”Elokuvan jokainen kuva on kuin eläväksi muuttunut maalaus”, kirjoittaa Outi Keskevaari.

Ne, jotka muistavat vielä Neuvostoliiton, muistavat myös neuvostoliittolaiset taide-elokuvat, joita varsinkin Yleisradio joskus esitti. Ne olivat usein mustavalkoisia, mahtipontisia, julistavia ja hitaita. Kriitikot hehkuttivat, mutta kansalle kelpasi jo silloin paremmin amerikkalainen hapatus.

Sergei Paradžanovin vuonna 1968 ohjaama elokuva Granaattiomenan väri on monella tapaa juuri sellainen elokuva – ja monella tapaa ei yhtään. Valmistumisajankohtansa perusteella se on tietysti ehtaa neuvostoleffaa. Se on myös Taidetta isolla T:llä. Elokuvassa ei nimittäin ole oikeastaan lainkaan juonta, ei yhtään dialogia eikä seurattavia ihmissuhteita. Se etenee mykkäelokuvan keinoin, paitsi että siinä kuullaan 1700-luvulla eläneen armenialaisen runonlaulajan oikeita runoja.

Jos tuntuu siltä, että tekee mieli lopettaa tämän jutunkin lukeminen tähän, kannattaa unohtaa koko leffa.

Jos kiinnostuksen kipinä heräsi, kerrotaan lisää. Oikeasti kyseessä ei ole neuvostoliittolainen elokuva, vaan armenialainen. Siinä ei edes puhuta venäjää vaan suurimmaksi osaksi armeniaa. Neuvostoliiton kanssa sillä on sen verran tekemistä, että siellä leffa kiellettiin vuosiksi. Armenialaisen kansallissankarin käsitteleminen elokuvassa toi ohjaajalle vankilatuomion. Virallisesti sen syy tosin vaihteli homoseksuaalisuudesta laittomaan valuuttakauppaan.

Granaattiomenan väri on siis historiallisesti ja poliittisesti kiinnostava elokuva, mutta silti suurin syy katsoa se, on väite, että kyseessä on maailman kaunein elokuva. Kokemuksena se vastaa enemmän taidenäyttelyn kiertämistä kuin elokuvissa istumista. Elokuvan jokainen kuva on kuin eläväksi muuttunut maalaus. Eikä se todellakaan ole mustavalkoinen.

Kun leffaa silkasta uteliaisuudesta alkaa katsoa, ja sen oudolle kerronnalle antautuu, kohta huomaa jääneensä koukkuun odottamaan seuraavaa ja seuraavaa kuvaa. Hypnoottinen kokemus, kerta kaikkiaan.

Granaattiomenan väri, Teema klo 21.45

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: