Daniel Craig vakuuttaa Bondina.
Daniel Craig vakuuttaa Bondina.

Jos terassit eivät houkuttele ja mielessä vilkkuu todellinen löhölauantai, nyt on oikea päivä linnottautua sohvalle ja viettää pienimuotoinen leffafestari. Laadimme lauantain lukujärjestyksen.

Klo 09.00 Herätyskello soi. Aamiainen ja päivän lehdet. Pikku jumppa, jotta perslihakset kestävät koko päivän.

Klo 10.15. Kauppamatkustajan kuolema, Teema
Luulitte varmaan, että festarit aloitetaan jollain helpolla nakilla. Ehei, luvassa on vahvaa draamaa heti aamusta. Saksalainen mestariohjaaja Volker Schlöndorff on tarttunut Arthur Millerin klassikkonäytelmään eikä lopputulos ainakaan näyttelijöistä jää kiinni. Pääosissa ovat nimittäin Dustin Hoffman ja John Malkovich.


Klo 11.45 Boys and Girls, TV5
Onko avaus sittenkin liian tuhti? Vaihda kesken kaiken college-komediaan, jossa lastentarhasta saakka toisensa tunteneet tyttö ja poika eivät millään meinaa tajuta olevansa toisilleen oikeat. Vähän niin kuin nuorisoversio leffasta Kun Harry tapasi Sallyn.

Klo 14.10 Robots, MTV3
Sitten voikin kaivaa itsestään lapsen tai ainakin lapsenmielisyyden esiin ja nauttia Ice Agen tekijöiden hauskasta animaatiosta, jossa robotti Rodney haaveilee tekevänsä maailmasta paremman paikan, mutta pahikset laittavat kampoihin.

Klo 17.25 Saippuaprinssi, TV2
Päivän kotimaisen annoksen tarjoilevat Mikko Leppilampi, Pamela Tola ja Outi Mäenpää, joilla on aikamoinen kolmiodraama menossa saippuasarjoille irvailevassa komediassa.

Klo 19.00-21-00
Kevyt happihyppely, mahdollisesti sauna sekä illallinen. Ja taas jatketaan.

Klo 21.00 Casino Royale, Nelonen TAI Julie & Julia, TV5
Daniel Craig vai Meryl Streep? Craigin ensimmäisestä Bond-leffasta ei nollanollaseiskat paljon parane, mutta komeasti toimii myös naisohjaajien huippuihin kuuluvan Nora Ephronin kahteen aikatasoon sijoittuva draama, jossa kokataan intohimoisesti.

Klo 22.05 The American
On tietysti aina mahdollista, että George Clooney vie voiton sekä Danielista että Merylistä. Jännitysdraama ei tosin kuulu miehen huippuleffoihin. Ei vaikka sen alussa nähdään myös Irina Björklund toistaiseksi näkyvimmässä Hollywood-roolissaan.

Klo 23.00 Coraline ja toinen todellisuus
Robots-leffan tarinaa ei voi väittää kovin ainutlaatuiseksi, mutta päivän toinen animaatio onkin sitten tässä suhteessa omaa luokkaansa. Kuuluisan sarjakuvakäsikirjoittajan ja kirjailijan Neil Gaimanin romaaniin perustuvassa elokuvassa 11-vuotias Coraline-tyttö löytää salaisen oven rinnakkaistodellisuuteen, jossa kaikki vaikuttaa olevan paremmin kuin meidän maailmassamme. Paino sanalla vaikuttaa.

Klo 02.30 Luunkerääjä
Eikö nukuta? Vielä voi jahdata sarjamurhaajaa Angelina Jolien ja Denzel Washingtonin kanssa.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta ja Mieletön elokuu ovat kesäleffojen aatelia.

IS TV-LEHTI: Suomen suven romanttinen taika valjastettiin elokuviin jo Suomi-Filmin kulta-aikana.

Yksi esimerkki on nyt nähtävä Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta vuodelta 1950. Ville Salmisen elokuva kertoo kesäisistä seikkailuista sisävesilaivalla kauniissa järvimaisemissa.

Menneinä vuosikymmeninä kesäromantiikka kukki nimenomaan maaseudulla: heinäladoissa heinät pöllysivät ja Hilja maitotyttö pulahti järveen ilkosillaan.

Nykyvinkkelistä nämä maaseudulle sijoittuvat romanttiset elokuvat ovat mitä parhainta nostaolgiaa.

Myös 2000-luvulle tultaessa on syntynyt useampi kotimainen kesäleffa. Uudessa nousussa ovat etenkin naisiin keskittyvät, naisten tekemät kesäelokuvat.

