Kiiltokuvia ei ole mitään perisuomalaista harmaan arjen kuvausta.

Kotimainen draamasyksy lähtee käyntiin enemmän kuin hyvin, vaikka odotuksetkin olivat valmiiksi korkealla. Ohjaaja Lauri Nurksen ja käsikirjoittaja Katja Kallion yhteistyönä syntynyt Kiiltokuvia kertoo rakkaudesta yhden perheen ja kaikkiaan neljän sukupolven kautta.

Sarjan alussa päähenkilö Lili (Jonna Järnefelt) herää päivään, jolloin hänen miehensä julistetaan kuoliaaksi. Lili kaipaa maistraattiin tuekseen omaa isäänsä (Heikki Nousiainen), mutta tämän pitkään hautoma kriisi iskee päälle täydellä teholla; isä sulkee puhelimensa ja suuntaa äitinsä (Anja Pohjola) luo. Lilin poika Erkki on tuonut yöllä kotiin kauniin nuoren Unelman, jonka isään (Kari-Pekka Toivonen) Lili myöhemmin törmää.

Heidän kaikkien lisäksi sarjan tärkeitä henkilöitä ovat myös Lilin tytär, sisko, äiti ja tämän äiti sekä Lilin paras ystävä ja isän uusvanha rakastettu. Näyttelijäkaarti on huippuluokkaa, jo mainittujen lisäksi muun muassa Sinikka Sokka, Anneli Sauli, Anna-Leena Härkönen, Ville Tiihonen ja Leena Uotila.

Väkeä on paljon, ja jokaiselle riittää omia juonikuvioita. Kallio ja Nurkse ovat kuitenkin rakentaneet sarjan alun niin hyvin, että vaikka uusia ihmisiä tulee koko ajan, juttu ei mene lainkaan sekavaksi. Jokaiseen juoneen koukuttuu erikseen.

Itse asiassa runsas henkilökaarti on todella hieno juttu siinä mielessä, että Kiiltokuvia on luvassa kaikkiaan kymmenen jaksoa. Suomalaisissa draamoissa nähdään liian usein, että tapahtumia ja juonia riittäisi kyllä muutamaan jaksoon, mutta pitkä sarja tuntuu venytetyltä ja intensiteetti lopahtaa puolivälin tienoilla. Nyt on toivoa, että niin ei käy.

Hienoa on myös se, että Kiiltokuvia ei ole mitään perisuomalaista harmaan arjen kuvausta. Henkilöiden elämään uskalletaan mennä juuri silla hetkellä, kun tuoli on kaatumassa alta ja katto romahtamassa niskaan. Silti kaikki tapahtumat tuntuvat todelta. Hyvää työtä.

Kiiltokuvia, MTV3 klo 21.00

Lue lisää näyttelijöistä ja tekijöistä:

Jonna Järnefelt: "Syömishäiriö on elinikäinen vamma"

Putouksen uusi tähti Ville Tiihonen: "Naisten huomio tuntuu kivalta"

Katja Kallio välttää matkailua: "En kestä ylimääräistä jännitystä"

Anna-Leena Härkönen: "Hyvien naisystävien kanssa voi haukkua miehiä"

Parinmuodostuksen suurimmat vaikeudet liittyvät seksuaalisen kipinän löytämiseen. Sen vuoksi lähentymistä harjoitellaan Ensitreffit alttarilla -sarjan kulisseissa tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa sinkkujen olkapäänä toimii koko kauden ajan joukko rakkauden asiantuntijoita. Nyt viidennellä kaudella mukana ovat seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Sinkut voivat kääntyä tukijoukkojen puoleen milloin tahansa, mutta sarjan kulisseissa tapahtuu myös rakkausvalmennusta, jota ei paljasteta katsojille sarjassa.

”Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää.”

Tony Dunderfelt on sarjassa asiantuntijana nyt kolmatta kautta. Hän paljastaa Me Naisille, että hän on kaikilla kolmella kaudella järjestänyt ohjelmaan osallistuneille miehille erilaisia kosketusharjoituksia. Hän opettaa miehiä kahdenkeskisesti ymmärtämään naisen psykologiaa.

– Harjoituksiin kuuluu yksinkertaisia vinkkejä siitä, miten naista lähestytään ja kosketetaan – myös seksuaalisella tavalla. Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, Dunderfelt kertoo.

Sarjan tuottaja Onerva Österberg on kertonut aiemmin Me Naisille, että seksi ei juurikaan ole osa näkyvää ohjelmantekoa, sillä ohjelmaa ei ole käsikirjoitettu, eikä ennalta ole sovittu, mitä kaikkea siinä käsitellään.

