Tapio ja Maija tekevät myös töitä yhdessä. Tapio kunnostaa ja hoitaa työkseen teitä, ja Maija on usein auttamassa. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Tapio ja Maija tekevät myös töitä yhdessä. Tapio kunnostaa ja hoitaa työkseen teitä, ja Maija on usein auttamassa. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Satuhäitä juhlitaan tällä kertaa Play del Inglesissä.

Illan Satuhäät-jaksossa toisensa saavat Maija-Leena Lohiniva, 64, ja Tapio Härmä, 53. Häitä juhlitaan parin suosikkilomakohteessa Playa del Inglésissä.

Maija ja Tapio tapasivat ensi kertaa tanssiravintolassa Levillä kesällä 2010. He tanssivat illan viimeisen valssin, mutta vielä tuolloin he eivät kertoneet toisilleen edes nimiään.

Muutama kuukausi ensikohtaamisen jälkeen he päätyivät taas samoihin tansseihin. Molemmat olivat jääneet toistensa mieleen, ja tällä kertaa kaksikko vaihtoi puhelinnumeroita narikassa illan päätteeksi.

”Piti varoa, että jos joku näkee.”

Maija ja Tapio alkoivat pitää yhteyttä, mutta tekivät sen salassa, sillä kumpikin oli varattu.

– Piti vähän varoa, että jos joku näkee. Mutta käytiin me ruskakävelyllä ja sellaista, Tapio kertoo jaksossa.

– Se ei ollut julkista, mutta tavattiin ja juteltiin. Ja hän (Tapio) kertoi sitten, ettei kotona mene oikein hyvin. Keskustelimme hyvin avoimesti, Maija muistelee.

Suhde paljastui hiihtoretkellä

Melko pian Tapion avioliitto päättyi eroon. Pari jatkoi tapailua, mutta Maija salasi kaikki tapaamiset omalta puolisoltaan.

Tanssin lisäksi Maijaa ja Tapiota yhdistää kiinnostus luontoon sekä liikuntaan. Niinpä he tapasivat usein yhteisillä retkillä.

Yksi yhteinen hiihtoretki koitui kohtalokkaaksi niin hyvässä kuin pahassakin. Maijan tuttu näki kaksikon ja kertoi asiasta Maijan miehelle.

– Minähän kielsin, ettei se näin ollut, vaan että ladulle sattui tuttu ihminen, Maija kertoo.

”Rakkautta pitää hoitaa niin kuin tietäkin.”

Keväällä 2011 Maija päätti kuitenkin kertoa totuuden miehelleen. Ero sujui onneksi sopuisasti, ja Maijan ja Tapion suhde syveni entisestään. Kihloihin he päättivät mennä toukokuussa 2013 Turkin-matkallaan.

Maija kehuu Tapiota ihanaksi ja helläksi – eikä seksissäkään ole kuulemma valittamista.

– Jos oikein suorasti sanon, niin ne on ne sänkyhommat. Ne on meillä tosi hyvät, ja koko ajan opimme toisistamme lisää, Maija sanoo.

– Rakkautta pitää hoitaa niin kuin tietäkin. Jos sitä ei vaali, se haihtuu pois, Tapio miettii.

Syöpä varjostaa

Parin suhdetta on koetellut Maijan sairaus: hän sai syöpädiagnoosi pian kihlautumisen jälkeen. Molemmat ovat kuitenkin päättäneet, etteivät anna periksi. He yrittävät elää mahdollisimman tavallista arkea.

– Lääkäri sanoi, että elinaikaa on ehkä 2–10 vuotta – mutta saatan mennä nopeastikin, ja kahdessa vuodessa loppuu elämä. Nyt tuli toukokuussa se kaksi vuotta täyteen, joten elän jatkoajalla.

Syöpään sairastunut Maija kertoo jaksossa, että on sanonut joskus Tapiolle, että tämä on vapaa menemään. "Mutta ei se halua. Kunnioitan häntä, että hän jaksaa tukea ja lohduttaa, jos tuntuu pahalta."
Syöpään sairastunut Maija kertoo jaksossa, että on sanonut joskus Tapiolle, että tämä on vapaa menemään. "Mutta ei se halua. Kunnioitan häntä, että hän jaksaa tukea ja lohduttaa, jos tuntuu pahalta."

Satuhäät TV2:lla ma kello 21.00.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: