Vieläkö Putous-vitsit naurattavat? Kissi Vähä-Hiilari, Salme Pasi ja muut suositut sketsihahmot hauskuuttavat ruudussa kesän ajan. Kuva: Sub
Vieläkö Putous-vitsit naurattavat? Kissi Vähä-Hiilari, Salme Pasi ja muut suositut sketsihahmot hauskuuttavat ruudussa kesän ajan. Kuva: Sub

Muistatko vielä kuka voitti Putouksen sketsihahmokisan? Jos et, ei hätää: edellinen Putous-kausi starttaa tänään uusintakierrokselle.

Muistatteko vielä, millaisessa pöhinässä alkoi viime syksynä Putouksen kuudes kausi? Aika negatiivisessa pöhinässä. Tuttu näyttelijäjoukko, Aku Hirviniemi, Jussi Vatanen, Riku Nieminen, Jukka Rasila, Jaakko Saariluoma, Iina Kuustonen, Armi Toivanen ja Krista Kosonen, oli vaihtanut tuotantoyhtiötä ja ohjelmaa, eli mukaan astui kokonaan uusi kaarti.

Lisäksi Maikkari halusi siirtää Putouksen kevään ohjelmistosta syksyyn, joten uudet näyttelijät joutuivat tuleen vain muutama kuukausi viidennen kauden päättymisen jälkeen, kun ne ”oikeat” putouslaiset olivat vielä kaikkien muistissa.

Lopputulos oli, että ohjelman katsojaluvut laskivat hieman, mutta suosio oli silti kova. Parin ensimmäisen jakson jännityksen jälkeen uudet näyttelijät vetreytyivät ja kausi oli parhaimmillaan lähes parasta, mitä Putouksessa oli ikinä nähty.

Ohjelma jatkuu taas syksyllä uusin jaksoin. Kauden näyttelijät julistetaan kesän lopuksi. Sitä ennen herkutellaan uusintana edellinen kausi, jossa näyttelevät siis Mari Perankoski, Antti Holma, Essi Hellén, Joonas Nordman, Kari Ketonen, Niina Koponen, Ville Tiihonen ja Jenni Kokander sekä juontaja Heikki Paasonen.

Miten hyvin muistat aiemmat Putoukset? Luettele kaikki kuusi edellisten kausien sketsihahmovoittajaa.

Vastaus:

Kausi 1 Marja Tyrni (Aku Hirviniemi)

Kausi 2 Munamies (Riku Nieminen)

Kausi 3 Leena Hefner o.s. Herppeenluoma (Armi Toivanen)

Kausi 4 Karim Z. Yskowitcz (Jussi Vatanen)

Kausi 5 Antsku (Jussi Vatanen)

Kausi 6 Salme Pasi (Joonas Nordman)

Putous, Sub pe 26.6. klo 19.05

Lue myös:

Näin syntyi Antti Holman Putous-hahmo Kissi Vähä-Hiilari!

Putouksen yllätysvoittaja Joonas Nordman: "Teen vain pari pikkujoulukeikkaa kiireiden takia"

Uusi Putous-tähti Antti Holma: "Homoutta ei pidä peitellä"

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00