Vuonna 2008 Johanna Tukiainen valittiin vuoden turhimmaksi julkkikseksi. Kuva: Sanoma-arkisto
Vuonna 2008 Johanna Tukiainen valittiin vuoden turhimmaksi julkkikseksi. Kuva: Sanoma-arkisto

38-vuotias Johanna Tukiainen toivoo rukouspyynnössään itselleen myös hyvää miestä.

”Oon saanut olla raittiina kolme kuukautta ja viikon!” Näin iloitsee Johanna Tukiainen uutuusdokumentissa.

Yle esittää perjantaina Johanna Tukiaisesta kertovan lyhytdokumentin Mutta minulta puuttuu rakkaus. Kohublondiksi itseään kutsuva Tukiainen kertoo dokkarissa muun muassa siitä, miltä tuntuu laittaa korkki kiinni ja mitä sen jälkeen tapahtuu.

Kolme kuukautta on pitkä aika henkilölle, joka on alkoholisti ja joka on tottunut juomaan päivittäin, Tukiainen sanoo. Hän silti myöntää, että raittiina oleminen vaatii nöyryyttä. Alkoholin himo on välillä voimakas.

– Alkoholisti on sellainen henkilö, että se saa alkoholinsa aina, jos se haluaa.

Jossain vaiheessa hän huomasi, että hänen ympärilleen kerääntyi aina paljon alkoholisteja.

– Aika usein kun ihminen juo, sellainen henkilö kerää puoleensa ihmisiä, jotka myös juovat.

”Ei ole ketään ihmistä vastassa eikä ketään ole odottamassa.”

– Jos olen vaikka Ruotsissa vanhempieni luona pari viikkoa, ja sitten kun tulen Helsinkiin mun kotiin, täällä on ihan hiljaista. Ei ole ketään ihmistä vastassa eikä ketään ole odottamassa. En halua vaan virtuaalielämää. Että istutaan vaan Facebookissa ja chattaillaan ihmisten kanssa. Se on ihan eri asia kasvotusten tutustuu ihmisiin.

Mutta Tukiaisen mielestä hänen tilanteensa on nyt eri, koska hän on raitistunut. Hän kokee, että kun jollekin tulee vastoinkäymisiä, monet kaikkoavat ympäriltä – mutta eivät onneksi kaikki.

– Se antaa mulle todella suuren ilon katsoa mun vanhempia, kuinka mun isä ja äiti ovat äärimmäisen onnellisia ja iloisia siitä, että mä olen ollut juomatta.

Toiveissa lapsi

Tukiainen pohtii dokumentissa paljon julkisuuttaan. Hän myös muistelee pikkusiskoaan Julia Tukiaista, joka kuoli vuoden 2013 lopussa.

Baptistiseurakunnassakin kuvattu Tukiainen toivoo rukouspyyntönään hyvää, turvallista miestä, ”jonka kanssa voisi perustaa parisuhteen ja joka päätyisi avioliittoon”.

– Ja jos Jumala suo, olisi ihana saada myös lapsi tai lapsia.

Mutta minulta puuttuu rakkaus -dokumentti julkaistaan perjantaina 17.2.2017 Yle Areenassa ja samana iltana se esitetään osana Yle TV1:n Perjantai-ohjelmaa kello 21.05 alkaen.

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00