– Olemme tehneet ohjelmaa hyvin pitkälti parien ehdoilla. Meillä on se linja, että jos parit eivät halua puhua asiasta, emme utele siitä, hän sanoo.

Dunderfeltin kosketusharjoituksien ajatus on opastaa ujompia miehiä, jos he eivät tiedä mikä on sallittua tämän kaltaisessa ohjelmassa.

– He voivat myös kysyä minulta apua, että mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut aiemmissa suhteissa, Dunderfelt sanoo.

”He voivat kysyä apua, mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut.”

Dunderfeltin mukaan aiempien kausien suhteissa suurimmat kompastuskivet ovat juurikin liittyneet läheisyyden ja kipinän puuttumiseen. Pareilla saattaa olla parinmuodostusvaiheessa paljon yhteistä, mutta valitettavasti papereilla yhteensopiminen ei aina riitä.

– Nykysuhteiden vaikeudet liittyvät siihen, että parien välillä ei ole kipinää. Ennen riitti, että puolisolla oli hyvä työ.

Se on suurin vaikeus myös sarjan ammattilaisten työssä: läheisyyttä ja kipinää ei voi testata etukäteen.

 

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta. Ensimmäisessä jaksossa selvitellään koiraneidin kiusallista vaivaa.      

IS TV-LEHTI: Leikkauspöydällä on tiibetinspanieli, jolta otetaan koepalaa maksasta. Jos ei ole itse terveydenhoidon ammattilainen, niin leikkauksen katsominen on usein vaikeaa, oli operaation kohteena ihminen tai eläin – kuten tässä tapauksessa.

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta.

– Omistajan kannattaa luottaa itseensä. Osa lemmikeistä osaa peittää huonon kunnon, mutta jos eläimen kanssa tulee olo, ettei kaikki ole niin kuin pitää, on asia hyvä tutkituttaa. Ja vaikka eläin ei valita, mutta esimerkiksi ontuu, niin onhan se oire jostain, sisätauteihin erikoistunut eläinlääkäri Jenni Sukura sanoo.

Alkujaksossa eläinsairaalaan tuodaan weimarinseisoja Elsa, jolla on virtsaamisongelmaa. Vaikka omistaja tietää sen voivan olla ohimenevää, hän tahtoo, että nuori koira tutkitaan kunnolla vakavan taudin poissulkemiseksi.

Ohjelmassa mukana oleva Jenni Sukura on ollut töissä Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuodesta 2012. Sitä ennen hän työskenteli pienemmillä klinikoilla.

– Eläinsairaalassa on runsaasti erityisosaajia, joiden kanssa on hyvä neuvotella eri potilastapauksista. Omaan alaan keskittyminen on myös helpompaa kuin pienellä vastaanotolla, hän kuvailee.

”Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa.”

Pieneläinlääkäriksi Sukura halusi, sillä hän on koiraihminen. Kotona on kaksi parsonrussellinterrieriä.

– Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa, ja ala alkoi kiinnostaa erikoistumismielessä.

Jenni Sukura kertoo, että hänen eksoottisimpia hoidokkejaan ovat olleet joutsenet. Hänen aviomiehensä, eläinlääkäri Okko Sukura puolestaan sai viime joulun alla hoidettavakseen todellisen erityistapauksen, kun Helsingin Sea Lifen sähköankerias Raipe nielaisi taskulampun. Raipen hoito vaati melko erikoisia toimenpiteitä, sillä sen tuottama sähkövirta on hyvin voimakas. Okko Sukura on vaimonsa tavoin mukana uudessa ohjelmassa.

Suomalaisessa eläinsairaalasarjassa meno on ulkomaisiin versioihin verrattuna asiallista, eivätkä tilanteet kuohu. Maallikko voi ihmetellä, miten eläinlääkäri pysyy rauhallisena, kun esimerkiksi pitää lopettaa lemmikin elämä.

– Ilman tunteita ei kukaan eläinlääkäri selviä työstään. Mutta jos eläin on vakavasti sairas, ja ennuste kertoo kärsimyksestä, on sillä oikeus saada lähteä elämästä rauhassa. Eläin ei osaa suunnitella tulevaisuutta ja toivoa, että jospa tästä vielä paranisi. Sillä on rajattu todellisuus, ja se voi olla pelkkää kipua.

Yliopistollinen eläinsairaala, TV2 klo 20.00