39-vuotias Yrjänä on yksi Iholla-sarjan viidestä miehestä. Hän on kehitysvammaistenhoitaja, muusikko, sarjakuvapiirtäjä ja intohimoinen moottoripyöräilijä. Kuva: Sub
39-vuotias Yrjänä on yksi Iholla-sarjan viidestä miehestä. Hän on kehitysvammaistenhoitaja, muusikko, sarjakuvapiirtäjä ja intohimoinen moottoripyöräilijä. Kuva: Sub

Iholla-sarjan Yrjänä haluaisi epätoivoisesti olla isä.

Tänään alkavassa Iholla-sarjassa Yrjänä nostaa esiin teeman, jota ei kovin usein käsitellä miehen näkökulmasta: lapsettomuuden. Ensimmäisestä jaksosta selviää, että Yrjänä haluaisi epätoivoisesti olla isä. Sarja alkaa kohtauksella, jossa kehitysvammaistenhoitajana työskentelevä mies on murtunut muiden ihmisten onnesta.

– Kuinka mä en koskaan kenenkään onnea haluaisi viedä. Mutta oon niin täynnä Facebookin hymyn täyteisiä lomakuvia, vauvakuvia, onnenhehkutuksia ja margaritoja. Kirjoitin juuri Facebookin sivupäivitykseen Antichrist walks the Earth muistuksena siitä, kuinka katkera ja kateellinen mä olen muiden ihmisten onnesta. Onkohan lapsettomille perheille olemassa jotain yhdistystä? Yrjänä miettii itsekseen ensimmäisessä jaksossa.

Kun Yrjänä katselee Sara-vaimonsa kanssa sanomalehden syntyneet-palstaa, molemmat vitsailevat ensin hassuille vauvakuville, mutta lopulta Sara puhkeaa itkuun. Jaksossa selviää, että Saran raskaus on juuri mennyt kesken.

– Oli eilen puhetta taas keskenmenosta. Mitäköhän mä ymmärrän siitä? En varmaan yhtään mitään, mulla ei oo pienintäkään hajua siitä, mitä se tarkoittaa. Ensin Saraan pannaan kaikkia hormoneja, ihminen on ihan sekaisin, ja sit vähän aikaan elää toive, Yrjänä miettii.

Myöhemmissä jaksoissa selviää, että Yrjänä on yrittänyt suojella vaimoaan tapaamasta raskaana olevia naisia. Kun hänen siskonsa oli raskaana, Yrjänä vältteli tapaamisia, koska ajatteli, että lapsettomuudesta kärsivälle naiselle voisi olla liian rankkaa tavata odottava äiti.

Iholla-sarjan ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Yrjänän lisäksi animaattori Patrickiin, 24, ja kuminpaistaja Teroon, 27, joka haaveilee ammattitanssijan urasta. Lue lisää Terosta täältä. Kahteen muuhun mieheen, Jukkaan ja Eskoon, tutustutaan toisessa jaksossa tiistaina 2.9.

Iholla AVAlla 1.9. alkaen ma–to klo 21.

Lue kaikki Iholla-jutut täältä.

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin.

IS TV-LEHTI:  Eläinmaailman moninaisuutta tarkasteleva ruotsalainen tietopaketti Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa (Djursjukhuset, 1997–) jatkuu keväällä 2016 valmistunein jaksoin. Visuaalisestikin runsas sarja tutustuu eläinlääkärien työn monipuolisuuteen sekä Ruotsissa että kauempana. Tämän kauden eksoottinen kohde on eteläinen Afrikka.

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin, joka juontaa sarjaa vuoden 2008 jaksoista tutulla hurtilla huumorilla, mutta asiaa unohtamatta.

On hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Itsensä täysillä likoon pistävä Ankka vetää jokaisessa jaksossa toistuvia osuuksia. Ankan kalat -osiossa hän sukeltelee vaarallisten evällisten keskellä. Nordens Ark -eläintarhassa hän oppii, kuinka harvinaisia eläimiä suojellaan. Ankan kissa & koira -pätkässä hän ottaa selvää, miksi hänen omat lemmikkinsä käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Viikon Ankassa hän ottaa lyhyesti esille jonkin mielenkiintoisen eläinknopin.

Ensimmäisessä jaksossa Ankka ottaa lisäksi selvää hevosten dopingtesteistä. Rågenklint puolestaan seuraa Namibiassa, kuinka gebardeja palautetaan takaisin luontoon. Ruotsissa hän tutustuu häntäänsä kipuilevaan kissaan ja syöpää sairastavaan mäyräkoiraan.

Näissä kohtauksissa on hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa, TV2 pe klo 16.00

Juha-Pekka Ristmeri saa idean rakennuttaa talon, joka kestää sata vuotta – ja maksaa yllättävän paljon.

IS TV-LEHTI: Uuden Sadan vuoden talo -sarjan alussa annetaan viitteitä siitä, että kaikki ei suju aivan niin kuin Strömsössä. Juha-Pekka Ristmeri saa selville, että hänen edesmenneiden vanhempiensa rakentama 50-vuotias talo Porissa on homeen saastuttama, ja se pitää purkaa. Tampereella asuva mies saa idean rakennuttaa talon, joka kestää sata vuotta. Lisäksi tämä taltioidaan kymmenosaiseksi tv-ohjelmaksi.

Ei siinä mitään, mutta arkkitehtonisesti talo on suureellinen, ja lisäksi rakennusaikataulu on tiukka. Elina-vaimo ei varauksettomasti ihastu ajatukseen, että tästä lähtien lomat vietetään Porissa.

Aikuiset lapsetkin luonnehtivat isäänsä mieheksi, joka saa aikaiseksi, mutta ei aina pohdi ideoitaan loppuun asti.

Arkkitehti Jukka Koivula, joka talon piirtää, huomauttaa jossain vaiheessa, että normaalisti tehtäisiin kustannusarvio ensin, mutta nyt ei sellaista ole näkynyt. Kustannuksien arvioidaan jo ensimmäisessä jaksossa nousevan 450 000 eurosta 650 000 euroon.

Vaikka kaikkea hankaluutta ennakoidaan, sujuu ensimmäinen osa kummallisen sutjakkaasti. Hikipisaraakaan ei näy Ristmeren otsalla, kun hän juoksee tontin naapureissa tarkistamassa mielipiteet tai vierailee eri virastoissa. Kyyneltä ei vierähdä, kun vanha koti runnotaan maan pinnalle.

Tällaisessa sarjassa saisi olla näkyvissä enemmän tunteita sekä raa'an työn voimaa.

Luonteet siis lyönevät yhteen, hankaluuksia seurannee ja Ristmeri on maksumiehenä.

Toivottavasti niihin päästään kiinni toisessa jaksossa. Ainakin vahvaa porilaista puhuvan timpurin Esa Dahlin astuminen ensimmäisen jakson viime metreillä kuvaan luo odotuksia tulevasta, kun hän lisäksi luikauttaa: ”Täytyykö vanhal arkkitehdil men näyttää millai piirretää?”

Luonteet siis lyönevät yhteen, hankaluuksia seurannee ja Ristmeri on maksumiehenä. Tätä olisi suonut näytettävän jo alkumetreiltä alkaen.

Unelma on toki kaikin puolin hieno, kun isolle tontille tehdään vanhojen puiden lomaan uusi kaunis rakennus kestävän periaatteen mukaisesti. Puutaloon suunnitellaan upea kasvihuone, sinne tulee aurinkopuutarha, ja katolle laitetaan aurinkokennoja. Kakkosjaksossa perustyöt lähtevät liikkeelle.

 Sadan vuoden talo, TV1 to klo 20.00