Sunnuntain Tähdet tähdet -jaksossa kuullaan suomiräppiä. Jarkko Ahola esittää Häissä-biisin JVG:n kanssa, Roope Salmisen kappale on Mikael Gabrielin Älä herätä mua unesta, Laura Voutilainen tulkitsee kappaleen Levikset repee Sini Sabotagen kanssa ja Waltteri Torikka esittää Enkeli-kappaleen Tuomas Kauhasen kanssa. Kuvat: MTV
Sunnuntain Tähdet tähdet -jaksossa kuullaan suomiräppiä. Jarkko Ahola esittää Häissä-biisin JVG:n kanssa, Roope Salmisen kappale on Mikael Gabrielin Älä herätä mua unesta, Laura Voutilainen tulkitsee kappaleen Levikset repee Sini Sabotagen kanssa ja Waltteri Torikka esittää Enkeli-kappaleen Tuomas Kauhasen kanssa. Kuvat: MTV

Tähdet tähdet -tuottaja vastaa katsojia askarruttaviin kysymyksiin – muun muassa siihen, mikseivät artistit saa itse valita biisejään.

Laulavatko kaikki artistit aina livenä, ohjelman tuottaja Mirko Baas Moskito Televisionista?

Kyllä jokainen artisti on aina laulanut livenä. Myös soitto on tullut livenä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta – oopperalähetyksessä taustamusiikki tuli nauhalta.

Mistä sitten johtuu, etteivät ääni ja artistin huulet ole aina synkassa – ja miksi juuri silloin vaihdetaan yleensä myös kuvakulmaa tai kameraa?

Luulen, että se johtuu siitä, että kyseessä on suora lähetys. Äänisignaali voi näkyä kotikatsomoissa nopeammin kuin kuvasignaali.

Osa artisteista on maininnut, etteivät he ole itse saaneet valita biisejään. Pitääkö tämä paikkansa?

Kyllä kappaleet on valittu aina yhdessä. Tietysti me yritämme haastaa artisteja siinä, että he menisivät epämukavuusalueelleen eivätkä miettisi tuttuja ja turvallisia biisejä.

Olemme halunneet, että artistit laulavat kappaleita, joita he eivät esitä omilla keikoillaan, jotta kaikki lähtisivät samalta viivalta. Aina tämä ei ole kuitenkaan mahdollista. Esimerkiksi Made in Finland -jaksossa Arja Korisevalla ja Laura Voutilaiselle oli vaikeaa löytää biisejä, joita he eivät olisi esittäneet keikoillaan.

Entä ohjaillaanko biisivalinnoilla putoamisia?

Ei. Emme me pysty sitä ohjailemaan, koska ikinä ei tiedä, miten kukin esittää kappaleen suorassa lähetyksessä. Neljästä jäljellä olevasta artistista kaksi oli etukäteen kaikista tuntemattomampia: Waltteri Torikka ja Roope Salminen. Se on tämän ohjelman suola, että joka kaudella joku yllättää.

Täytyy myös muistaa, ettei tämä ole pelkästään laulukilpailu. Laulu yksin ei ratkaise, vaan myös esitykset ja viihdyttävyys vaikuttavat äänestäjiin.

Tähdet tähdet MTV3:lla su 26.4. klo 19.30. Sunnuntaina artistit laulavat suomiräppiä. Vierailevana tuomarina on Iso H. Ohjelman finaali on äitienpäivänä 10.5.

Lisää artisteista:

Roope Salminen vastasi seurustelu-uteluihin: ”En sulje mitään pois, seksuaalisuus on liukuva käsite”

Eppu Salminen ja poika Roope: ”Emme ole koskaan nähneet toisiamme humalassa”

Waltteri Torikka: ”Arvostan kumppanissa hauskuutta ja syvällisyyttä”

Laura Voutilainen: ”Pitkänkin parisuhteen voi päivittää”

Lue myös:

Ovatko Vain elämää -ohjelman esitykset jälkiäänitetty studiossa?

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00