Iina Kuustosen, Lena Meriläisen, Tiina Lymin ja Leena Pöystin näyttelemillä hoitsuilla on kiire  uudessa Syke- tv-sarjassa.
Iina Kuustosen, Lena Meriläisen, Tiina Lymin ja Leena Pöystin näyttelemillä hoitsuilla on kiire uudessa Syke- tv-sarjassa.

Tänään se, hehkutettu kotimainen sairaalasarja Syke. Mutta kuka sairaanhoitaja on kukin? Ja missä ovat kaikki lääkärit?

Uusi kotimainen tv-sarja Syke kertoo neljän sairaanhoitajan työstä suurkaupungin keskussairaalan traumaosastolla. Työtahti on kiihkeä, mutta ohessa ehditään tietenkin puida myös naisten yksityiselämää. Kuinka ollakaan sairaalaan käytävillä ja leikkaussaleissa syntyy myös romansseja.

Traumaosaston hoitsuja näyttelevät Tiina Lymi, Iina Kuustonen, Leena Pöysti ja Lena Meriläinen.

Nämä perusasiat on hyvä tietää ennen kuin nopeatahtinen sarja alkaa, jotta pysyt mukana käänteissä:

Iiris (Iina Kuustonen) on yksinhuoltaja, jolla on salattu menneisyys seuralaispalvelussa. Kova elämä näkyy hänen olemuksessaan, Iiris ei ole mikään kiltti naapurintyttö.

Marleena (Tiina Lymi) on porukan empaattisin. Hän on niin herkkä, ettei aina kestä työn raadollista puolta ja turvautuu siksi lääkkeisiin. Marleenan biologinen kello tikittää kovaa, vaikkei hän olekaan vielä löytänyt elämänsä miestä. 

Johanna (Leena Pöysti) on kuvitellut olevansa unelma-ammatissaan, kunnes hänessä herää ammatillinen kunniahimo. Aviomies puolestaan toivoisi Johannan viihtyvän enemmän kotona ja keskittyvän äidinrooliinsa. Osaston sydänkirurgilta Maxilta (Antti Luusuaniemi) Johanna saa ymmärrystä haaveilleen, ja taitaa Maxilla olla muutakin mielessään naisen pään menoksi...

Apulaisosastonhoitaja Lenitan (Lena Meriläinen) perheessä on tapahtunut vakava onnettomuus. Hänen miehensä makaa tajuttomana sairaalassa, ja Lenita tietää, ettei hän herää enää koskaan.  Lenitan tytär haluaa kuitenkin uskoa isänsä toipumiseen. Tilannetta sotkee Lenitan miehen sairaanhoitaja (Juha-Pekka Mikkola), jonka kanssa Lenita kokee tulevansa ymmärretyksi, mutta joka on naista melkein 20 vuotta nuorempi. 

Myöhemmin sarjassa nähdään myös Matti Ristinen, Jarkko Niemi ja Lauri Tilkanen.

Sairaalasarja Syke alkaa 29.10 klo 21 TV2:lla.

Lue lisää:

Odotettu Syke alkaa

Tällaisia ovat uuden Syke-sairaalasarjan hahmot

Iina Kuustonen sydänleikkauksessa tv-roolia varten: "Suu loksahti auki, kun ihmisen rintakehä avattiin."

Uuden rakkaan löytänyt Tiina Lymi: "Olen ollut ihmissuhteiden megaepäonnistuja"

Leena Pöysti: "Olen aina ollut eläkeläissielu"

Pamela Tola ja Lena Meriläinen: "Ei ole asioita, joista emme voisi puhua"

Lähde: YLE

Hahmot ovat kompleksisia, näyttelijät hyviä, mutta elokuvan juoni on harmillisen simppeli.

IS TV-LEHTI: Quentin Tarantinon kahdeksas, jättipitkä elokuva The Hateful Eight on yllättävä sekoitus, mutta kokonaisuus jättää toivomisen varaa.

Asetelma on mielenkiintoinen, sillä pääosa elokuvasta tapahtuu murhadekkarin tyyliin yhdessä tilassa: värikäs, väkivaltainen joukko päätyy pieneen majataloon.

Sitten sekoitetaan teatraalista tunnelmaa, murhamysteeriä, silkkaa kauhua ja lännenfilmiä. Ajankohta sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkimaininkeihin Wyomingissa. Lumimyrsky pauhaa, ja alun rauhallisempi, joskin tarantinomaisen verbaalinen, tahti muuntuu uhkaavaksi kuka sen teki -tarinaksi.

