Pian nämä tyypit tulevat taas uniisi. Kuvat: MVPhotos
Pian nämä tyypit tulevat taas uniisi. Kuvat: MVPhotos

Takavuosien kulttisarja Twin Peaks saa jatkoa! Uusia jaksoja odotellessa voi verestää muistiaan Me Naisten tietovisan avulla.

1. Kuka murhasi Laura ­ Palmerin?
a) Lauran isä.
b) Etsivä Dale Cooper.
c) Bob-niminen henki.
d) Moottoripyöräjengiläiset.
 
2. Sheriffi Harry S. Trumanilla on suhde
a) Laura Palmerin äidin,
b) etsivä Dale Cooperin,
c) sahan omistajan Josie Packardin,
d) Lauran ystävän Donna Hawyardin kanssa.
 
3. Huoltoaseman omistaja Ed Hurleyn epävakaa vaimo Nadine raivoaa kotona, ­koska
a) hän arvaa miehensä pettävän häntä Norman Jenningsin kanssa.
b) hän ei onnistu kehittämään äänetöntä verho­kiskoa.
c) hänen miehensä unohti heidän hääpäivänsä.
d) hänen silmälappunsa on jatkuvasti kadoksissa.
 
4. FBI-agentti Dale Cooper harrastaa
a) kokkaamista.
b) buddhismia.
c) joogaa.
d) metsästystä.
 
5. Audrey Horne pääsi töihin isänsä ilotaloon, koska
a) osasi stripata äänettömän musiikin tahtiin.
b) osasi pyörittää kielellään kirsikanrangan solmuun.
c) osasi ampua pingispalloja vaginastaan.
d) osasi laulaa kiinankielisiä tuutulauluja.
 
6. Ohjaaja David Lynch näytteli itse sarjassa
a) kummittelevaa Bob-­henkeä.
b) huoltoaseman omistajaa.
c) Laura Palmerin salaista rakastajaa.
d) FBI-pomoa.

7. Pölkkyrouva sai nimensä siitä, että hän
a) kantaa mukanaan puupölkkyä, jonka kautta vastaanottaa viestejä.
b) pitää hallussaan puunhakkaamisen mestaruutta.
c) hän on sisäsiittoisen ­suvun viimeinen vajaa­älyinen jäsen.
d) hän rakentaa pihalleen pölkyistä labyrinttia.
 
8.  One Eyed Jacks on
a) hotelli.
b) kasino.
c) bordelli.
d) huoltoasema.

9. Mitä agentti Cooper ja seriffi Truman nauttivat ­ antaumuksella aina, kun siihen oli pieni hetki aikaa?
a) Mustaa kahvia ja pikku­sikareja.
b) Mustaa kahvia ja donitseja.
c) Mustaa kahvia ja suklaahippukeksejä.
d) Mustaa kahvia ja jäätelöä.

Kaikki oikein? Onneksi olkoon, olet selvästi syntynyt 1960-luvulla tai korkeintaan 1976. Huonommin visassa pärjänneet työkaverisi eivät koskaan voi tietää, miltä tuntui, kun pikkuveli oli nauhoittanut VHS-kasetin tuoreen Twin Peaks -jakson päälle Ruutuysiä.

Oikeat vastaukset: 1 a ja c, 2 c, 3 b, 4 b, 5 b, 6 d, 7 a, 8 b ja c, 9 b.

Lue myös:

Twin Peaks saa jatkoa! Tältä vanhat tähdet näyttävät nyt

Tunnistatko tätä Twin Peaks -tähteä?

Hahmot ovat kompleksisia, näyttelijät hyviä, mutta elokuvan juoni on harmillisen simppeli.

IS TV-LEHTI: Quentin Tarantinon kahdeksas, jättipitkä elokuva The Hateful Eight on yllättävä sekoitus, mutta kokonaisuus jättää toivomisen varaa.

Asetelma on mielenkiintoinen, sillä pääosa elokuvasta tapahtuu murhadekkarin tyyliin yhdessä tilassa: värikäs, väkivaltainen joukko päätyy pieneen majataloon.

Sitten sekoitetaan teatraalista tunnelmaa, murhamysteeriä, silkkaa kauhua ja lännenfilmiä. Ajankohta sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkimaininkeihin Wyomingissa. Lumimyrsky pauhaa, ja alun rauhallisempi, joskin tarantinomaisen verbaalinen, tahti muuntuu uhkaavaksi kuka sen teki -tarinaksi.

