Rikoskierteestä on vaikea päästä irti, jos niskassa on jättivelat.
Rikoskierteestä on vaikea päästä irti, jos niskassa on jättivelat.

Pikavipeillä saatu "helppo raha" kiinnostaa nuoria suomalaisia. Krisse ja Ville kertovat tarinansa Silminnäkijän Syöksykierre velkaloukkuun -dokumentissa.

Krisse ja Ville eivät ole yksin. Heidän kaltaisiaan nuoria on Suomessa monta. Etsiä nuorisotyö -palvelun mukaan tällaisille nuorille saattaa kertyä muutamassa kuukaudessa lainaa lähemmäs 10 000 euroa, mutta tietoa siitä, miten laina hoidetaan pois, ei ole.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan 20–24-vuotiaat nuoret kuuluvat riskiryhmään. Suurin syy velkautumiseen on usein mopo ja siitä aiheutuvat kulut.

"Helppo raha" houkuttaa nuoria, jotka käyttävät sen vaikkapa baariin. Krisse kertoo dokumentissa ottaneensa yhden baari-illan aikana kolme pikavippiä ja ostaneensa lainarahalla kavereiden suosion. Villen velkaantuminen taas alkoi ensimmäisestä kaljapullosta jo alaikäisenä ja jossain vaiheessa hän saattoi ostaa viidet merkkiaurinkolasit kännipäissään. Pikavippien kierre ajaa lopulta luottotietojen menettämiseen.

Tällä tavalla syrjäytyneet nuoret on vaikea saada uskomaan, että tilanne ei leimaa loppuelämää, vaan kierre on mahdollista katkaista. Millaista vastuuta pikavippejä tarjoavat yritykset kantavat tilanteesta? Dokumenttiin ei saatu yhdenkään pikavippiyrityksen edustajaa kommentoimaan.

Silminnäkijä: Syöksykierre velkaloukkuun,

TV2 to klo 20.00

 

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.