Daniel Craig vakuuttaa Bondina.
Daniel Craig vakuuttaa Bondina.

Jos terassit eivät houkuttele ja mielessä vilkkuu todellinen löhölauantai, nyt on oikea päivä linnottautua sohvalle ja viettää pienimuotoinen leffafestari. Laadimme lauantain lukujärjestyksen.

Klo 09.00 Herätyskello soi. Aamiainen ja päivän lehdet. Pikku jumppa, jotta perslihakset kestävät koko päivän.

Klo 10.15. Kauppamatkustajan kuolema, Teema
Luulitte varmaan, että festarit aloitetaan jollain helpolla nakilla. Ehei, luvassa on vahvaa draamaa heti aamusta. Saksalainen mestariohjaaja Volker Schlöndorff on tarttunut Arthur Millerin klassikkonäytelmään eikä lopputulos ainakaan näyttelijöistä jää kiinni. Pääosissa ovat nimittäin Dustin Hoffman ja John Malkovich.


Klo 11.45 Boys and Girls, TV5
Onko avaus sittenkin liian tuhti? Vaihda kesken kaiken college-komediaan, jossa lastentarhasta saakka toisensa tunteneet tyttö ja poika eivät millään meinaa tajuta olevansa toisilleen oikeat. Vähän niin kuin nuorisoversio leffasta Kun Harry tapasi Sallyn.

Klo 14.10 Robots, MTV3
Sitten voikin kaivaa itsestään lapsen tai ainakin lapsenmielisyyden esiin ja nauttia Ice Agen tekijöiden hauskasta animaatiosta, jossa robotti Rodney haaveilee tekevänsä maailmasta paremman paikan, mutta pahikset laittavat kampoihin.

Klo 17.25 Saippuaprinssi, TV2
Päivän kotimaisen annoksen tarjoilevat Mikko Leppilampi, Pamela Tola ja Outi Mäenpää, joilla on aikamoinen kolmiodraama menossa saippuasarjoille irvailevassa komediassa.

Klo 19.00-21-00
Kevyt happihyppely, mahdollisesti sauna sekä illallinen. Ja taas jatketaan.

Klo 21.00 Casino Royale, Nelonen TAI Julie & Julia, TV5
Daniel Craig vai Meryl Streep? Craigin ensimmäisestä Bond-leffasta ei nollanollaseiskat paljon parane, mutta komeasti toimii myös naisohjaajien huippuihin kuuluvan Nora Ephronin kahteen aikatasoon sijoittuva draama, jossa kokataan intohimoisesti.

Klo 22.05 The American
On tietysti aina mahdollista, että George Clooney vie voiton sekä Danielista että Merylistä. Jännitysdraama ei tosin kuulu miehen huippuleffoihin. Ei vaikka sen alussa nähdään myös Irina Björklund toistaiseksi näkyvimmässä Hollywood-roolissaan.

Klo 23.00 Coraline ja toinen todellisuus
Robots-leffan tarinaa ei voi väittää kovin ainutlaatuiseksi, mutta päivän toinen animaatio onkin sitten tässä suhteessa omaa luokkaansa. Kuuluisan sarjakuvakäsikirjoittajan ja kirjailijan Neil Gaimanin romaaniin perustuvassa elokuvassa 11-vuotias Coraline-tyttö löytää salaisen oven rinnakkaistodellisuuteen, jossa kaikki vaikuttaa olevan paremmin kuin meidän maailmassamme. Paino sanalla vaikuttaa.

Klo 02.30 Luunkerääjä
Eikö nukuta? Vielä voi jahdata sarjamurhaajaa Angelina Jolien ja Denzel Washingtonin kanssa.

Vaikka elokuvan kohtaukset eivät ole kovin suunniteltuja, leffa toimii erinomaisesti.

IS TV-LEHTI: Svengijengi ’62 (American Graffiti) valmistui 1970-luvun alussa, jolloin näin sen ensi kertaa. Samaisen vuosikymmenen lopun Suomessa nuorisokulttuuri jakaantui kahtia: oli vain punkkareita ja rokkareita, tai ainakin siltä se teininuoren yksioikoisessa elämässä tuntui.

Jälkimmäinen, torttutukkainen ryhmä, omi ymmärrettävästi American Graffitin, sillä eihän 1960-luvun amerikkalaisuuden ihannointi olisi mitenkään istunut punk-aatteisiin eikä etenkään vaatteisiin.

