Ushma Karnani näyttelee Suomen Konttorissa elämäniloista Leylaa. Kuvat: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio ja Solar Republic
Ushma Karnani näyttelee Suomen Konttorissa elämäniloista Leylaa. Kuvat: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio ja Solar Republic

Näyttelijä Ushma Karnanin Konttori-hahmo Leyla on kuin huippusuositun norjalaissarja Skamin Sana!

Näyttelijä, Gimmel-yhtyeestäkin tuttu Ushma Karnani, 35, esittää Konttorin suomiversiossa Leyla Hassania, joka on muslimi. Hahmon uskonnollinen suuntaus näkyy sarjassa Leylan käyttämänä päähuivina hijabina, mutta muuten hahmon islaminuskoa ei erityisemmin korosteta.

Konttorissa Leyla muun muassa haaveilee isosta vaatekaapista ja harmittelee työkaverin avioeroa. Hahmo on Ushmaa itseään kymmenisen vuotta nuorempi.

– Leylasta on tarkoituksella tehty stereotyyppinen nuori nainen, jota kiinnostavat meikit, pojat ja julkkikset. Minusta on hauskaa, ettei hahmo edusta sarjassa islamia, vaan itseään. Hän on iloinen, avoin ja elämänmyönteinen tyyppi, Ushma kuvailee.

"On hauskaa, ettei hahmo edusta sarjassa islamia, vaan itseään."

Leylan hahmo tuo mieleen supersuositun norjalaisen teinisarja Skamin hahmon Sanan. Iman Meskinin esittämä Sanakin ruotii sarjassa poikia, ihastuksia ja teini-iän ongelmia tasa-vertaisena muiden hahmojen kanssa. Skamin faneja on ilahduttanut se, että muslimihahmo rikkoo stereotypioita ja laajentaa länsimaisessa televisiossa esitettyä ihmiskuvaa.

Norjalainen teinisarja Skam on hurmannut myös aikuisyleisön. Sana on kuvassa toinen vasemmalta. Kuva: Yle
Norjalainen teinisarja Skam on hurmannut myös aikuisyleisön. Sana on kuvassa toinen vasemmalta. Kuva: Yle

Myös Ushma on hurahtanut Yle Areenan esittämään norjalaissarjaan.

– Skam on ihana! Se kuvaa hyvin nykypäivää. Katsoin ensimmäisen tuotantokauden jaksot päivässä, Ushma kertoo.

Apua Googlesta

Konttoriin ja Leylan rooliin Ushma päätyi koekuvausten kautta.

– Edukseni saattoivat koitua etniset piirteeni, Ushma arvelee viitaten intialaisjuuriinsa.

Ushman äiti on suomalainen ja isä intialainen. Roolihahmoonsa hän perehtyi ottamalla selvää islaminuskosta ja musliminaisten kokemuksista.

– Minulla ei ole juurikaan muslimituttuja, joiden avulla olisin voinut tutustua aihepiiriin. Harkitsin meneväni Helsingin Itäkeskukseen bongaamaan kivan muslimitytön, mutta en lopulta kehdannut. Nolottaa myöntää, mutta apua löysin muun muassa googlettamalla.

Viime aikoina enimmäkseen teatterissa näytellyt Ushma yllättyi siitä, miten eri tavalla kameralle pitää näytellä. Lavalla eleiden pitää olla liioiteltuja ja suuria, kameran edessä taas toimivat parhaiten pienet vivahteet.

– Nyt on kutkuttava ja helpottunut olo, kun sarja on purkissa ja pian julki.

Suomen Konttori 3.3. eteenpäin nähtävillä Elisa Viihteessä. Sarja esitetään Nelosella ensi syksynä.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: