Breaking Bad -sarjan kaarti pokkasi viisi Emmy-palkintoa. Kuva: Reuters
Breaking Bad -sarjan kaarti pokkasi viisi Emmy-palkintoa. Kuva: Reuters

Breaking Bad kahmi viisi Emmy-palkintoa. Modern Family sai kaksi Emmya, ja The Good Wife Emmyn parhaasta draamasarjan naispääosasta.

Telkkarisarjojen kärki palkittiin taas Emmy-gaalassa Los Angelesissa. Huumemaailmasta kertova Breaking Bad sai peräti viisi Emmy-palkintoa. Myös Modern Family ja The Good Wife juhlivat Emmy-palkintoja. Ovatko sarjat vielä katsomatta?

Opettaja huumemaailmassa

Breaking Bad kertoo viisikymppisestä kemianopettaja Walter H. Whitesta (Bryan Cranston), joka kuulee sairastavansa parantumatonta keuhkosyöpää. Walt alkaa kerätä perheelleen rahaa hoitaakseen rahahuolet ja päätyy valmistamaan metamfetamiinia. Sarjan edetessä hän sotkeutuu huumemaailmaan yhä pahemmin. Sarjan viidennen tuotantokauden kahdeksan viimeistä jaksoa ovat katsottavissa vielä muutaman päivän ajan ruutu.fissä. Koko sarja on katsottavissa Netflixissä.

Kolmen perheen komedia

Modern Family on tilannekomedia kolmesta perheestä. Sarjassa seurataan Jay Pritchettin, hänen tyttärensä Claire Dunphyn ja poikansa Mitchell Pritchettin perhettä. Clairen perhe on ydinperhe, johon kuuluu kolme lasta. Jay on toista kertaa naimisissa, ja hänellä on yksi lapsi uudesta liitostaan tyrmäävän Gloria Pritchettin kanssa, jota näyttelee Sofía Vergara. Mitchell elää liitossa miehen kanssa, ja heillä on adoptiotytär. Ava näyttää sarjan viidettä tuotantokautta tiistaisin kello 15.35. Sarjan kolme ensimmäistä tuotantokautta katsottavissa Netflixissä.

Juristien ihmissuhdedraamaa

The Good Wife kertoo Alicia Florrickista (Julianne Margulies), joka aloittaa työt lakifirmassa elättääkseen kahta lastaan. Hänen miehensä istuu vankilassa seksi- ja korruptioskandaalin vuoksi. Alicia tasapainoilee hyvänä vaimona olemisen ja suuren nuoruudenrakkautensa Willin (Josh Charles) välillä. Sarjassa on koukuttavia suhdekäänteitä ja mielenkiintoisia oikeustapauksia. Liv esittää sarjan 4. tuotantokauden 2.9. alkaen maanantaisin klo 21.

Emmy-palkintoja voittivat myös komediasarjat Rouva varapresidentti, The Big Bang Theory ja Mom.

Lisää Emmy-gaalasta:

Ennakkosuosikki jäi ilman palkintoja – katso kuvagalleria Emmy-gaalan upeista asuista

Trendikkäin iltapuku on nyt kirkkaanpunainen

IS TV-LEHTI: Naiset hallitsevat nyt Game of Thronesissa – maailman suosituimpiin lukeutuvassa tv-sarjassa. Fantasiasarjan uusin seitsemäs kausi nähtiin viime kesänä jo tuoreeltaan netissä HBO Nordicilla ja C Morella. Tänään maanantaina se alkaa myös TV2:lla.

Vaikka Game of Thronesin yhdeksi keskeiseksi sankarihahmoksi on vuosien aikana kohonnut Kit Haringtonin näyttelemä Jon Snow, varsinaista valtaa tarinassa pitävät toiseksi viimeisellä kaudella juuri naiset. 

Hallitsijoita ovat kunnianhimoinen lohikäärmeprinsessa Daenerys (Emilia Clarke), julma kuningatar Cersei (Lena Headey) sekä manipuloiva punainen noita Melisandre, jonka perimmäiset aikeet ovat usein olleet arvoitus.

