Onhan se itkeminen niin ihanaa. Kuva: Shutterstock
Onhan se itkeminen niin ihanaa. Kuva: Shutterstock

Ehdotuksemme Vain elämää- ja SuomiLOVE -itkettäjäohjelmien manttelinperijöiksi.

Epäilemättä tv-tuotantoyhtiöissä istutaan tälläkin hetkellä kiihkeästi palaveeraamassa, mikä on se seuraava menestyskonsepti Vain elämään ja SuomiLOVEn jälkeen, missä yhdistyvät sulosointuisen itkettävästi musiikki ja itku. Ehkä joku näistä?

Miesten vuoro. Kai muistatte kaikkien aikojen itkettävimmän suomalaisdokumentin Miesten vuoro, jossa miehet puhuvat saunassa tunteistaan – ja itkevät? Nyt myös tv-sarjana!

Ensimmäisellä tuotantokaudella mukana elämän kolhimia miehiä, joiden juontamat tv- tai radio-ohjelmat on lopetettu. Ilta-usvaisella laiturilla Kari Salmelainen, Hector, Marco Bjurström, Sami Hintsanen ja Jari Sarasvuo. Miehet saunovat, puhuvat ohjelman lopettamisen aiheuttamista tunnoistaan ja itkevät. Joka jakson lopussa lauletaan yhteislaulu Makeasti oravainen. Sami Hintsanen pitää mikrofonia.

A2 – Suuri musiikki- & itkuilta. Mikä kansan itkuhermoja kutkuttelee? Mitä kertoo ajastamme se, että musiikkiohjelmat nostavat tunteita pintaan? Liittyvätkö tähän jotenkin homot, Putin ja Päivi Räsänen? Näistä kysymyksistä keskustelemassa satunnainen, liian suuri joukko hyypiöitä, jotka tuttuun tapaan mölisevät omiaan toistensa päälle.

Loirit. Aivan uudentyyppinen, Vesa-Matti Loirin rakastetun hahmon ympärille rakennettu tv-sarja, jossa Loiri ajaa poliisimaijan kyydissä Suomen kaupungeissa ja tulkitsee varjon tuolla puolen kulkeville poliisiauton asiakkaille omia kappaleitaan. Jo ajatuksena alkaa itkettää.

Lue myös:

Vollottaminen parantaa – ohjeet ikävissä fiiliksissä vellomiseen

Itkeminen kannattaa aina

Miksi itkeminen aiheuttaa päänsärkyä?

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00