Onhan se itkeminen niin ihanaa. Kuva: Shutterstock
Onhan se itkeminen niin ihanaa. Kuva: Shutterstock

Ehdotuksemme Vain elämää- ja SuomiLOVE -itkettäjäohjelmien manttelinperijöiksi.

Epäilemättä tv-tuotantoyhtiöissä istutaan tälläkin hetkellä kiihkeästi palaveeraamassa, mikä on se seuraava menestyskonsepti Vain elämään ja SuomiLOVEn jälkeen, missä yhdistyvät sulosointuisen itkettävästi musiikki ja itku. Ehkä joku näistä?

Miesten vuoro. Kai muistatte kaikkien aikojen itkettävimmän suomalaisdokumentin Miesten vuoro, jossa miehet puhuvat saunassa tunteistaan – ja itkevät? Nyt myös tv-sarjana!

Ensimmäisellä tuotantokaudella mukana elämän kolhimia miehiä, joiden juontamat tv- tai radio-ohjelmat on lopetettu. Ilta-usvaisella laiturilla Kari Salmelainen, Hector, Marco Bjurström, Sami Hintsanen ja Jari Sarasvuo. Miehet saunovat, puhuvat ohjelman lopettamisen aiheuttamista tunnoistaan ja itkevät. Joka jakson lopussa lauletaan yhteislaulu Makeasti oravainen. Sami Hintsanen pitää mikrofonia.

A2 – Suuri musiikki- & itkuilta. Mikä kansan itkuhermoja kutkuttelee? Mitä kertoo ajastamme se, että musiikkiohjelmat nostavat tunteita pintaan? Liittyvätkö tähän jotenkin homot, Putin ja Päivi Räsänen? Näistä kysymyksistä keskustelemassa satunnainen, liian suuri joukko hyypiöitä, jotka tuttuun tapaan mölisevät omiaan toistensa päälle.

Loirit. Aivan uudentyyppinen, Vesa-Matti Loirin rakastetun hahmon ympärille rakennettu tv-sarja, jossa Loiri ajaa poliisimaijan kyydissä Suomen kaupungeissa ja tulkitsee varjon tuolla puolen kulkeville poliisiauton asiakkaille omia kappaleitaan. Jo ajatuksena alkaa itkettää.

Lue myös:

Vollottaminen parantaa – ohjeet ikävissä fiiliksissä vellomiseen

Itkeminen kannattaa aina

Miksi itkeminen aiheuttaa päänsärkyä?

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen

 

Kätilö-elokuvan tähti Krista Kosonen kertoo Helenan roolin olevan hänen uransa tärkeimpiä. – En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista, Krista sanoo.

IS TV-LEHTI: Elokuva Kätilö (2015) on näyttelijä Krista Kososelle henkilökohtaisesti tärkeimpiä omia elokuvia. Kosonen on tuttu niin kepeistä kuin vakavistakin hahmoista, mutta Kätilön Helenassa on jotakin hyvin erikoislaatuista.

– Kätilö kuuluu uuden Miamin ohella merkityksellisimpiin töihini. Se oli niin iso elokuva. Pohjalla on fantastinen kirja, ja opin aidosti historiasta. Roolin myötä jouduin kohtaamaan paljon järkyttäviä asioita. Samalla opin itsevarmempaa elokuvanäyttelemistä.

– Helenan rooli oli vaikea, mutta vaikka murre vaati kovaa opettelua, siitä oli suurta apua eläytymisessä. Murrementorini, puheen lehtori Malla Kuuranne, toi kotiini hopeatoffeeta ja koiralle luita ja iski eteen murrekartat. Hän sanoi, että tämä murre sopii minulle hyvin, koska olen niin töksähtelevä persoona!

Kätilön on ohjannut Kososen kihlattu Antti J. Jokinen.

– Kuvaukset olivat äärimmäisen haastavia. Puoliso pisti koville! En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista. Luin ajankuvasta ja sodasta, ja vierailimme Auschwitzissa. Kuolema alkoi tulla uniin. Mietin sodan ajan naisia, heidän rakastumisiaan ja tarinoitaan, sitä kuinka heitä mykistettiin ja nöyryytettiin. 

Krista Kosonen on ollut mukana jo liki 20 elokuvassa. 34-vuotiaalle se on huikea suoritus. Roolien määrä vain paisuu, kun mukaan lasketaan esimerkiksi television sketsiviihdesarjat Putous ja Kingi.

Krista muistetaan muun muassa Raisa Reikänaaman, Robinin, Arman Alizadin, Jari Sarasvuon, Tiina Jylhän ja Aku Hirviniemen nahkoihin astumisesta. Krista myöntää nauttivansa odottamattomien henkilöiden rooliin hyppäämisestä.

”Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa.”

– On mahtavaa saada ihmiset nauramaan. En myöskään ota itseäni kauhean vakavasti, ja hyvässä porukassa on kiva hölmöillä.

– Oman Top 3:n töistäni muodostavat kuitenkin Kätilö, naisvoimainen Miami sekä Matti Ijäksen ohjaama Kaikella rakkaudella (2013). Siinä roolihenkilöni Ansa oli niin hyvin kirjoitettu, ristiriitainen nainen, että sitä oli ilo näytellä. 

Suomessa kohistiin vastikään, kun Denis Villeneuven Blade Runner 2049 -elokuvassa vilahtaa tuttu kotimainen kiroilija. Sehän on Krista, aina trailerissa saakka!

– Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa, Krista kehuu.

Seuraavaksi Krista on mukana kansainvälisessä Bullets-jännitysdraamassa, jonka on myös ohjannut Antti J. Jokinen. Sarjassa näyttelevät muun muassa Tommi Korpela ja Game of Thronesista tuttu Sibel Kekilli. Kristan roolihahmo on rikostutkija, joka soluttautuu Helsinkiin vaarallisen rikollisen lähipiiriin.

– Bulletsin tekeminen alkaa nyt joulukuussa. Odotan erityisesti Sibel Kekillin kanssa näyttelemistä!

Kotikatsomo: Kätilö, TV1 su klo 21.05