Hollantilainen Carice van Houten on toiselta kaudelta alkaen päässyt luomaan Melisandresta viekkaan velhon, joka tietää, miten vallanhimoisia miehiä käsitellään ja ohjaillaan.

”Melisandrelle hänen ulkonäkönsä ja seksuaalisuutensa ovat ase.”

– Melisandrelle hänen ulkonäkönsä ja seksuaalisuutensa ovat ase. Enimmäkseen Melisandrea on johdattanut usko, mutta hän tietää, miten maailma toimii, valitettavasti, van Houten kuvailee Lontoossa.

– Hän on yhteiskunnan peili.

Kamalin kohtaus ikinä

Lontoolaisessa luksushotellissa iltapäivä on jo pitkällä. Koko päivän toimittajille puhuneen van Houtenin silmät näyttävät väsyneiltä.

Välillä hän joutuu pysäyttämään puheensa etsiäkseen oikeita englanninkielisiä sanoja.

Silti van Houtenista sädehtii samaa päättäväisyyttä, joka kantaa myös Melisandren hahmoa.

– Olen yrittänyt olla esittämättä Melisandrea roistona. Hän on henkilö, joka on uskonut tekevänsä oikein ja jolla ei ole ollut varaa päästää tunteitaan esiin – muuten hän olisi ollut hukassa.

Yksi Melisandren kohauttavimmista teoista sarjassa oli houkutella kuninkaan asemaan pyrkivä Stannis (Stephen Dillane) polttamaan viidennellä kaudella elävältä oma tyttärensä.

Van Houten ei ole varma, olisiko hän pystynyt kuvaamaan kohtausta, jos se olisi tehty hänen oman lapsensa syntymän jälkeen. Van Houten ja australialainen näyttelijä Guy Pearce saivat pojan vuonna 2016.

”En pysty katsomaan televisiosta mitään julmuuksia, joihin liittyy lapsia tai eläimiä.”

– Lukiessani käsikirjoitusta mietin sen olevan kamalin kohtaus, jossa olen ikinä näytellyt, mutta silloin en vielä aivan täysin pystynyt tuntemaan, mitä se todella tarkoitti.

– Nykyään en pysty katsomaan televisiosta mitään julmuuksia, joihin liittyy lapsia tai eläimiä, van Houten tunnustaa.

Vaikutusvallalla hyväntekeväisyyttä

Punaisen noidan rinnalla – välillä vihamiehenä, välillä tukena – sarjassa on kulkenut irlantilaisen Liam Cunninghamin näyttelemä Ser Davos.

Davos on entinen salakuljettaja, joka väkivaltaisten käänteiden keskellä on toiminut muille hahmoille usein omatunnon äänenä.

Ääntä hän pitää haastattelutilanteessakin. Niinä hetkinä, kun van Houten joutuu etsimään sanojaan, Cunningham rientää apuun.

– Parhaita käsikirjoituksia voi tulkita monella tapaa. Kohtaus, jossa lapsi poltettiin elävältä, kuvasi minulle vallanjanoa, joka saa ihmiset tekemään hirveitä asioita, Cunningham sanoo.

”Omassa kodissani en ole mikään superstara, sanon vaan!”

Vapaa-ajallaan Cunningham on kampanjoinut muun muassa lapsiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi. Vuonna 2011 alkaneen Game of Thronesin tähdillä on nykyään vaikutusvaltaa, vaikka näyttelijöistä itsestään ei välttämättä aina siltä tunnu.

– Omassa kodissani en ole mikään superstara, sanon vaan!

– Käys viemässä roskat!, Cunningham jatkaa vaimonsa äänellä ja nauraa päälle.

Irlantilaistähti muistuttaa, ettei ole kuvauksissa yksin. Ympärillä on aina tiivis näyttelijäjoukko, ensemble.

– Koen olevani osa näiden vuosien aikana syntynyttä kerhoa. En olisi edes halunnut sitä, että kaikki tämä huomio olisi kohdistunut yksin minuun – saati jos niin olisi käynyt, kun olin 20-vuotias!

