Anna ja Kim ovat olleet yhdessä 15 ja naimisissa 10 vuotta. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Anna ja Kim ovat olleet yhdessä 15 ja naimisissa 10 vuotta. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Vantaalainen Kim ihastui Annaan välittömästi, kun näki tämän kävelevän kadulla. Kim kertoo hänen ja Annan rakkaustarinan Suomi Love -kauden viimeisessä jaksossa.

Kolmannen Suomi Love -kauden viimeinen jakso nähdään tänään lauantaina. Jaksossa kuullaan vantaalaisen Kimin ja Annan rakkaustarina. Kaikki sai alkunsa vuonna 2002, kun Kim näki Helsingin Kalliossa kahden naisen kävelevän häntä kohti ja päätti jututtaa naisia.

– Annalla oli huppu päässä, joten kurkistin hieman hupun alle. Ihastuin välittömästi Annan silmiin. Ja kun sain monalisamaisen vienon hymyn, olin myyty, Kim kertoo jaksossa.

”Sanoin, että ihan sama, mennään vaikka Heseen.”

Kim sai Annan puhelinnumeron, ja pian kaksikko sopikin treffit. Ensitreffit olivat kuitenkin katastrofaaliset.

– Tuntui, ettei mikään sopinut Annalle. Kaikissa ravintoloissa oili joko liikaa porukkaa tai sitten ravintolat olivat liian pieniä. Itsellänikin alkoi siinä vähän kiristää. Sanoin, että ihan sama, mennään vaikka lähellä olevaan Heseen. Aika nopeesti siinä vaan söimme ja menimme molemmat koteihimme.

Epäonnistuneista ensitreffeistä huolimatta Kim ei halunnut luovuttaa. Hän osti kaksi lippua Zen Cafén keikalle ja marssi Annan kotiovelle.

– Ihme kyllä Anna oli kotona. Ja vielä suurempi ihme oli, että hän päästi minut sisään.

Kim kertoi Annalle, että tällä olisi kaksi lippua keikalle, mutta kukaan ei ole lähdössä mukaan. Anna ei ymmärtänyt vihjettä, ja Kim lähti jälleen pettyneenä kotiinsa.

”Hän on täydellinen nainen minulle.”

Vierailun jälkeen ystävä sai kuitenkin Annan tajuamaan, että Kim oli nimenomaan yrittänyt houkutella Annaa mukaan keikalle. Lopulta Anna soitti Kimille, ja kaksikko päätyi yhdessä keikalle. Treffit sujuivat paremmin kuin ensitreffit, ja Zen Cafén Todella kaunis -kappaleesta tuli parin yhteinen biisi. Naimisiin pari meni lopulta vuonna 2006, ja häissä Kim lauloi Annalle kyseisen kappaleen.

Suomi Love -jaksossa Kim yllättää Annan tietenkin samassa Hesburgerissa, jossa he aikoinaan kävivät ensitreffeillä. Parin yhteisen biisin esittää Johanna Iivanainen.

– Nyt tulee 10 vuotta täyteen avioliitossa. Rakastan Annaa edelleen, hän on täydellinen nainen minulle.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15. Jaksossa esiintyvät Pete Parkkonen, Laura Voutilainen, Mikael Saari, Sir Elwood Duo, Santa Cruz, Reino Nordin ja Pietarin Spektaakkeli. Suomi Love -päätöskonsertti suorana TV1:llä la 18.2. kello 21.15.

 

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30