Lena Meriläisen ja Olli Tolan romanssi alkoi 1980-luvulla salasuhteena työpaikalla. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Kuvapalvelu
Lena Meriläisen ja Olli Tolan romanssi alkoi 1980-luvulla salasuhteena työpaikalla. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Kuvapalvelu

Vaikka myrskyjä riittää, moni asia on Lenan ja Ollin suhteessa paremmin kuin koskaan ennen.

Näyttelijä Lena Meriläinen, 61, ja televisiotuottaja Olli Tola, 64, ratkovat parisuhteensa pulmia Elämä pelissä -ohjelmassa. Tiistain jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin parisuhdeleirillä Virossa on teemana intohimo.

– Pidän seksistä sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Se jollain tavalla heijastaa sitä, mitä olet, Olli kommentoi päivän aihetta.

Ollin mielestä seksikkäintä Lenassa on ulkonäkö ja matala ääni. Lena taas pitää Ollin kujeilevasta hymystä.

Itsevarmassa iässä

Vaikka Lena ja Olli ovat kertoneet aiemmin ohjelmassa kaipaavansa lisää intohimoa, tietyt asiat ovat muuttuneet parempaan suuntaan. Lenalla on esimerkiksi nyt parempi itsetunto.

– Tällä hetkellä vanhuus on armeliasta. Tykkään kehostani enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kroppani ei ole parantunut, mutta tykkään kokonaisuudesta, hän sanoo.

”Vanhemmiten on tullut hellyyttä paljon enemmän mukaan.”

Lena kertoo myös, että läheisyys on lisääntynyt parin suhteessa.

– Olin nuorempana sellainen, että ota kiinni ja sitten ollaan vaan ja hoidetaan hommat. Vanhemmiten on tullut hellyyttä paljon enemmän mukaan. Sen verran, mitä Olli ja minä, kaksi tällaista tunnevammaista ihmistä, osataan.

Olli toteaa muille ohjelman miehille, että hänen lapsuudessaan ei pahemmin kosketeltu.

Pitkäaikaisen parin suhdetta on hiertänyt muun muassa se, että Olli on huomattavasti sosiaalisempi kuin Lena. Kuva: Sanna Häkkinen / Yle kuvapalvelu
Pitkäaikaisen parin suhdetta on hiertänyt muun muassa se, että Olli on huomattavasti sosiaalisempi kuin Lena. Kuva: Sanna Häkkinen / Yle kuvapalvelu

Vaikeuksistaan huolimatta Lena ja Olli ovat tunteneet vetoa toisiaan kohtaan. Lena muistaa, miten kaikki sanoivat, että rakastuminen kestää muutaman vuoden, kunnes tunteet laimenevat ja koittaa arki. Hän ihmetteli suhteen kestettyä viisi tai kuusi vuotta sitä, että oli edelleen rakastunut mieheensä.

– Meidän välillä on kyllä ollut kipinää, koska mikään muukaan ei tätä järjetöntä liittoa selitä, Olli taas sanoo, kun Tony Dunderfelt on luennoinut pareille kipinän merkityksestä.

Elämä pelissä tiistaina 23. helmikuuta TV1:llä kello 20.00.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00