Juonitteluja, väkivaltaa, seksiä

Pohjoisesta saapuva uhka, valkoisten kulkijoiden voittamattomalta vaikuttava kuolleiden armeija, on innoittanut faneilta monia tulkintoja.

Cunningham näkee valkoiset kulkijat vertauksena vääjäämättömästi saapuvasta ilmastonmuutoksesta. Van Houten puolestaan näkee heidät kuoleman symbolina.

– Oli sitten kuningas tai talonpoika, mies, nainen, voimakas tai heikko, valkoisia kulkijoita ei voi paeta. Kuolema korjaa meidät kaikki, van Houten tiivistää.

Juonittelujen ohella Game of Thronesista muistetaan usein mainita sekä väkivalta että seksi – mistä päästään takaisin Melisandren hahmoon.

”En missään nimessä halua leimautua naiseksi, joka on aina valmis riisumaan vaatteensa.”

Myös van Houten on joutunut usein selittämään omaa suhdettaan alastomuuteen.

– Yhdysvalloissa saa näyttää pään ampumisen tohjoksi mutta nännin vilahtaminen saa monet raivon valtaan. Tämä kertoo siitä, että seksuaalisuuteen suhtaudutaan yhä kiusaantuneesti, hän moittii.

– En missään nimessä halua leimautua naiseksi, joka on aina valmis riisumaan vaatteensa – etenkään nyt, kun olen synnyttänyt ja minulle on tullut hieman ikääkin – mutta jos alastomuus tukee tarinaa, selluliitin näyttäminen voi olla kaunistakin, van Houten sanoo.

Game of Thrones, TV2 ma klo 22.00

He ovat paenneet -elokuva nojaa kotimaiselle elokuvalle epätyypillisesti viihteen sijaan taiteeseen.

IS TV-LEHTI: Kotimaisilla elokuvilla ei useinkaan ole mitään tekemistä taiteen kanssa, sen sijaan viihdettä riittää yllin kyllin.

Suomi-elokuvassa taide on kirosana, jota suuri yleisö karttaa. Sen sijaan moni ulkomainen, hyvinkin taiteellinen teos saattaa meillä menestyä.

Sitä harvinaisempaa taiteellista ja omaperäistä linjaa edustaa J-P Valkeapää, jonka lupaava esikoiselokuva oli Muukalainen vuonna 2009.

Harmillisen harvakseltaan ohjaavan Valkeapään toisessa pitkässä elokuvassa He ovat paenneet änkyttävä sivaripoika ja itseään viiltelevä mielipuolityttö kohtaavat.

Joni (Teppo Manner) saapuu siviilipalvelukseen ongelmanuorten hoitokotiin ja tutustuu siellä potilaana olevaan, äkkipikaiseen Raisaan (Roosa Söderholm). Yhdessä kaksi yksinäistä lähtee pakomatkalle halki kesäisen Suomen.

”Taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.”

Tarinassa sinänsä ei ole mitään poikkeuksellista – loppuhuipennuksen Michael Ciminonin Kauriinmetsästäjien (1978) tyylistä, venäläisen ruletinpeluun kaltaista kohtausta lukuun ottamatta. Ennemminkin taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.

Vastaavanlaisia visuaalisia ratkaisuja ei kotimaisessa elokuvassa ole juuri ennen nähty. Yhteiskunnan ulkopuolisille, nuoruutensa viime hetkiä viettäville Jonille ja Raisalle aikuisten maailma on epämääräisten normien ja sääntöjen läpipääsemätön viidakko, josta voi vain paeta kauas ja syvälle luonnon helmaan.

Teattereissa elokuva sai vain noin 3 100 katsojaa, mutta se keräsi ansaitusti neljä Jussi-palkintoa: paras elokuva, ohjaus, äänisuunnittelu ja leikkaus.

Kotikatsomo: He ovat paenneet (2014), TV1 su klo 21.30