Tänään Selviytyjistä pudonnut Katja Ståhl kertoo, että ohjelma vahvisti oman tuntemuksen siitä, että urpoudensietokyky on melko huono.

Selviytyjistä juonittiin tänään ulos katsojia ja heimolaisia huumorillaan ihastuttanut Katja Ståhl. Pudotus ei kuitenkaan tullut Katjalle yllätyksenä.

– Tää rupes olee se hetki, ettei oo mahdollisuuksia, Katja toteaa putoamisensa ajankohdasta.

Katja kertoo haastavimmaksi asiaksi kilpailussa urpoudensietokyvyn.

– Kyllä mä tiesin, että mä kestän aika huonosti urpoutta. Se tuli vaan niinku vahvistettua, että näinhän se on! Se oli ehkä vaikeinta koko ohjelmassa kestää sellasia tyyppejä, kenen seurassa ei muuten olis ikinä, Katja naureskelee.

”Kuvauksissa kohtasin totaalista sovinismia ensimmäistä kertaa elämässäni.”

Yksi tällaisista henkilöistä oli Juhana Helmenkalastaja, jonka kanssa Katja ehti ottaa yhteen saarella useamman kerran. Katja kertoo Me Naisten haastattelussa, että Juhanan kieroilua oli välillä erittäin vaikea sietää.

– Kuvauksissa kohtasin totaalista sovinismia ensimmäistä kertaa elämässäni. Minua ei kovin moni asia äimistytä, mutta se hämmensi, kun joku reippain mielin ilmoitti olevansa täydellinen vatipää, Katja sanoo.

– Ylivoimaisesti vaikeinta oli jarrutella hermostumistani urpouteen.

”Tavallisesti olen lörppä omissa asioissani.”

Katja myös tarkkaili omia reaktoitaan hankalissa tilanteissa.

– Minulle oli luontevaa antaa muiden loistaa, jos heillä oli tarve johtaa joukkoja. En ole mikään päsmäröijä tai despootti tavallisessakaan arjessani. Tarkkailijan rooli tuli luonnostaan, Katja sanoo.

– Mutta minut yllätti oma sulkeutuneisuuteni ja se, miten paljon pidin itselläni. Tavallisesti olen lörppä omissa asioissani. Osaan pitää muiden salaisuudet, mutta omiani en koskaan. Saarella en kuitenkaan kokenut tarvetta kiinnittyä muihin.

”Viisi viikkoa viidakossa oli pienimuotoinen ihmiskoe.”

Kokemuksen raskaudesta huolimatta Katja ei kadu Selviytyjiin osallistumista.

– Lähtisin milloin tahansa uudestaan! Ei siellä jokainen hetki ollut mahtavaa, mutta eihän elämä ole muutenkaan. Arki se koittaa palmunkin alla, Katja sanoo.

– En tiennyt rajojani ja halusin nähdä, missä ne tulevat vastaan. Viisi viikkoa viidakossa oli pienimuotoinen ihmiskoe, johon halusin osallistua.

Lue koko haastattelu Me Naisten uusimmasta numerosta 17/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Selviytyjät Suomi Nelosella sunnuntaisin klo 20.30. Nelonen ja Me Naiset ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

Lauri Ylönen laulaa ensimmäistä kertaa Vain elämää -ohjelmassa kappaleen suomeksi.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään laulaja Anne Mattilan päivää. Annen illallisen yhden vaikuttavimmista esityksistä tarjoaa The Rasmus -yhtyeen keulahahmo Lauri Ylönen, joka esittää oman versionsa Annen koskettavasta kappaleesta Taivaan kartta.

– Ihanaa, että valitsit tämän biisin! Kappaleessa lohdutetaan ihmistä, joka on menettänyt jonkun rakkaan. Tämä koskettaa mua ihan älyttömästi, Anne sanoo.

Ennen kappaleen esittämistä Lauri kertoo, että on Vain elämää -ohjelman kuvauksissa löytänyt Annesta itselleen sielunkumppanin.

– Sä olet aito ja helposti lähestyttävä ihminen. Olen löytänyt sun kanssa sielunkumppanuuden, jota en ihan osannut odottaa. Me ollaan puhuttu paljon musiikin ulkopuolisista asioista, taiteesta ja arkkitehtuurista, se on ollut hienoa, Lauri kertoo.

