Uskaltaa muistaa -dokumentti keskittyy yhden ihmisen surulliseen muistoon, mutta on samalla myös puheenvuoro valitettavan suurelle joukolle.

25 vuotta sitten 18-vuotias Ewa Cederstam päästi puolivahingossa tuntemattoman miehen kotiinsa. Ewa oli selvin päin, eikä tahtonut muuta, kuin olla lähimmäiselleen kohtelias. Mies ei ollut kohtelias. Hän raiskasi Ewan raa'alla tavalla. Hetkessä koko nuoren naisen tulevaisuus muuttui.

Nyt Ewa Cederstam elää kuin kuka tahansa ruotsalainen perheenäiti. Hän työskentelee ohjaajana ja asuu yhdessä miehensä ja adoptoidun poikansa kanssa. Cederstam ei kuitenkaan pääse eroon raiskauksen muistosta.

Hän päättää kuvata dokumentin, jossa hän koettaa palata menneisyyteen ja sen nuoren tytön nahkoihin, joka koki jotakin kauhistavaa. Muistamalla uudelleen hän pyrkii unohtamaan kaiken.

Dokumentti keskittyy yhden ihmisen surulliseen muistoon ja sen aiheuttamaan prosessiin. Samalla se on yhteinen puheenvuoro valitettavan suurelle joukolle maailman naisia. Kenenkään ei tulisi saada kokemusta, jota ei uskalla muistaa.

Dokumenttiprojekti: Uskaltaa muistaa,

TV1 ma klo 21.30

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen