Eliseä näyttelevä Siri Seljeseth on myös yksi sarjan käsikirjoittajista. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Eliseä näyttelevä Siri Seljeseth on myös yksi sarjan käsikirjoittajista. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Parhaat draamasarjat tulevat nyt Norjasta. Nuoret ja lupaavat täyttää Skamin jättämän tyhjiön.

1. Samastuttavaa ihmissuhdedraamaa

Nuoret ja lupaavat -sarjassa seurataan Nenneä (Gine Cornelia Pedersen), Eliseä (Siri Seljeseth) ja Alexia (Alexandra Gjerpen). Nenne haluisi tienata leipänsä kirjailijana, Elise stand up -koomikkona ja Alex näyttelijänä.
Nuoret ja lupaavat -sarjassa seurataan Nenneä (Gine Cornelia Pedersen), Eliseä (Siri Seljeseth) ja Alexia (Alexandra Gjerpen). Nenne haluisi tienata leipänsä kirjailijana, Elise stand up -koomikkona ja Alex näyttelijänä.

Mikä parisuhteessa on niin pelottavaa, että kieltää tunteensa eikä uskalla edes yrittää? Voiko teininä aloitettu parisuhde kestää enää aikuisena? Miksi omat ystävät ovat välillä niin raskaita? Esimerkiksi tällaisia kysymyksiÄ sarjassa pohditaan. Yhtä pakahduttavaa ja kiinnostavaa kiehnäämistä ja suutelointia kuin Skamissa ei Nuorissa ja lupaavissa nähdä, mutta samastuttavat ihmissuhteet ovat tässäkin sarjassa parasta.

2. Myös keski-ikäisten elämää sivutaan

Elise (vas.) näkee isänsä (kuvassa) ja äitinsä ongelmat paremmin kuin nämä itse.
Elise (vas.) näkee isänsä (kuvassa) ja äitinsä ongelmat paremmin kuin nämä itse.

Toisin kuin Skamissa, Nuorissa ja lupaavissa sivutaan myös keski-ikäisten elämää. Kiinnostavimpia aikuisia ovat Elisen vanhemmat, jotka saavat monet varmasti miettimään suhdettaan omaan isäänsä ja äitiinsä – sekä sitä, mihin kulissien ylläpitäminen voi johtaa.

3. Ei yhtään huonoa roolisuoritusta

Kaikki kolme päähenkilöä ovat loistavia näyttelijöitä, mutta ei sarjassa nähdä muutenkaan huonoja roolisuorituksia. Yksi parhaista sivuosanäyttelijöistä on menestynyt kustantaja Sissel (Ingunn Øien), joka peittelee alkoholiongelmaansa viimeiseen asti.

4. Sekoamista – ja muitakin kriisejä – kuvataan realistisesti

Skamissa maanisdepressiivisyyttä käsiteltiin koko tuotantokauden verran, mutta Nuorissa ja lupaavissa sekoaminen on tiivistetty lyhyempään pätkään. Mutta se on tehty erittäin asiallisesti ja samastuttavasti. Eikä psykoosia näytellyt olisi voinut tehdä kovin paljon parempaa roolisuoritusta.

Kestääkö Alexin ja Kimmon suhde?
Kestääkö Alexin ja Kimmon suhde?

5. Hitaampi kuin Skam

Skamin jälkeen Nuorten ja lupaavien rytmi voi tuntua aluksi hieman hitaalta. Tämä johtunee siitä, että kohtaukset ovat hieman pidempiä, eikä musiikilla luoda yhtä suuria tunnelmanvaihdoksia kuin Skamissa. Mutta ei tämä välttämättä huono asia ole. Ja jos kolme-, neljä- ja viisikymppiset koukuttuivat Skamiin, koukuttuvat he taatusti myös Nuoriin ja lupaaviin.

6. Kaksi kautta voi ahmia kerralla

Moni, joka on katsonut Skamin neljättä Sana-kautta tuskailevat, kun jaksoja tulee vain yksi viikossa. Nuorten ja lupaavien kaksi kautta voi sen sijaan ahmia kerralla Areenasta. Lisäksi kolmas kausikin on tulossa jossain vaiheessa, sillä Yle on jo ilmoittanut tilanneensa sen.

Oi Anders (Jakob Oftebro) ja Elise! <3
Oi Anders (Jakob Oftebro) ja Elise!

Nuoret ja lupaavat -sarjan kaksi kautta on katsottavissa Yle Areenassa. TV2:lla sarja esitetään 29.5. alkaen ma-pe kello 20.30.

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00