Juhana Helmenkalasta putosi Selviytyjistä viime jaksossa. ”Olisin halunnut voittaa”, hän kertoo. Kuva: Petri Aho, video: Nelonen
Juhana Helmenkalasta putosi Selviytyjistä viime jaksossa. ”Olisin halunnut voittaa”, hän kertoo. Kuva: Petri Aho, video: Nelonen

Juhana Helmenkalastaja yritti lihottaa 10 kiloa Selviytyjiä varten, mutta ei päässyt tavoitteeseensa, koska hänen piti opetella uimaan.

Selviytyjät-kilpailija Juhana Helmenkalastaja, 43, valmistautui ohjelman kuvauksiin niin, että yritti nostaa painoaan. Juhanan tavoite oli nostaa painoa 10 kiloa. Toinen Juhanan tavoite ennen ohjelmaa oli opetella uimaan, koska hän ei sitä ole ikinä oppinut. Ohjelmassa uimataito on välttämätön ja siitä mainitaan myös osallistujien sopimuksessa. Juhana oppi uimaan 21 päivässä.

”Treenasin joskus neljäkin tuntia päivässä.”

– Yritin nostaa painoa 10 kiloa. Mutta koska en osannut uida, paino ei noussut riittävästi. Treenasin uintia kolme viikkoa ennen kuvauksia, joskus neljäkin tuntia päivässä, niin en saanut nostettua painoa kuin kuusi kiloa. Saarella laihduin 10 kiloa, Juhana kertoo Nelosen videolla.

Iltalehdelle Juhana kertoi, että hän oppi uimaan niin nopeasti, koska palkkasi yksityisopettajaksi Matti Rajakylän, joka on entinen huippu-uimari.

”Kun putosin kilpailusta, en käynyt kolmeen päivään suihkussa.”

Nelosen videolla Juhana kertoo oppineensa rankkojen kuvausten ajan monia asioita. Kilpailijat saivat saarella ainoastaan riisiä, jauhoja ja vettä. Riisiä ja jauhoja oli pienen rasian verran. Kilpailijat eivät myöskään päässeet peseytymään muualle kuin mereen eivätkä he saaneet ottaa kuvauksiin kuin pari vaatetta.

– Kun putosin kilpailusta, en käynyt kolmeen päivään suihkussa.Ja kun seuraavan kerran lähden reissuun, pakkaan huomattavasti vähemmän tavaroita mukaan kuin aikaisemmin. Mulla oli saarella kahdet merinovillaiset kalsarit. Ajattelin, että käytän yksiä puoliväliin asti ja sitten vaihdan toiset kalsarit. Mutta en mä vaihtanut. Ajattelin, että yksillä mennään. Kaikkeen tottuu, Juhana kertoo.

Katso videolta, missä vaiheessa Juhana huomasi, että kilpailu saattaa olla hänen kohdallaan ohi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kysely

Osaatko sinä uida?

Kyllä.
Kyllä.
83.0%
En.
En.
16.9%
Ääniä yhteensä: 59

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30