Minnien puodissa yöpyvät palkkionmetsästäjät Marquis Warren (Samuel L. Jackson) ja John Ruth (Kurt Russell), jotka ovat kuljettamassa hirttotuomittua vankia (Jennifer Jason Leigh) Red Rockiin kohtaamaan loppunsa. Myrskyn vuoksi jäädään ”lepäämään” kohtalokkaaseen majataloon.

Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Muita hahmoja näyttelevät muun muassa Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen ja Bruce Dern. Henkilökaarti on epätasainen. Pulppuavan dialogin pyörteessä osaan hahmoista tutustuu hyvin – osaan, kuten Madsenin lännenhemmoon, heikosti.

Hahmot ovat silti kompleksisia. Juoni on harmillisenkin simppeli. Yksi vahva teema on rasismi ja orjuuden perintö, jota Tarantino on käsitellyt myös elokuvassa Django Unchained (2012). Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Tarantino kuvasi alkuperäiselokuvan filmille väliaikoineen. Hän käyttää kertojaääntä ja lukuja, mikä tuo näyttämöllistä tunnelmaa liikaakin. Katselukokemus on taiteellinen, mutta jättää usein viileäksi. Väkivalta kulminoituessaan on shokkirajua.

Jennifer Jason Leighin naisrooli herätti mielipiteitä mediassa. Daisyn julma, ruma kohtelu on taatusti kaukana Kill Billin (2003–2004) naisvoimasta, mutta toinenkin seikka on tosi: Daisya kohdellaan kuin ketä tahansa (mies)hahmoa. Hän saa tasa-arvoisen käsittelyn, joka kuuluu elokuvan karmeimpiin.

Parhaita puolia ovat kuvalliset ja leikkaukselliset elementit sekä musiikki, jonka on säveltänyt lännenelokuvien luottomies Ennio Morricone. Hän sai elokuvasta Oscarin.

Tarantino miltei jätti leffansa tekemättä, kun sen käsikirjoitus vuoti nettiin. Työ kuitenkin jatkui juonen muuttamisen jälkeen.

The Hateful Eight (2015), Nelonen pe klo 21.30

Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu

David Lynch vaikuttaa hänestä kertovassa dokumentissa onnelliselta ja ongelmattomalta ihmiseltä. 

IS TV-LEHTI: Twin Peaks -sarjojen ja monen hienon elokuvan tekijä David Lynch on aivan verraton päähenkilö dokumenttifilmissä David Lynch: The Art Life (2016).

Mitä tässä tarkoitetaan art lifella eli taide-elämällä? Kuvataiteilijanakin tunnettu Lynch toki myös maalaa dokumentissa mainioita teoksiaan, mutta pääasia on elämäntaide: lapsuudenkodista ohjaajanuran alkuun ulottuvat vaiheet, jotka hän jäljittelemättömän nasaalilla äänellään kertoo.

Vaikkei Lynch puhu muista kuin varhaisimmista elokuvistaan Eraserheadiin (1977) asti, eikä muista näytetä edes otteita, saa dokumenttifilmistä käsityksen myös hänen tuotannostaan. Blue Velvet (1986) ja muut Lynch-suosikit ovat niin lähellä pikkukaupungin kasvatin omia vaiheita ja hänen sielunmaailmaansa.

Ohjaaja-tuottajiksi on merkitty tuntemattomat John Nguyen, Rick Barnes ja Olivia Neergaard-Holm, mutta dokumentti on taatusti tehty yhteisymmärryksessä Lynchin kanssa, hänen ehdoillaan.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

Viehätys syntyy siitä, kuinka sydämellisesti seitsenkymppinen, harmaatukkainen ”töyhtöhyyppäherra” jutustelee kotiympyröissään, pääosin maalauspuuhissa ateljeessaan. Tupakkia kuluu. Nuorin tytär pyörii jaloissa, minkä ei anneta mitenkään häiritä, päinvastoin.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

David Lynchiä ei ole haitannut edes se, että hänen varhaisympyränsä rajoittuivat yleensä pariin kortteliin. Mielikuvitus, unet ja työ ovat silti tuottaneet maailmalle loistavia elokuvia.

David Lynch – The Art Life, Teema & Fem ti klo 20.05