Robin on yksi artisteista, joka esiintyy Helsingin Kansalaistorin Suomi 100 -avajaisissa. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Kuvapalvelu
Robin on yksi artisteista, joka esiintyy Helsingin Kansalaistorin Suomi 100 -avajaisissa. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Kuvapalvelu

Suomi 100 -avajaisshow, Abba, Spaissarit ja oma sohva voittavat kevyesti ulkona värjöttelyn ja tussahtelevat ilotulitukset.

Päivän tv-ohjelmat on täsmäsuunniteltu tuomaan laiskan bailaajan uudenvuodenvaihteeseen säpinää.

Suomen 100-vuotisjuhla startataan komeasti suoralla lähetyksellä Helsingin Kansalaistorilta. Lähetyksessä nähdään musiikkia, tanssia, muotia ja uutta sirkusta, ja se tarjoilee myös maistiaisia tulevan juhlavuoden ohjelmasta. Keskiyön ilotulituksen jälkeen eturivin artistit, kuten Robin, Alma, Saara Aalto, Samuli Edelman, Paula Koivuniemi, Michael Monroe, Jenni Vartiainen ja Lauri Tähkä, jatkavat tanssittamista aina kello yhteen yöllä. Illan juontavat Nina ja Lorenz Backman.

Suomi 100 -avajaiset, TV1 la klo 22.00
Suomi 100 -avajaiset: Livekonsertti, TV1 la klo 23.05

Mamma mia! Sehän on Björn, Benny, Frida ja Agnetha! Kuva: Yle Kuvapalvelu
Mamma mia! Sehän on Björn, Benny, Frida ja Agnetha! Kuva: Yle Kuvapalvelu

Välillä voi vaihtaa Suomi–Ruotsi-yhteistyön hengessä Yle Teemalle, jonka ilta on omistettu ruotsalaisyhtye Abballe. Björnin, Bennyn, Fridan ja Agnethan kanssa yhteistyössä tehty dokumenttielokuva kertoo valokuvin suosikkiyhtyeen tarinan. Dokumentin jälkeen nähdään Lasse Hallströmin ohjaama elokuva Abba The Movie. Hurmaavasti fiktiota ja faktaa sekoittava leffa kertoo bändin Australian-kiertueesta ja fanihysteriasta vuonna 1977.

Abba: valokuvien tarinat, Teema la klo 21.00.  
Abba The Movie, Teema la klo 21.45.

Baby, Ginger, Scary, Posh ja Sporty viihdyttävät vuoden vaihtuessa.
Baby, Ginger, Scary, Posh ja Sporty viihdyttävät vuoden vaihtuessa.

Spaissareista kertova musiikkielokuva vuodelta 1997 on räätälöity tyttöbändin faneille. Sen löyhä juoni kertoo The Spice Girlsien valmistautumisesta konserttiin, kun eteen tulee monia mutkia. Victoria Beckhamin, Emma Buntonin, Geri Halliwellin, Melanie Brown ja Melanie Chisholmin lisäksi leffassa nähdään julmettu liuta kuuluisuuksia, kuten Roger Moore, Elton John, Elvis Costello ja Jennifer Saunders.

Spice World, TV5 la klo 00.10

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00