Justin Timberlake ja Jesse Eisenberg loistavat illan laatuelokuvassa, jossa totuus päihittää fiktion. Kuva: TV5
Justin Timberlake ja Jesse Eisenberg loistavat illan laatuelokuvassa, jossa totuus päihittää fiktion. Kuva: TV5

Onko vaikea uskoa, että tietokonenörteistä ja Facebookin keksimisestä saa aikaiseksi yhden viime vuosien kiinnostavimmista leffoista?

Varmasti on, mutta asiaa auttaa kovasti se, että leffan takana on kaksi alansa ehdotonta huippua, ohjaaja David Fincher ja käsikirjoittaja Aaron Sorkin.

Facebookin kehittäjän Mark Zuckerbergin (Jesse Eisenberg) tarina vie mukanaan ihan täysillä. Ohjaus, dialogi ja näyttelijätyö ovat uskomattoman hyviä.

The Social Network jää varmasti historiaan myös, koska se on 2010-luvun elokuvista ehkä paras kuvaus ajasta, jossa elämme. Silti sen tunneskaala ja suuret kysymykset ovat yhtä klassisia kuin antiikin Kreikan suurissa draamoissa. Supersankarielokuvien aikakautena on myös virkistävää nähdä elokuva, joka kertoo oikeista ihmisistä ja oikeista tapahtumista.

Ai miten Zuckerberg sitten tuli keksineeksi Facebookin? No tietysti niin, että hän halusi käyttää nettiä koston välineenä, kun tyttöystävä teki bänät. Ihmisiä eniten yhdistävä moderni keksintö syntyi, koska kaksi ihmistä ajautui erilleen. Tavallaan kaunista.

Tapahtumista olisi varmasti saanut hyvän dokumentinkin, mutta tässä tapauksessa se ei kyllä olisi päihittänyt fiktiota.

The Social Network, TV5 ke 5.8. klo 21.00

Lue myös:

Justin Timberlake: "Minua ei kannata kadehtia"

Sakinpelaaja Magnus Carlsen vuoden seksikkäimpiä miehiä – entäs nämä nörtit?

Tunnetko Facebook-etiketin? 6 kirjoittamatonta sääntöä

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.