Joko sinä olet jäänyt koukkuun Westworldiin? Kuva: HBO Nordic
Joko sinä olet jäänyt koukkuun Westworldiin? Kuva: HBO Nordic

Etsitkö uutta katsottavaa suoratoistopalvelusta? Kokosimme niiden tuoreimman parhaimmiston.

Netflix

 

1. The Crown

Netflixin kallein tv-sarja kuljettaa sodanjälkeiseen Englantiin, kuningatar Elisabet II:n nuoruuteen. Kymmenosainen sarja alkaa Elisabetin ja prinssi Philipin häillä vuonna 1947 ja etenee kruunajaisiin vuonna 1952. Sarja etenee ihanan hidastempoisesti ja avaa taustoja Englannin hovin suurimpien skandaalien takana. Loistelias pukudraama sisältää sopivassa suhteessa ihmissuhdekiemuroita ja politiikkaa.

Lue arviomme The Crownista täältä.

2. A Year in the Life

Moni tosifani odotti Gilmoren tyttöjen eli Lorelain ja Roryn paluuta ruuduille kuin lapsi joulua. Marraskuun lopulla ilmestynyt neljän jakson minisarja ei kuitenkaan herättänyt pelkkää ylistystä. Osa on ihastellut kahvinhuuruista nostalgiaa, mutta osa pettynyt sarjan juonenkäänteisiin.

Ristiriitaisista kritiikeistä huolimatta sarja on yksi vuoden tärkeimmistä tv-tapauksista. Jo sen vuoksi se kannattaa katsoa.

Mikä Gilmoren tyttöjen uusissa kujeissa närkästyttää? Lue lisää täältä.

3. Doctor Foster

Viime vuoden suosituin draamasarja Briteissä kertoo lääkäri Gemma Fosterista. Hän luulee olevansa onnellisesti naimisissa, kunnes tajuaa miehensä pettävän häntä. Sarja on täydellisen koskettavaa ihmissuhdedraamaa höystettynä saippuaoopperamaisilla käänteillä.

4. The Get Down

Kuuden jakson minisarja kertoo hiphopin syntyajoista New Yorkin Bronxissa 1970-luvulla. Sen on luonut australialainen Oscar-palkittu leffaohjaaja Baz Luhrmann, jonka käsialaa ovat myös muun muassa leffat Moulin Rouge ja The Great Gatsby. Musiikki on sarjassa parasta – tätä on vaikeaa katsoa jammailematta mukana!

5. Love

Kuulutko Girls-sarjan faneihin? Love saa sinut takuuvarmasti innostumaan. Kummankin sarjan takana on tuottaja Judd Apatow, ja niissä kuvataan, kuinka kolmekymppiset amerikkalaiset yrittävät löytää paikkaansa elämässä. Hykerryttävää ja samastuttavaa – voiko enempää sarjalta toivoa?

6. The OA

Yllättäen joulukuussa julkaistu The OA on kauniisti kuvattu sarja, jossa scifi, draama ja fantasia sekoittuvat yhteen. Tarina pyörii Prairie Johnson -nimisen naisen ympärillä, joka menetti lapsena näkönsä ja katosi aikuisiällä seitsemäksi vuodeksi. Sarja alkaa siitä, kun Prairie yllättäen löytyy hypättyään sillalta alas. Ensimmäisessä jaksossa selviää, että Prarie on saanut katoamisen aikana näkönsä takaisin ja kutsuu itseään nyt nimellä OA. Hän alkaa purkaa viimeisimpien vuosiensa tapahtumia joukolle koulupoikia ja näiden opettajalle. Tarina etenee hitaasti mutta varmasti.

7. Stranger Things

Kesän ehdottomin hittisarja Stranger Things kannattaa katsoa läpi viimeistään nyt. Sarjassa Will-poika katoaa jälkiä jättämättä, ja mysteeriä lähtevät selvittämään hänen ystävänsä. Jos pelkäät herkästi, kannattaa sarjaa katsoa kaverin kanssa.

Sarjan tähtenä loistaa Winona Ryder. Muistatko, miksi ysärisuosikki poistui vuosiksi julkisuudesta? Lue lisää täältä.

HBO Nordic

8. Better Things

Sam Foxin perhe-elämä kolmen tyttären huoltajana tuntuu todelta – ja sitä se tavallaan onkin. Sarja perustuu osittain Samin näyttelijän Pamela Ablonin omaan elämään. Better Thingsin keskiössä ovat kaoottisen arkiset kohtaukset ihan tavallisesta elämästä, jossa huumori syntyy yleensä vahingossa.