Minnien puodissa yöpyvät palkkionmetsästäjät Marquis Warren (Samuel L. Jackson) ja John Ruth (Kurt Russell), jotka ovat kuljettamassa hirttotuomittua vankia (Jennifer Jason Leigh) Red Rockiin kohtaamaan loppunsa. Myrskyn vuoksi jäädään ”lepäämään” kohtalokkaaseen majataloon.

Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Muita hahmoja näyttelevät muun muassa Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen ja Bruce Dern. Henkilökaarti on epätasainen. Pulppuavan dialogin pyörteessä osaan hahmoista tutustuu hyvin – osaan, kuten Madsenin lännenhemmoon, heikosti.

Hahmot ovat silti kompleksisia. Juoni on harmillisenkin simppeli. Yksi vahva teema on rasismi ja orjuuden perintö, jota Tarantino on käsitellyt myös elokuvassa Django Unchained (2012). Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Tarantino kuvasi alkuperäiselokuvan filmille väliaikoineen. Hän käyttää kertojaääntä ja lukuja, mikä tuo näyttämöllistä tunnelmaa liikaakin. Katselukokemus on taiteellinen, mutta jättää usein viileäksi. Väkivalta kulminoituessaan on shokkirajua.

Jennifer Jason Leighin naisrooli herätti mielipiteitä mediassa. Daisyn julma, ruma kohtelu on taatusti kaukana Kill Billin (2003–2004) naisvoimasta, mutta toinenkin seikka on tosi: Daisya kohdellaan kuin ketä tahansa (mies)hahmoa. Hän saa tasa-arvoisen käsittelyn, joka kuuluu elokuvan karmeimpiin.

Parhaita puolia ovat kuvalliset ja leikkaukselliset elementit sekä musiikki, jonka on säveltänyt lännenelokuvien luottomies Ennio Morricone. Hän sai elokuvasta Oscarin.

Tarantino miltei jätti leffansa tekemättä, kun sen käsikirjoitus vuoti nettiin. Työ kuitenkin jatkui juonen muuttamisen jälkeen.

The Hateful Eight (2015), Nelonen pe klo 21.30

Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu

David Lynch vaikuttaa hänestä kertovassa dokumentissa onnelliselta ja ongelmattomalta ihmiseltä. 

IS TV-LEHTI: Twin Peaks -sarjojen ja monen hienon elokuvan tekijä David Lynch on aivan verraton päähenkilö dokumenttifilmissä David Lynch: The Art Life (2016).

Mitä tässä tarkoitetaan art lifella eli taide-elämällä? Kuvataiteilijanakin tunnettu Lynch toki myös maalaa dokumentissa mainioita teoksiaan, mutta pääasia on elämäntaide: lapsuudenkodista ohjaajanuran alkuun ulottuvat vaiheet, jotka hän jäljittelemättömän nasaalilla äänellään kertoo.

Vaikkei Lynch puhu muista kuin varhaisimmista elokuvistaan Eraserheadiin (1977) asti, eikä muista näytetä edes otteita, saa dokumenttifilmistä käsityksen myös hänen tuotannostaan. Blue Velvet (1986) ja muut Lynch-suosikit ovat niin lähellä pikkukaupungin kasvatin omia vaiheita ja hänen sielunmaailmaansa.

Ohjaaja-tuottajiksi on merkitty tuntemattomat John Nguyen, Rick Barnes ja Olivia Neergaard-Holm, mutta dokumentti on taatusti tehty yhteisymmärryksessä Lynchin kanssa, hänen ehdoillaan.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

Viehätys syntyy siitä, kuinka sydämellisesti seitsenkymppinen, harmaatukkainen ”töyhtöhyyppäherra” jutustelee kotiympyröissään, pääosin maalauspuuhissa ateljeessaan. Tupakkia kuluu. Nuorin tytär pyörii jaloissa, minkä ei anneta mitenkään häiritä, päinvastoin.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

David Lynchiä ei ole haitannut edes se, että hänen varhaisympyränsä rajoittuivat yleensä pariin kortteliin. Mielikuvitus, unet ja työ ovat silti tuottaneet maailmalle loistavia elokuvia.

David Lynch – The Art Life, Teema & Fem ti klo 20.05