Joskin elokuvan musiikista tehtyä tuplalevyä Original Hits from the Soundtrack of American Graffiti kuunneltiin kavereilta salaa, ja taitaa se edelleen levyhyllystä löytyä.

Nyt elokuvaa voi katsoa ilman minkäänlaisia suotimia ja nauttia sen käheä-äänisen dj:n Wolfman Jackin juontojen matkassa etenevästä musiikista ja nostalgisesta maailmasta, jollaista ei ehkä koskaan ollut olemassa. Siinä mielessä se muistuttaakin Aki Kaurismäen menneisyyden kaihon suotimen läpi katsottuja elokuvia.

George Lucasin toinen ohjaus kuvaa viimeistä villiä kesäänsä viettäviä nuoria, jotka tietävät kaiken kohta muuttuvan, kun valmistautuminen aikuisuuteen alkaa.

Viattomuutta uhkuva Amerikka on vielä toivoa täynnä. Pikkukaupungin katuja toinen toistaan upeimmilla autoilla kruisailevien nuorten maailmassa ei Vietnamin sodasta ollut vielä tietoakaan, ja presidenttien salamurhat siinsivät jossain ankeassa tulevaisuudessa.

Varsinaista juonivetoista tarinaa ei oikeastaan ole, sillä elokuva etenee nuorten parinmuodostusyritysten ja kaikenlaisten pikku kepposten tekemisen virtana.

”Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.”

Kohtaukset eivät aina ole kovin suunnitellun oloisia. Näyttelijätkin (mm. Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford) tuntuvat välillä heittävän juttua aivan lonkalta.

Kokonaisuus kuitenkin toimii erinomaisesti. Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.

Kengännauhabudjetilla, vain vajaalla 800 000 dollarilla pyöräytetty filmi on ollut kuluihinsa suhteutettuna yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottaneita elokuvia.

Svengijengi '62, Kutonen to klo 21.00

Terhi Kokkonen kertoo Vain elämää -ohjelman Instagram-tilillä julkaistulla videolla kokevansa loputonta ristiriitaa esiintymisen ja ujouden välillä.

Ennen kuin uusin Vain elämää -kausi on alkanutkaan, on Scandinavian Music Groupin ja Ultra Bran laulajana tunnettu Terhi Kokkonen muotoutunut kauden kiinnostavimmaksi hahmoksi. 

Kokkonen lähetettiin Vain elämää -kuvauksista Espanjasta kotiin kesken kaiken tuotantoryhmän päätöksellä. Hän kommentoi myöhemmin Helsingin Sanomissa, että ohjelman tekotapa oli tullut hänelle yllätyksenä. 

Terhi Kokkosen päivä ehdittiin kuitenkin kuvata, ja sen tapahtumat nähdään televisiossa 10. ja 11. toukokuuta. 

Vain elämää julkaisi Instagramissa videon, jossa näkyy vilahdus Kokkosen päivästä. Videolla Kokkonen kertoo, ettei tarkoittanut ryhtyä laulajaksi ja esiintyjäksi, mutta homma vei hänet mukanaan.

– Sekin oli vähän sellainen vahinko, että ei musta pitänyt tulla esiintyjää eikä laulajaa, eikä se oikeastaan kiinnostanut mua millään lailla, Terhi sanoo videolla.

Hän pohtii myös julkisuuskuvaansa.

– Musta tuntuu, että mulla on useampia julkisuuskuvia. Se on sellainen loputon ristiriita ujouden ja yksinolon kaipuun ja sitten toisaalta esiintymisen välillä, hän pohdiskelee videolla.

Kun Me Naiset haastatteli Vain elämään vastaavaa tuottajaa Meira Norosta helmikuun alussa, oli selvää, että kuvaukset jatkuvat ja ohjelma esitetään, mutta Noronen ei vielä ottanut kantaa siihen, miten Kokkosen lähtö vaikuttaa ohjelman sisältöön.

Terhi Kokkonen ehti olla mukana kuvauksissa viisi päivää. Meira Noronen kertoi helmikuussa, että Kokkosen lähtö oli yllätys muille artisteille.

– He ovat varmasti kiitollisia päivistä, jotka Terhin kanssa ovat tehneet. Mutta toki jokainen on asiaa joutunut käymään läpi. Tämä oli kaikille yllätys, koska toki sitä aina haluaa, että asiat menee kuin on suunniteltu ja kuvaukset saadaan toteutettua.

Uusi Vain elämää -kausi alkaa perjantaina 27. huhtikuuta.

Me Naiset ja Vain elämää -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.