9. Divorce

Sinkkuelämän kepeys on muuttunut viisikymppisen erokriiseilyyn Sarah Jessica Parkerin uudessa draamakomediassa. SJP:n esittämän perheenäidin ja rekrytointifirman pomon Francesin tyylitajua kelpaa kuitenkin ihailla yhtä lailla kuin Sinkkuelämän ikonisen Carrienkin.

Lue analyysimme Francesin tyylistä täältä.

10. Insecure

Sarjan pääosissa nähdään afroamerikkalaiset ystävättäret Issa ja Molly, jotka etsivät paikkaansa niin työelämässä kuin parisuhteissa. Issa painiskelee kummallakin elämän alueella; Molly menestyy urallaan, mutta rakkauselämä on huolia pullollaan. Parasta draamakomediassa on sen silottelemattomuus ja samastuttavuus. Jokainen meistä tietää, miltä tuntuu olla vähän hukassa.

11. Westworld

Länkkärimaisemiin sijoittuva tieteissarja pakottaa katsojansa elämän suurten kysymysten äärelle. Westworld on myös syksyn tv-tapaus, jota on lähes poikkeuksetta ylistetty.

Sarja kertoo vaihtoehtotodellisuuteen sijoittuvasta teemapuistosta, jonne rikkaat menevät toteuttamaan villeimpiä haaveitaan. Puistossa asuu eläviä olentoja muistuttavia androideja, joille vierailijat voivat tehdä mitä vain, kuten raiskata, rääkätä ja tappaa. Kaikki tapahtumat pyyhitään androidien muistista päivän lopussa. Puisto kuitenkin muuttuu lopullisesti, kun androidit ohjelmoidaan haaveilemaan paremmasta.

Lue täältä tosifanin perustelut sille, miksi sarjaan kannattaa jäädä koukkuun.

YLE Areena

12. Broad City

Kaipaatko tv-sarjaasi häsläämistä, räävitöntä seksiä ja New Yorkin kaduilla säätämistä? Broad City on sinun valintasi. Sarjaa on tehty jo kolme kokonaista kautta, mutta vasta tänä syksynä se rantautui Suomeen.

Poliittisesti mahdollisimman epäkorrekti komedia naurattaa sekopäisyydellään. Lisäksi siinä toilailevat Ilana ja Abbi ovat esimerkillisiä ystäviä toisilleen. Heidän suhdettaan ei voi kuin ihailla.

13. Sorjonen

Rikossarja Sorjonen on nimetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi, eli se edustaa samaa genreä kuin hittisarjat Silta ja Nousuvesi. Kovien verrokkien joukossa sarja onnistuu vakuuttamaan tarinallaan ja näyttelijävalinnoillaan.

Sorjosen päätähti Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on sosiaalisesti kömpelö mutta empaattinen rikospoliisi, joka ratkoo Lappeenrannassa rikoksia uskomattoman muistinsa avulla.

Lue lisää Sorjosesta täältä.

Ruutu+

14. Blindspot

Toimintarymistelyä ja mystinen arvoitus tatuoidun naisen takana. Näistä paloista Yhdysvaltain katsotuimpien draamasarjojen joukossa loistava Blindspot koostuu. Jos kaipaa täpäriä tilanteita, räiskintää ja niiden sekaan ujutettua romantiikkaa, sarja on täydellinen valinta. Yhdysvalloissa sarjasta näytetään jo toista kautta, mutta Suomessa esitetään vasta ensimmäisen kauden loppupuolelta.

Katso arviomme sarjan ensimmäisestä jaksosta täältä.

Katsomo

15. Modus

Samaan genreen Sorjosen kanssa sijoittuva Modus on siinä mielessä poikkeuksellinen rikossarja, että murhaaja paljastetaan jo ensimmäisessä jaksossa. Kyseessä ei ole siis perinteinen mysteeritarina, vaan kertomus murhaajan motiiveista ja sekä uhrien että tekijöiden tarinoista. Tämä sarja pureutuu syvälle hahmojen taustoihin. Vaikka murhaajan arvuuttelu jää sikseen, tunnelma on lajilleen uskollisesti synkkä ja kohtalokas.

Lue arviomme sarjasta täältä.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00