Kohta 18 -sarja on säilyttänyt elokuvan raikkaan otteen ja vauhdikkaalta tuntuvan kerronnan.

Maarit Lallin elokuva Kohta 18 putsasi pöydän Jussi-gaalassa viime vuonna, ja ansaitusti. Elokuvan valmistumisen jälkeen Lallia ja hänen poikaansa, leffan toisena käsikirjoittajana toiminutta Henrik Mäki-Tanilaa jäi harmittamaan, että leffasta jäi pois niin paljon hienoa materiaalia. Näin syntyi ajatus tv-sarjasta.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa esitellään kaikki viisi päähenkilöä Joni (Ben Thompson Coon), André (Karim Al-Rifai), Karri (Henrik Mäki-Tanila), Akseli (Arttu Lähteenmäki) ja Pete (Anton Thompson Coon).

Kertojaäänenä toimiva Joni on jo täyttänyt 18, ja vapauden huumassa mopo on karata käsistä. André kantaa vastuuta pikkuveljestään Maxista samaan aikaan, kun heidän äitinsä hurvittelee omilla teillään. Karri ajaa ajokorttia taksikuskiäitinsä opastuksella ja saa samalla ”nauttia” tämän elämänviisauksista. Akseli matkustaa kesäksi maalle ja tapaa isänsä, jonka kanssa ei ole ollut juuri missään tekemisissä. Pete puolestaan unohtaa eräänä iltana ottaa kortsut mukaan, ja tyttöystävä Kiira tulee raskaaksi.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa kaikki tarinat eivät vielä pääse kunnolla vauhtiin. Vaikuttavasta sivuhenkilökaartistakin (muun muassa Mari Perankoski, Elina Knihtilä, Hannu-Pekka Björkman, Mats Långbacka ja Niina Nurminen) muutama jää kokonaan tapaamatta.

Jutun voima on siinä, että kaikille pian 18 vuotta täyttäville kolleille tapahtuu leffan aikana paljon, mutta tarinoita ei ole silti ladattu liian täyteen. Kerrontaan jää ilmaa ja huumoria, ja kaikki tuntuu niin todelta, että melkein voisi luulla katsovansa dokkaria. Myös kesäinen Helsinki näyttää parhaat puolensa.

Neliosainen Kohta 18 on erinomainen idea ja erittäin hyvä kotimainen sarja. Se on säilyttänyt elokuvan raikkaan otteen ja vauhdikkaalta tuntuvan kerronnan, vaikka materiaalia on tullut rutkasti lisää. Elokuvasta puuttuneet kohtaukset eivät jumita tai tunnu ylimääräisiltä, vaan ne kasvattavat päähenkilöiden tarinoita ja tekevät heistä vielä aidompia hahmoja.

Kohta 18 ,

TV2 ke klo 21.00

Lue myös:

Jussi-voittajat Maarit Lalli ja Henrik Mäki-Tanila: "Totta kai otamme välillä yhteen"

(Jutun otsikkoa muutettu 25.2.2014 klo 11:59. Kohta 18 tulee televisiosta vasta keskiviikkona.)

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30

Hjallis Harkimo saa illan uudessa keskusteluohjelmassa viereensä poikansa Joelin. 

IS TV-LEHTI: Liikemies ja kansanedustaja Hjallis Harkimo on jo tuttu näky tv:n keskusteluohjelman vetäjänä, mutta nyt hän saa aisaparikseen poikansa Joel Harkimon.

Uudessa Harkimot -talk show’ssa he jututtavat kotimaisia eturivin tähtiä ja heidän perheenjäseniään.

– Idea ohjelmaan lähti siitä, että olen tehnyt keskusteluohjelmaa monta vuotta yksin ja halusin tehdä jotain uutta. Olemme aina olleet Joelin kanssa läheisiä, ja nyt saamme ennen kaikkea olla enemmän yhdessä. Se on hienoa, Hjallis sanoo.

”En halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa.”

Isänsä jalanjäljissä politiikkaan ja liike-elämään siirtynyt Joel ei ollut aluksi varma, haluaako hän lähteä vetämään keskusteluohjelmaa.

– Aluksi ajattelin, ettei talkshow ole minun juttuni, koska en halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa enkä ole kiinnostunut julkisuudesta. Mutta ajattelen tämän huikeana kokemuksena, koska olen tosi kiinnostunut ihmisistä.

Kussakin jaksossa yksi julkisuudesta tuttu henkilö ja tämän lapsi tai vanhempi tapaa Harkimot.

Aloitusjaksossa nähdään vaikeasta isä-poika -suhteestaan avautuvat Joonas ja Vesa-Matti Loiri.

Keskusteluiden ydin muodostuu vieraiden elämän tähtihetkistä ja kipukohdista, joiden kautta myös Harkimot avautuvat syvällisemmin omasta isä-poika-suhteestaan.

– En koe olevani haastattelija, vaan keskustelija. Reflektoin vieraiden ajatuksia myös omiin vanhempiini ja lapsuuteeni, Joel sanoo.

Hjallis uskoo, että hän on pystynyt antamaan myös omalla toiminnallaan opastusta tv-työhön.

– Joel tykkää tehdä kanssani juttuja, ja toivon tietysti, että hän myös oppii minulta jotain asioita. Mutta Joel saa tehdä ohjelmassa kyllä ihan kaikkea, mikä häntä huvittaa.

”Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Isä on tekijämies.”

Joel sanoo oppineensa isältään etenkin periksiantamattomuutta.

– Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Olen aina arvostanut hänen päättäväisyyttään. Isä on tekijämies.

Isä ja poika ovat luonteeltaan melko erilaisia.

– Se on hyväkin asia, sillä täydennämme toisiamme. Isä on välillä vilkas kuumakalle, itse olen vähän iisimpi. Olen myös se, joka saa ensimmäisenä kuulla, jos joku asia ei ole mennyt hyvin.

Tulevissa jaksoissa tavataan myös Jutta Gustafsberg ja tytärpuoli Camilla Jussila, jääkiekkoilijalegenda Kimmo Timonen ja äiti Marja-Liisa, Hjalliksen pikkuveli Roy Harkimo ja tytär Amanda.

Harkimot, TV5 su klo 21.00