Illan leffassa saksalaisfilosofi löytää pahuuden yllättävän puolen natsien Adolf Eichmannin oikeudenkäynnissä.

Teema-kanavan tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo saksalaisesta filosofista Hannah Arendtista, jonka Newyorker-lehti palkkasi 1960-luvun alussa seuraamaan juutalaisten kansanmurhan pääsuunnittelijan Adolf Eichmannin oikeudenkäyntiä. Syntyi sarja lehtijuttuja sekä kirja  Eichmann Jerusalemissa: Raportti pahan arkipäiväisyydestä.

Arendtin paljon kohtua herättänyt huomio oli, että Eichmann ei ollut mikään pahuuden lähettiläs ja julmuuden ruumiillistuma, vaan tavallinen, hieman virkamiesmäinen suorittaja, jonka "moraalinen mielikuvitus" ei riittänyt kyseenalaistamaan ylhäältä annettujen käskyjen järkevyyttä tai oikeutusta. Filosofin mielestä äärimmäinen paha syntyy ja leviää juuri niin, että tavalliset ihmiset ryhtyvät hirmutekoihin ajattelemattomuuttaan. Paha onkin arkipäiväistä, banaalia.

Arendt ei ollut mielipiteineen erityisen suosittu varsinkaan juutalaisten keskuudessa, sillä sodan jälkeen oli kova tarve musta-valkoiseen ajatteluun, jossa hyvä oli yksiselitteisesti hyvää ja paha pahaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvan on ohjannut seitsemänkymppinen saksalaisohjaaja Margarethe von Trotta, ja Arendtin roolissa nähdään ohjaajan luottonäyttelijä Barbara Sukowa. Molemmat tekevät hienoa työtä yhdistäessään Arendtin monisyisen persoonan ja yksityiselämän suuriin maailmanpoliittisiin tapahtumiin. Erilainen naisten elokuva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hannah Arendt, Teema klo 22.06

Sisältö jatkuu mainoksen alla