostin luojista. Miehen uusi tummasävyinen tieteisdraama on koukuttavaa katsottavaa.

Monet HBO-palvelun tilaajat ovat jo ehtineet nähdä mielipiteitä jakaneen The Leftovers -sarjan ensimmäisen kauden. TV2 aloittaa sarjan näyttämisen viiden jakson maratonilla, mutta jaksot on mahdollista katsoa myös kerran viikossa.

The Leftovers kertoo pienestä Mapletonin kaupungista kolme vuotta sen jälkeen, kun maailman väestöstä kolme prosenttia hävisi selittämättömästi. He siis vain katosivat jäljettömiin, kesken askareidensa. Vauvat äitiensä sylistä, miehet vaimojensa vierestä, koululaiset pulpeteistaan.

Sarjaa ei kuitenkaan kannata alkaa katsoa odottaen vastausta siihen, mitä on tapahtunut. Ehkä se joskus selviää, ehkä ei. Sillä ei oikeastaan ole kauheasti merkitystä, sillä nimensä mukaisesti sarja kertoo niistä, jotka jäivät jäljelle.

Pääosassa on Garveyn perhe, poliisi-isä Kevin (Jennifer Anistonin kihlattu Justin Theroux), hänen vaimonsa Laurie (Amy Brenneman), heidän yhteinen tyttärensä Jill sekä Laurien poika Tom. Kevin on jäänyt kahdestaan tyttärensä kanssa, sillä sekä äiti että poika ovat liittyneet eräänlaisiin kultteihin.

Maailma on katastrofin jälkeen jakautunut jotakuinkin kahtia: niihin, jotka yrittävät jatkaa elämää normaalisti ja niihin, joiden mielestä ei edes pitäisi yrittää.

Kiehtova, tummasävyinen ja tunnelmaltaan painostava sarja, jonka oudot tapahtumat osuvat syvälle. Tätä ei saa mielestä.

The Leftovers, TV2 klo 22.00

Lue myös:

True Detective alkaa pian! Ja tältä se näyttää – katso tuore traileri

Tätä fanit ovat odottaneet: Outlander-televisiosarja alkaa vihdoin

Kuningatar Elisabet II:n elämästä kertovan hittisarjan toinen kausi on nyt katsottavissa Netflixissä. Mitkä koukuttavan sarjan tapahtumista ovat historiankirjojen valossa totta – ja mitkä eivät?

Prinssi Philip lähti seikkailemaan ja jätti Elisabetin yksin

Totta. Kakkoskauden yksi suurista teemoista on prinssi Philipin etsikkoaika. Vuonna 1956 mies todella lähti viideksi kuukaudeksi seilaamaan pitkin poikin maailman meriä rehvakkaassa herraseurassa. Hänen rinnallaan oli aviokriisissä rypevä Mike Parker (1920–2002), joten myös prinssin moraali joutui epäilyttävään valoon. 

Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix
Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix

Prinssi Philip oli rakastunut ballerinaan

Ei todisteita! Kun Elisabet sujauttaa tv-sarjassa miehensä matkalaukkuun kirjeen, hän  törmää medaljonkiin, jossa on ballerina Galina Ulanovan kuva. Sarjassa annetaan ymmärtää, että kuvassa oli prinssin salainen rakastettu.

Galina Ulanova (1910-1998) oli tosiaan venäläinen ballerina, ja hän saapui Lontooseen uransa loppuvaiheessa vuonna 1956, mutta hän ei tuntenut prinssiä. 

Tanssijarakastetun hahmo perustunee huhuun, jonka mukaan Philipillä olisi ollut suhde Pat Kirkwoodin (1921–2007) kanssa vuonna 1948 (samaan aikaan, kun Elisabet oli raskaana, auts). Tanssija-näyttelijä itse tyrmäsi aina suhdehuhut ja sanoi heidän olleen vain ystäviä. 

Pääministeri ei uskonut Lontoon savusumun vaarallisuuteen, sitten avustaja kuoli

 Osittain totta, osittain ei. Pääministeri Winston Churchill (1874–1965) ei tosiaan tahtonut uskoa Lontoon tappavaan savusumuun, ja kyllä vuonna 1952 savusumu aiheutti 12 000 ihmisen kuoleman. Savusumun takia bussiturmassa menehtynyt avustaja on kuitenkin keksitty hahmo, joka on kirjoitettu useamman Churchillin entisen avustajan muistelmien pohjalta.

Prinsessa Margaretilla oli kielletty suhde Peter Townsendiin 

Totta. Hävittäjälentäjä ja ylitallimestari Peter Townsend (1914–1995) ja prinsessa Margaret todella rakastuivat, mutta koska miehellä oli takanaan avioero, avioliitto ei tullut kysymykseenkään. Kakkoskaudenkin prinsessalla on edessään lisää historiallisesti paikkansapitävä sydänsuruja.

Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix
Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix

Prinssi Philip pakotti poikansa karuun ja kaukaiseen sisäoppilaitokseen

Valitettavasti totta. Kuningataräiti toivoi, että herkkä nuorukainen olisi saanut jäädä opiskelemaan lähemmäs kotia, mutta prinssi Philip vaati, että hänen poikansa lähtee Gordonstounin tiukkakuriseen sisäoppilaitokseen Skotlantiin. Prinssi Philip oli itse opiskellut siellä ja viihtynyt. Charles kuitenkin vihasi aikaansa opinahjossa, ja on kuvaillut sitä ”vankeusrangaistukseksi”.  

Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix
Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix

The Crownin toinen kausi nyt Netflixissä.

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57