Kerrankin suomeksi!

Ehdoton valtaosa The Rasmuksen kappaleista on englanninkielisiä. Edellisessä Vain elämää -jaksossa Lauri versioi myös Ellinooran Elefantin paino -kappaleen englanniksi. Annen kappaleen hän laulaa kuitenkin suomeksi.

Se aiheuttaa tähtikatraassa innostusta Laurin esityksen jälkeen. Anne kehuu Laurin vetoa ”mielettömän ihanaksi.

”Mulla meinaa tulla sellaista vähän enkunkuuloista suomen kieltä.”

– En ole ikinä kuullut, kun jäbä laulaa suomeksi! Tuure puolestaan intoilee.

Lauri myöntää, että suomeksi laulaminen ei ole hänelle nykyään aivan helppo nakki.

– Olen kamppaillut sen kanssa, koska mulla meinaa tulla sellaista vähän enkunkuuloista suomen kieltä. L-kirjaimet menevät eri tavalla, hän toteaa.

Samalla hän kertoo, ettei pidä mahdottomana sitä, että joskus esittäisi enemmänkin kappaleita suomeksi. Hänen todellinen musiikillinen haaveensa on kuitenkin se, että saisi tehdä lastenlevyn. Laurilla on puolivuotias poika puolisonsa Katriinan kanssa.

– Soittelin pojalle skittaa, ja hän alkoi itkeä niissä kohdissa, jotka olivat omasta mielestäni nättejä. Ajattelin, että ei ole todellista, jes! Lapsi on musikaalinen, Lauri naurattaa muita artisteja.

Katso Laurin veto tästä:

Parinmuodostuksen suurimmat vaikeudet liittyvät seksuaalisen kipinän löytämiseen. Sen vuoksi lähentymistä harjoitellaan Ensitreffit alttarilla -sarjan kulisseissa tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa sinkkujen olkapäänä toimii koko kauden ajan joukko rakkauden asiantuntijoita. Nyt viidennellä kaudella mukana ovat seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Sinkut voivat kääntyä tukijoukkojen puoleen milloin tahansa, mutta sarjan kulisseissa tapahtuu myös rakkausvalmennusta, jota ei paljasteta katsojille sarjassa.

”Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää.”

Tony Dunderfelt on sarjassa asiantuntijana nyt kolmatta kautta. Hän paljastaa Me Naisille, että hän on kaikilla kolmella kaudella järjestänyt ohjelmaan osallistuneille miehille erilaisia kosketusharjoituksia. Hän opettaa miehiä kahdenkeskisesti ymmärtämään naisen psykologiaa.

– Harjoituksiin kuuluu yksinkertaisia vinkkejä siitä, miten naista lähestytään ja kosketetaan – myös seksuaalisella tavalla. Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, Dunderfelt kertoo.

Sarjan tuottaja Onerva Österberg on kertonut aiemmin Me Naisille, että seksi ei juurikaan ole osa näkyvää ohjelmantekoa, sillä ohjelmaa ei ole käsikirjoitettu, eikä ennalta ole sovittu, mitä kaikkea siinä käsitellään.

– Olemme tehneet ohjelmaa hyvin pitkälti parien ehdoilla. Meillä on se linja, että jos parit eivät halua puhua asiasta, emme utele siitä, hän sanoo.

Dunderfeltin kosketusharjoituksien ajatus on opastaa ujompia miehiä, jos he eivät tiedä mikä on sallittua tämän kaltaisessa ohjelmassa.

– He voivat myös kysyä minulta apua, että mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut aiemmissa suhteissa, Dunderfelt sanoo.

”He voivat kysyä apua, mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut.”

Dunderfeltin mukaan aiempien kausien suhteissa suurimmat kompastuskivet ovat juurikin liittyneet läheisyyden ja kipinän puuttumiseen. Pareilla saattaa olla parinmuodostusvaiheessa paljon yhteistä, mutta valitettavasti papereilla yhteensopiminen ei aina riitä.

– Nykysuhteiden vaikeudet liittyvät siihen, että parien välillä ei ole kipinää. Ennen riitti, että puolisolla oli hyvä työ.

Se on suurin vaikeus myös sarjan ammattilaisten työssä: läheisyyttä ja kipinää ei voi testata etukäteen.