Penelope Wilton, Elizabeth McGovern, Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Laura Carmichael ja Joanne Froggatt joutuvat nyt kaikki keksimään uusia hommia. Kuva: Reuters
Penelope Wilton, Elizabeth McGovern, Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Laura Carmichael ja Joanne Froggatt joutuvat nyt kaikki keksimään uusia hommia. Kuva: Reuters

Oletko valmis tutustumaan Downton Abbey -näyttelijöiden muihin rooleihin?

Downton Abbey -sarjan päättymisen myötä sanotaan hyvästit myös sarjan kartanon väelle.

Ensi-ikävää voi yrittää turruttaa tutustumalla sarjan näyttelijöiden muuhun tuotantoon.

Michelle Dockery

Lady Mary Crawleyta näytellyt Michelle Dockery on näytellyt muun muassa viime kesänä ensi-iltansa saaneessa Self/less-elokuvassa. Samassa leffassa nähdään myös Downton Abbey -sarjassa hänen toista aviomiestään, Henry Talbotia näytellyt Matthe Goode. Dockery on mukana myös parhaillaan jälkituotantovaiheessa olevassa The Sense of an Ending -draamaelokuvassa.

Hugh Bonneville

Kartanon isäntää, Robert Crawleytä näytellyt Hugh Bonneville on ahkeroinut koko Downton Abbey -sarjan kuvausten ajan. Hän on ehtinyt tehdä niin muita sarjoja kuin elokuviakin. Seuraavaksi hänet nähdään vuoteen 1947 sijoittuvassa draamaelokuvassa Viceroy's House, jonka pitäisi tulla ensi-iltaansa vielä tämän vuoden puolella.

Laura Carmichael

Lady Edithia näytellyt Laura Carmichael nähdään seuraavaksi 1940-luvulle sijoittuvassa elokuvassa A United Kingdom, jossa Botswanan prinssi aiheuttaa kansainvälisen skandaalin naimalla valkoihoisen lontoolaisnaisen.

Joanne Froggatt

Kamarineiti Anna Batesia näytellyt Joanne Froggatt on ehtinyt kuvata roolin sekä Dark Angel -minisarjaan että Starfish-elokuvaan. Kumpaakin tuotantoa viimeistellään parhaillaan.

Sophie McShera

Keittiössä häärinyttä Daisy Maisonia näytellyt Sophie McShera esiintyy jo uudessa sarjassa. Hänet nähdään historiallisessa Galavant-komediassa.

Dan Stevens

Mathew Crawleyta näytellyt Dan Stevens poistui Downton Abbey -sarjasta neljännen tuotantokauden viimeisessä jaksossa. Sen jälkeen näyttelijä on kuvannut ahkerasti elokuvia. Mies muun muassa näyttelee Emma Watsonin kanssa Kaunotar ja Hirviö -elokuvassa, jonka on tarkoitus valmistua vuonna 2017.

 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00