Identtiset lääkäriveljekset Chris ja Xand van Tulleken olivat kuukauden dieetillä, jossa toinen veljeksistä luopui sokerin ja toinen rasvan käytöstä. Millaisia muutoksia heidän kehossaan tapahtui? Kuva: Yle Kuvapalvelu
Identtiset lääkäriveljekset Chris ja Xand van Tulleken olivat kuukauden dieetillä, jossa toinen veljeksistä luopui sokerin ja toinen rasvan käytöstä. Millaisia muutoksia heidän kehossaan tapahtui? Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lääkäriveljekset ryhtyivät ihmiskokeeseen. Mitä he todistivat?

Ensin luovuttiin rasvasta, nyt sokerista kieltäytymisestä on tullut buumi. Sitä pidetään paholaisena, joka lihottaa, altistaa sairauksille, kuten kakkostyypin diabetekselle ja aiheuttaa riippuvuutta. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan sokerit ovat pelkkää tyhjää energiaa.

Mitä tapahtuu, kun aikamme suurimmat ruokaviholliset ottavat yhteen? Lääkärit ja identtiset kaksoset Chris ja Xand van Tulleken ottavat siitä selvää illan Prisma-dokumentissa.

BBC:n dokkarissa Chris ryhtyy kuukauden sokeri- ja Xand rasvadieetille. Dieettien jälkeen katsotaan, kumpi aineista saa suurempaa pahaa aikaiseksi.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa on samaa mieltä kuin Borg. Hän on kertonut Helsingin Sanomille, että sokeri on suurempi paha. Ovatko suomalaiset asiantuntijat oikeassa?

Se on toivottavasti jo ennen kokeeseen tutustumista selvää, että kaikkein paras vaihtoehto on tasapainoinen ruokavalio. Kuuluvatko sokeri ja rasva siihen ollenkaan?

Prisma: Rasva vastaan sokeri, TV1 klo 19.00

Lue myös:

Sokerista tuli rasvaa pahempi terveysuhka – kuulutko riskiryhmään?

Miksi roskaruoka maistuu paremmalta humalassa?

Onko piilosokeri aikamme vaarallisin huume?

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.