Nyt nähdään Taru Mäkelän ohjaama, vuonna 2013 ilmestynyt Mieletön elokuu. Se on kepeän nostalginen rakkauskomedia taustanaan heinä-elokuun taitteessa 1962 järjestetyt Helsingin kansainväliset nuorisofestivaalit. Kati Outinen, Elena Leeve ja Laura Birn esittävät helsinkiläisiä naisia, joista kukin kokee festarihuumassa oman romanssinsa. Moskovasta käsin organisoitu nuorisofestivaali toi Helsinkiin noin 12 000 ulkomaista vierasta 136 eri maasta – ja samalla tuulahduksen kylmän sodan huuruja.

Älä missaa näitä! Juhannusyönä Teema & Fem -kanavalla esitetään putkeen myös neljä iskelmäelokuvaa. Kahdessa niistä, Tähtisumua (1961) ja Toivelauluja (1961), nähdään isossa osassa näyttelijä Esko Salminen.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta, TV1 klo 13.35

Mieletön elokuu,  TV1 klo 20.45

Tähtisumua, Teema & Fem klo 23.07

Toivelauluja, Teema & Fem klo 0.35

Yle Areenan kesäohjelmisto hellii romanttisten elokuvien ystäviä.

IS TV-LEHTI: Yle Areenan kesän romanttisten elokuvien ehdoton tähti on Rachel Leigh Cook, 38, joka nähdään pääosassa peräti kolmessa Areenan kesäelokuvassa.

Mallina uransa aloittanut Cook ponnahti tähdeksi jo teini-ikäisenä ja esiintyi 1990-luvulla lukuisissa suosituissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Lastenlikkojen klubi (1995) ja Sinussa on se jokin (1999) tekivät näyttelijästä aikansa teini-idolin.

Hollywood-tähteys on sittemmin vaihtunut kiireiseen lapsiperheen arkeen, mutta viime vuosina Cook on palannut hiljalleen takaisin näyttelemisen pariin.

Nykyään Cook tunnetaan etenkin kepeiden chick flick -tv-elokuvien sankarittarena. Chick flick -termillä viitataan elokuviin, joissa pääosassa nähdään yleensä nuori sinkkunainen, joka monen kommelluksen kautta löytää elämäänsä rakkauden.

Mikäpä olisikaan parempaa hurmaavassa kesäelokuvassa kuin sympaattinen sankaritar ja elokuvan lopussa kuultavat maagiset sanat: Minä rakastan sinua.

Erityisen suosituiksi Cookin tähdittämistä romanttisista elokuvista ovat nousseet Autumn in the Vineyard ja sen jatko-osa Summer in the Vineyard, jotka Cook myös tuotti. Vancouverin henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa kuvatut elokuvat perustuvat kirjailija Marina Adairin samannimisiin teoksiin.

Vuonna 2016 ja 2017 julkaistuissa tv-elokuvissa Cook esittää Frankieta, joka joutuu olosuhteiden pakosta jakamaan viinitilan omistuksen kilpailevan viinisuvun komean Naten (Brendan Penny) kanssa. Kuten arvata saattaa, lempi leiskuu viinitilalla, kun entiset vihamiehet joutuvat lyömään hynttyyt yhteen voittaakseen viinikilpailun.

Talvella 2018 julkaistussa Frozen In Love -elokuvassa Cook puolestaan esittää Marya, joka taistelee huonosti menestyvän kirjakauppansa kanssa. Marylle tarjoutuu erikoinen mahdollisuus saada apua kirjakaupalleen, jos hän suostuu auttamaan pahan pojan maineessa olevaa jääkiekkoilija Adamia (Nial Matter).

”Menikö siinä kuvauksissa päiviä vai viikkoja, en edes muista.”

Cook on kertonut haastatteluissa elokuvan olevan yksi hänen uransa rakkaimmista projekteista, sillä elokuvan juoni on hänen käsialaansa.

– Sain idean elokuvaan vuosia sitten. Olin katsonut Frasier-sarjaa, ja pidin ideasta näytellä hahmoa, joka on vähän liian fiksu. Urheiluelokuvat olivat pakkomielteeni, joten mietin, miten saisin nämä kaksi asiaa yhdistettyä. Sitten minulla välähti. Idea on ollut takaraivossani kaikki nämä vuodet, Cook on kertonut Huffington Postin haastattelussa.

Perhe-elämän ja kiireisen kuvausaikataulun yhdistäminen on näyttelijän mukaan ollut melkoinen haaste. Alunperin Hallmark Channelille kuvatut tv-elokuvat on nimittäin tehty hyvin nopealla aikataululla.

– Menikö siinä kuvauksissa päiviä vai viikkoja, en edes muista. Elämä kahden pienen lapsen kanssa ja kuvauspaikan ja kodin välillä matkustaminen on tehnyt asioista entistä vaikeampaa.

A Wish Come True, Valentine Ever After, Love is Complicated, Autumn in the Vineyard, Summer in the Vineyard ja Frozen in Love julkaistaan Yle Areenassa to 21.6. klo 6.00.  Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa 31.8. asti.