Simo Frangén ja Simo Kurki sonnustautuvat videoiden välissä Ladamieheksi ja Kapteeni Venäjäksi. Kuva: TV5
Simo Frangén ja Simo Kurki sonnustautuvat videoiden välissä Ladamieheksi ja Kapteeni Venäjäksi. Kuva: TV5

On vaikea sanoa, tietääkö tv-ohjelman jälkeen yhtään enemmän Venäjästä. Mutta ladoista ja kaalista ainakin.

IS TV-LEHTI: Venäjä on tragihupaisa naapurimaamme. Suomalaiset tietävät silti Venäjästä ja venäläisestä huumorista kenties vähemmän kuin vaikkapa ruotsalaisesta. On vaikea sanoa, tietääkö TV5:n uuden komediavideosarjan jälkeen varsinaisesti enemmän, mutta ainakin sarja on hyvin outo.

Sitä on kohdemaakin. Monella on ristiriitainen käsitys Venäjästä ja sen asukkaista. Vodkaa juovat, ripaskaa tanssaavat, ja vähän siellä on vaarallistakin. Naiset laittautuvat, hapankaali maistuu ja Ladalla pääsee.

Isännät Simo Frangén ja Simo Kurki ottavat kliseisestä tematiikasta kaiken irti ja lisäävät kierroksia omasta takaa. Apuna ovat kotivideoiden kaltaiset pätkät, joita on haalittu moninaisilta venäläisiltä kanavilta. Aihepiirit vaihtelevat, samoin videoiden laatu, mutta jotain hullua niissä aina tapahtuu.

Videoiden välissä Simot sonnustautuvat sellaisiksi hahmoiksi kuin Ladamies ja Kapteeni Venäjä ja kokkaavat kaalia trikoissa.

Simokemiaa

Ohjelman toinen Simo, Simo Kurki, on ex-poliisi, ex-radiojuontaja, ISTV:n ex-sääkasvo ja nykyinen tv-viihdemies, joka on tuttu muun muassa pelisarjasta Tilt.

– Päädyin Voi Venäjä mitä videoita! -sarjaan mukaan muun muassa siksi, että nimeni on Simo, mies kertoo. Hän kehuu kollega-Simoa ja kertoo kuvausten olleen ratkihauskoja.

”Ihailen Simo Frangénin heittäytymistaitoa.”

– Ihailen Frangénin heittäytymistaitoa. Vitsit lensivät, eikä tylsiä hetkiä ollut. Kemiamme kohtasivat hienosti. Monesti meni pokka.

Outokummusta kotoisin oleva, 28-vuotias Kurki ei ole toistaiseksi itse käynyt Venäjällä.

– Nyt on kyllä pian käytävä. Jaamme eräänlaista venäläistä ilosanomaa. Nykypäivänä on hyvin tärkeää nauraa ja tehdä asioita pilke silmässä.

Kaahausta ja kaalihuumoria

Venäjävideoilla nähdään muun muassa käsittämätöntä liikennekulttuuria, humalaisia tempauksia, perinteisiä kotivideomokia ja ruokakulttuuria.

– Venäläinen liikennekäyttäytyminen ei ole aina edes hauskaa vaan täysin hullua. Huvittavaa on myös niin sanottu itäkätisyys. Jos Venäjällä kohdataan ongelma, siihen löytyy aina McGyver-henkinen niksi.

Sarjassa nähdään huipputeknologisten saavutusten ohella myös esimerkiksi röyhkeä joulupukki, itse kyhätty tykki, päätöntä uimaopetusta, hevoseksi naamioitunut tyttö, pyörätuoliripaskaa, viritetty Lada... Lada-huumoria riittää runsaasti läpi sarjan, myös kaalista piisaa vitsiä. Ohjelman huumori sopii koko perheelle.

– Koska Venäjä on läheinen itänaapuri ja maillamme on yhteistä historiaa, on moni teema ainakin etäisesti tuttu ja tunnistettava. Saman tyyppisen sarjan voisi varmasti tehdä vaikkapa Kiinasta, mutta nyt etuna on tutumpi kulttuuri.

Voi Venäjä mitä videoita! TV5 ti klo 20.00

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.