Vaikka se vaikealta tuntuukin, lempisarjojaan kannattaa pantata, jenkkisivusto ehdottaa.

Jos et vielä tiennyt, vankilasarja Orange Is The New Blackin toinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä. Nyt netti on täynnä OITNB-hehkutusta ja Facebook-virrasta päätellen joka toinen ihminen jännittää jaksojen äärellä yöuniensa kustannuksella. Kun kaikki jaksot voi katsoa vaikka putkeen, onhan ne nyt pakko ahmia! Vai?

Vaikka lempisarjan jakso loppuisi kesken jännittävän tapahtumasarjan ja seuraava olisi käsillä, Science of Us -sivusto neuvoo panttaamaan katselua sen sijaan, että koko sarja vetäistäisiin maratonityyliin.

Panttaamisen tueksi sivusto esittää tutkimuksia, jotka todistavat, että hyvän asian odottaminen tekee ihmisen tyytyväiseksi. Erään tutkimuksen mukaan opiskelijat, jotka söivät suklaapatukan, olivat onnellisempia ennen sen syömistä kuin syömisen jälkeen. Sama suklaapatukkateoria toimii Science of Usin mukaan myös lomailuun eli olemme onnellisia odottaessamme lomaa, emme välttämättä sen aikana tai jälkeen. Miksei sama toimisi myös sarjoihin? Mitä enemmän odotettavaa, sitä tyytyväisempi katselija!

Siispä: älä ahmi lempisarjojasi, vaan katso ne jakso kerrallaan – olet onnellisempi.

Lue myös:

Minne suosikkisarjani katosi? No se lopetettiin!

Will Gardnerin lähtö pilasi Good Wifen – ja 7 muuta järkyttävää juonenkäännettä

Nyt seuraa korvamatovaroitus: niiltä ei nimittäin välty fantastisen Broadway-musikaalitaltioinnin jälkeen.

IS TV-LEHTI: Irving Berlin: Holiday Inn (2016) on täynnä amerikkalaissäveltäjän ikivihreitä, jotka jäävät soimaan pitkäksi aikaa: Blue Skies, Cheek to Cheek, Heat Wave...

Venäjällä syntynyt Irving Berlin (1888–1989) sävelsi urallaan yli 900 kappaletta, 19 musikaalia ja 18 elokuvan musiikin. Hänen tunnetuin kappaleensa White Christmas tuli tutuksi elokuvassa Holiday Inn (1942), mutta löi läpi vasta, kun koti-ikävän vaivaamat sotilaat vaativat armeijan radiota soittamaan kappaletta jatkuvasti. Seuraavana vuonna kappale sai parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Ensiesittäjä Bing Crosbyn alkuperäisversiota on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimmän singlen. Se on myös kautta aikain äänitetyin joululaulu yli 500 artistin esittämänä.

Musikaali perustuu Holiday Inn -elokuvaan, joka oli suomeksi Ravintola Vapaa-aika. Oikeammin nimi tarkoittaa Hotelli Juhlapyhä, koska Irving Berlinin ajatuksena oli säveltää elokuvaan yksi kappale vuoden jokaiselle juhlapyhälle.

Broadway-musikaalissa on vahva varietee-henki – se lienee kumarrus säveltäjälle, joka aloitti uransa katulaulajana ja vaudeville-esiintyjänä. Musiikillinen iloittelu on värikkäästi puvustettu, nokkelan yksinkertaisesti lavastettu ja piiruntarkasti tanssittu.

Irving Berlin: Holiday Inn, Teema & Fem klo 14.15

Rikosdraama Monster - Aileen Wuornos kertoo suomalaiset sukujuuret omaavan sarjamurhaajan synkän tositarinan.

IS TV-LEHTI: Aileen Wuornos (1956–2002) kasvoi karuissa oloissa. Lasten hyväksikäytöstä tuomittu skitsofreenikko-isä hirttäytyi vankilassa 1969. Teiniäiti hylkäsi kaksi lastaan Aileenin ollessa nelivuotias. Heidät adoptoivat Troyssa, Michiganissa asuneet isovanhemmat, joiden sukujuuret olivat Iin Olhavassa.

Alkoholi, pahoinpitelyt ja insestiset suhteet olivat arkea isovanhempien luona. Wuornos tuli raskaaksi ensimmäisen kerran 14-vuotiaana – isoisänsä ystävän raiskaamana. Wuornos sai jo 18-vuotiaana tuomion ampuma-aserikoksesta ja päätyi Floridaan liftailevaksi prostituoiduksi.

Pitkä syöksykierre päättyi seitsemän miehen murhaamiseen 1989–90. Wuornos ja mukana kulkenut tyttöystävä jättivät useita johtolankoja, ja ratkaiseva virhe oli pantata uhrien omaisuutta. Wuornos pidätettiin 9. tammikuuta 1991.

Wuornos tunnusti surmat, mutta vetosi itsepuolustukseen. Vähän ennen kuolemaansa hän myönsi tehneensä kaikki veriteot ryöstötarkoituksessa, mutta kertomukset vaihtelivat niin usein, että totuus jäi hämäräksi.

Monsterin (2003) lisäksi Wuornosista on tehty useita elokuvia, kirjoja ja jopa oopperaesitys. Kuuluisimpia ovat Nick Broomfieldin kaksi dokumenttielokuvaa, Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1992) ja Aileen: Life and Death of a Serial Killer (2003).

Elokuva: Monster - Aileen Wuornos , AVA klo 21.00