”Ne kaks ekaa oli nou nou!” Viisi miestä ja kuusi naista saapuu luksushuvilaan Espanjan kuuman auringon alle. Ensimmäiset huonekumppanit valitaan muutaman sekunnin tuttavuuden perusteella. Kuva: Nelonen
”Ne kaks ekaa oli nou nou!” Viisi miestä ja kuusi naista saapuu luksushuvilaan Espanjan kuuman auringon alle. Ensimmäiset huonekumppanit valitaan muutaman sekunnin tuttavuuden perusteella. Kuva: Nelonen

Illalla starttaavan Paratiisihotellin käsikirjoittaja kertoo, miten parisuhdepeli etenee.

Paratiisihotelli nähdään Suomessa ensimmäisen kerran, mutta maailmalla klassista sinkkuformaattia on tehty jo vuosia. Näin homma toimii.

* Paratiisihotelli on kuin luksusoloissa kuvattu Big Brother siinä mielessä, että hotellivieraiden elämää seurataan lukuisten robottikameroiden avulla.

* Ohjelman päätarkoitus ei kuitenkaan ole seurata, miten osallistujat suhtautuvat siihen, että heidät eristetään ulkomaailmasta. Paratiisihotellissa jotkut asukkaat pääsevät esimerkiksi välillä treffeille hotellin ulkopuolelle.

* Suomen versiossa hotellissa on 6 makuuhuonetta ja 11 vierasta. Aluksi hotelliin muuttaa 6 naista ja 5 miestä, eli joku naisista jää ilman paria.

* Paratiisihotelli jakautuu neljän päivän mittaisiin ”viikkoihin”. Kunkin viikon lopuksi yksi hotellivieras jää parinvalintaseremoniassa ilman huonekumppania, ja hänet lähetetään kotiin.

* Peruskaava on se, että ensimmäisenä päivänä hotelliin saapuu aina uusi vieras. Toisena päivänä jotkut pääsevät treffeille ja myöhemmin uusi vieras saa rikkoa jonkun olemassa olevista pareista. Kolmantena päivänä asukkaat kokoontuvat Pandoran boxiin, jossa he esittävät nimettömänä toisilleen kiperiä kysymyksiä. Neljäntenä ja viimeisenä päivänä on pariseremonia ja joku poistuu hotellista.

* Suomessa Paratiisihotellia esitetään 20 jaksoa, eli viisi ”viikkoa”.

* Viimeistä viikkoa kutsutaan finaaliviikoksi. Silloin kilpailijat äänestävät toisiaan pois, kunnes viimeisenä päivänä jäljellä on enää yksi pariskunta.

* Varsinainen finaali käydään yhden pariskunnan miehen ja naisen kesken. Panoksena on 30 000 euroa. Molemmat kilpailijat pitävät käsissään lasista palloa samalla kun juontaja kasvattaa voittopottia latomalla seteleitä pöytään. Jos kumpikaan finalisteista ei pudota palloa, he jakavat lopulta 30 000 euron potin keskenään. Jos toinen pudottaa pallon, hän voittaa yksin sen rahasumman, joka sillä hetkellä on pöydällä. Toisen osa on jäädä tyhjin käsin.

Paratiisihotelli, Nelonen ti 29.9. klo 21.00

Lue myös:

Sara Sieppi vastaa suhdehuhuihin: Tämä on totuus venäläisestä miljonääristä

Sara Sieppi sai unelmaduunin: "Jännityksellä odotan, mitä tapahtuu"

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00