Sunnuntain Tähdet tähdet -jaksossa kuullaan suomiräppiä. Jarkko Ahola esittää Häissä-biisin JVG:n kanssa, Roope Salmisen kappale on Mikael Gabrielin Älä herätä mua unesta, Laura Voutilainen tulkitsee kappaleen Levikset repee Sini Sabotagen kanssa ja Waltteri Torikka esittää Enkeli-kappaleen Tuomas Kauhasen kanssa. Kuvat: MTV
Sunnuntain Tähdet tähdet -jaksossa kuullaan suomiräppiä. Jarkko Ahola esittää Häissä-biisin JVG:n kanssa, Roope Salmisen kappale on Mikael Gabrielin Älä herätä mua unesta, Laura Voutilainen tulkitsee kappaleen Levikset repee Sini Sabotagen kanssa ja Waltteri Torikka esittää Enkeli-kappaleen Tuomas Kauhasen kanssa. Kuvat: MTV

Tähdet tähdet -tuottaja vastaa katsojia askarruttaviin kysymyksiin – muun muassa siihen, mikseivät artistit saa itse valita biisejään.

Laulavatko kaikki artistit aina livenä, ohjelman tuottaja Mirko Baas Moskito Televisionista?

Kyllä jokainen artisti on aina laulanut livenä. Myös soitto on tullut livenä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta – oopperalähetyksessä taustamusiikki tuli nauhalta.

Mistä sitten johtuu, etteivät ääni ja artistin huulet ole aina synkassa – ja miksi juuri silloin vaihdetaan yleensä myös kuvakulmaa tai kameraa?

Luulen, että se johtuu siitä, että kyseessä on suora lähetys. Äänisignaali voi näkyä kotikatsomoissa nopeammin kuin kuvasignaali.

Osa artisteista on maininnut, etteivät he ole itse saaneet valita biisejään. Pitääkö tämä paikkansa?

Kyllä kappaleet on valittu aina yhdessä. Tietysti me yritämme haastaa artisteja siinä, että he menisivät epämukavuusalueelleen eivätkä miettisi tuttuja ja turvallisia biisejä.

Olemme halunneet, että artistit laulavat kappaleita, joita he eivät esitä omilla keikoillaan, jotta kaikki lähtisivät samalta viivalta. Aina tämä ei ole kuitenkaan mahdollista. Esimerkiksi Made in Finland -jaksossa Arja Korisevalla ja Laura Voutilaiselle oli vaikeaa löytää biisejä, joita he eivät olisi esittäneet keikoillaan.

Entä ohjaillaanko biisivalinnoilla putoamisia?

Ei. Emme me pysty sitä ohjailemaan, koska ikinä ei tiedä, miten kukin esittää kappaleen suorassa lähetyksessä. Neljästä jäljellä olevasta artistista kaksi oli etukäteen kaikista tuntemattomampia: Waltteri Torikka ja Roope Salminen. Se on tämän ohjelman suola, että joka kaudella joku yllättää.

Täytyy myös muistaa, ettei tämä ole pelkästään laulukilpailu. Laulu yksin ei ratkaise, vaan myös esitykset ja viihdyttävyys vaikuttavat äänestäjiin.

Tähdet tähdet MTV3:lla su 26.4. klo 19.30. Sunnuntaina artistit laulavat suomiräppiä. Vierailevana tuomarina on Iso H. Ohjelman finaali on äitienpäivänä 10.5.

Lisää artisteista:

Roope Salminen vastasi seurustelu-uteluihin: ”En sulje mitään pois, seksuaalisuus on liukuva käsite”

Eppu Salminen ja poika Roope: ”Emme ole koskaan nähneet toisiamme humalassa”

Waltteri Torikka: ”Arvostan kumppanissa hauskuutta ja syvällisyyttä”

Laura Voutilainen: ”Pitkänkin parisuhteen voi päivittää”

Lue myös:

Ovatko Vain elämää -ohjelman esitykset jälkiäänitetty studiossa?

Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia pureutuu Venäjän presidentin miljardiomaisuuden taustoihin.

IS TV-LEHTI: Toukokuussa neljännen kautensa aloittaneeksi presidentiksi Vladimir Putinin voisi sanoa elävän suhteellisen normaalia elämää, ainakin mitä tulee henkilökohtaiseen varallisuuteen. 

Toki reilun 100 000 dollarin luokkaa oleva vuosipalkka on taviksen tuloihin nähden suuri, mutta omistukset ovat melko vaatimattomat – Venäjän presidentiksi: 1 500 neliön tontti, 77 neliön asunto, autotalli, kaksi vanhaa neuvostovalmisteista autoa, Lada Niva ja peräkärry. Näin siis virallisen totuuden mukaan. 

Putinin rahakuvioita aiemminkin tutkineiden Nicolas Tonevin ja Anastasia Kirilenkon Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia (Putin and the Mafia, 2017) esittää hänen haalineen miljardien omaisuuden, johon kuuluu esimerkiksi valtavia kiinteistöjä ja palatseja Venäjällä ja ulkomailla. Dokumentissa etsitään muun muassa kartanotiluksia Venäjänsaarella lähellä Viipuria.

Dokumentin mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa.  Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Dokumentti setvii Putinin salaillun omaisuuden alkuperää. Rahavirtoja kartoitetaan 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin apulaispormestarina. Tonev ja Kirilenko todistelevat, kuinka tämä oli virkamiesroolinsa ohella keskeinen tekijä hallinnon ja rikollisten välisissä hämäräbisneksissä. Liikeelämältä pumpatun korruptiorahan lisäksi Putin hyötyi apulaispormestarina Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä tilanteesta, jossa harmaa talous takoi miljardeja. 

Kuvaavaa on, kuinka usein 1990-luvulla Venäjällä tehdyissä korruptiotutkimuksissa Putinin nimi nousi esiin. Vuosien saatossa todisteita on ilmaantunut lisää Putinin ja venäläismafian yhteyksistä. Ainoat seuraukset ovat tunteneet nahoissaan Putinia vastaan nousseet, jotka ovat muuttaneet maasta tai päässeet hengestään, joskus molempia.

Putin ja mafia ei tuo varsinaisesti mitään uutta Putiniin liitettyihin raskaisiin syytöksiin. Laaja todistusaineisto todistajalausuntoineen auttaa kuitenkin hahmottamaan kuvion mittakaavaa. 

Dokumentti esittää kiinnostavan näkemyksen Putinin vallan- ja kullanhimon motiiveista. Sen mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa. Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Ulkolinja: Putin ja mafia, TV1 klo 22.00

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä