The Night of perustuu brittiläiseen Criminal Justice -sarjaan. Kuvat: Hbo Nordic ja Netflix
The Night of perustuu brittiläiseen Criminal Justice -sarjaan. Kuvat: Hbo Nordic ja Netflix

Kaipaatko uutta, kutkuttavaa katsottavaa? Listasimme 15 laadukasta rikossarjaa.

Kun hyvä rikossarja imaisee mukaansa, muu maailma unohtuu. Löytyykö tältä listalta suosikkisi?

The Wire

Kaikkien aikojen parhaaksi tv-sarjaksikin kehuttu The Wire kuvaa karun realistisesti murha- ja huumepoliisien toimintaa Baltimoren kaduilla. Jokaisella viidellä kaudella on oma yläteemansa: huumekauppa, politiikka, koulumaailma.

The Wire kestää useammankin katselukerran, sillä juonenkäänteitä ei ole pureskeltu valmiiksi. Malta, vaikka ensimmäinen jakso ei imaisisi heti mukaansa. Henkilöhahmoja on paljon, eikä jokaisen nimi jää heti muistiin. Sarjan edetessä heihin rakastuu niin, että luopuminen on vaikeaa. Rentun poliisin roolissa nähdään The Affairistakin tuttu Dominic West.

Kaudet 1–5 Hbo Nordicilla.

The Night of

Nuori nainen murhataan raa’asti New Yorkissa, ja pääepäillyksi nousee kiltin opiskelijapojan maineessa oleva Nasir Khan, joka ei muista murhayön tapahtumista mitään. Katsojan näkökulmasta kiinnostavinta ei ole se, kuka on syyllinen, vaan koko amerikkalaisen rikosoikeudellisen järjestelmän toiminta.

Omintakeinen draama on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia, ja hahmoista paljastuu koko ajan uusia sävyjä. Taidokkaan käsikirjoituksen takana ovat Schindlerin listasta Oscar-palkittu Steven Zaillian ja Wire-sarjan käsikirjoittanut Richard Price.

Ensimmäinen kausi Hbo Nordicilla.

Silta

Tanskalais-ruotsalainen hittisarja, joka teki nordic noir -genren tunnetuksi. Koukuttava, suureellinen, mahdoton jättää kesken. Sofia Helinin näyttelemä rikospoliisi Saga Norén on työlleen omistautunut, mutta sosiaalisesti kömpelö hahmo, ja juuri siksi niin rakastettava.

Toinen kausi Netflixissä.

Lue myös: Tiesitkö tämän supersuositusta Silta-sarjasta?

Happy Valley

Yorkshireläiseen pikkukaupunkiin sijoittuva rikosdraama liikuttaa, tuntuu uskottavalta ja jää pitkäksi aikaa mieleen pyörimään. Vaikka tunnelma on synkkä, joissain kohtauksissa on jopa mustan huumorin vivahteita. Nimestään huolimatta Happy Valley sisältää raakaa väkivaltaa, eikä siksi välttämättä sovi kaikkein heikkohermoisimmille. Onneksi brittiläisen maalaismaiseman kuvaus antaa aina hetkeksi tilaa hengittää.

Kaudet 1–2 Netflixissä.

The Fall -sarjan päärooleissa nähdään Gillian Anderson ja Jamie Dornan.

The Fall

Piinaavan koukuttava kuvaus sarjamurhaajan kaksista kasvoista. The Fall eroaa monesta muusta rikossarjasta siinä, että rikollisen henkilöllisyyden sijaan katsoja, ja etsivä Stella Gibson, pohtivat hänen motiivejaan. Gillian Anderson tekee upean roolityön kylmäkiskoisena etsivänä, ja pahiksen roolissa nähdään 50 Shades of Grey -tähti Jamie Dornan.

The Fallin tunnelma on niin painostava, että lähes jokainen kohtaus saa sydämen hakkaamaan. Tiedättehän, silloinkin, kun päähenkilö pesee käsiään kirkkaasti valaistussa työpaikan vessassa, olet ihan varma, että pian olan takaa hyppää aseistettu murhaaja.

Kaudet 1–3 Netflixissä.

Line of Duty

Taitavasti kirjoitetussa Line of Dutyssa seurataan poliisien väärinkäytöksiä tutkivan yksikön työtä eli pengotaan rikollisten sijaan poliisien taustoja. Synkkätunnelmainen brittisarja sopii kärsimättömälle: koska tuotantokaudet ovat lyhyitä, mielenkiinto pysyy hyvin yllä.

Kaudet 1–3 Netflixissä.

Sorjonen

Hehkutettu Sorjonen on ensimmäinen suomalainen nordic noir -genren edustaja. Sarjan tapahtumat sijoittuvat virkistävästi Lappeenrantaan, ja pääroolissa aavistuksen työnarkomaanina KRP:n rikostutkijana nähdään mahtava Ville Virtanen.

Ensimmäinen kausi Yle Areenassa.

Breaking Bad

Huumemaailmaan sijoittuvassa rikosdraamassa pohditaan suuria eettisiä kysymyksiä. Keskiluokkainen perheenisä ajautuu valmistamaan huumeita, koska tarvitsee rahaa syöpähoitoihin. Sukeltaessaan yhä syvemmälle huumemaailmaan päähenkilö muuttuu jatkuvasti kierommaksi. Vuonna 2014 Breaking Bad voitti Emmy-palkinnon peräti viidessä kategoriassa.

Kaudet 1–5 Netflixissä.

Matthew McConaghey vakuuttaa True Detectiven ensimmäisellä tuotantokaudella.

True Detective

Sarjan ensimmäistä kautta on hehkutettu muun muassa modernin tv-draaman ja elokuvan täydelliseksi liitoksi. Sillä käsitellään suuria teemoja, kuten uskontoa ja oikein ja väärän häilyvää rajanvetoa. Käsikirjoitus on loistava, ja Matthew McConaghey tekee karismaattisen roolisuorituksen.

Kaudet 1–2 Hbo Nordicilla.

Uusi Sherlock

Uusi Sherlock vinksauttaa kaikille tutun tarinan uudeksi. Raamit ovat edelleen jotakuinkin samat kun Arthur Conan Doylen tarinoissa, ja esimerkiksi lavastuksessa on pieniä viittauksia kirjoihin. ”Koskaan ei oikein voi tietää, mitä tapahtuu – mikä on ihme, kun tarinat tavallaan ovat jo tuttuja. Moriarty on moninkertaisesti hirveämpi kuin kirjoissa, ja sankaripari mahtava. Cumberbatch ja Freeman ovat todella sopivia rooleihinsa”, sarjan seuraaja kommentoi.

Kaudet 1–4 Netflixissä.

Bosch

Sarja perustuu Michael Connellyn Harry Bosch -kirjoihin. Ensimmäisellä tuotantokaudella jahdataan, yllätys yllätys, sarjamurhaajaa. Synkkä tunnelma ja melankolinen päähahmo viehättävät.

Ensimmäinen kausi Viaplayssa ja HBO Nordicilla.

Twin Peaksin pikkukaupungin tunnelmiin palataan toukokuussa, kun sarjan uudet jaksot julkaistaan.

Twin Peaks

Kulttisarjassa selvitään nuoren Laura Palmerin murhaa Twin Peaksin pikkukaupungissa. David Lynchin ja Mark Frostin luoman klassikon vanhat jaksot ehtii hyvin katsastaa ennen kuin uudet kolmannen kauden jaksot toukokuussa alkavat.

Kaudet 1–2 Hbo Nordicilla.

Hercule Poirot

Jos kaipaat klassikkoa, Hercule Poirot on valintasi. Sarjassa yhdistyvät Agatha Christien juonikkaat tarinat, upea puvustus sekä oman arvonsa tunteva, vahaviiksinen päähahmo. ”Dekkaria seuratessa mielessä pyörii koko ajan David Suchet’n paljastus siitä, miten hän kehitteli erityistä roolihahmoaan: töpöttävä kävelytyyli syntyi, kun Suchet keksi puristaa pencen kolikkoa pakaroidensa välissä”, eräs sarjan fani kommentoi.

Hercule Poirot Ylen TV1:llä.

Marcella

Sillan luojan Hans Rosenfeldtin käsikirjoittama Marcella yhdistää rikossarjan ja perhedraaman: Etsivä Marcella Backland palaa töihin vuosien tauon jälkeen. Avioliitto vetelee viimeisiään, ja mielenterveyskin rakoilee. Jos pidit Sillasta, pidät todennäköisesti tästäkin.

Ensimmäinen kausi Netflixissä.

Fargo

Omalaatuinen Fargo perustuu löyhästi Coenin veljesten saman nimiseen kulttielokuvaan. Vuonna 2014 HitFix-sivuston asiantuntijaraati valitsi Fargon vuoden parhaaksi tv-sarjaksi. Sarja palkittiin myös Emmy-gaalassa vuoden parhaana minisarjana.

Toinen kausi Ruutu+-palvelussa.

Juttua muokattu 16.1.2017 klo 09.10: korjattu, että Netflixissä on Silta-sarjan toinen tuotantokausi, ei ensimmäinen.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: