39-vuotias Yrjänä on yksi Iholla-sarjan viidestä miehestä. Hän on kehitysvammaistenhoitaja, muusikko, sarjakuvapiirtäjä ja intohimoinen moottoripyöräilijä. Kuva: Sub
39-vuotias Yrjänä on yksi Iholla-sarjan viidestä miehestä. Hän on kehitysvammaistenhoitaja, muusikko, sarjakuvapiirtäjä ja intohimoinen moottoripyöräilijä. Kuva: Sub

Iholla-sarjan Yrjänä haluaisi epätoivoisesti olla isä.

Tänään alkavassa Iholla-sarjassa Yrjänä nostaa esiin teeman, jota ei kovin usein käsitellä miehen näkökulmasta: lapsettomuuden. Ensimmäisestä jaksosta selviää, että Yrjänä haluaisi epätoivoisesti olla isä. Sarja alkaa kohtauksella, jossa kehitysvammaistenhoitajana työskentelevä mies on murtunut muiden ihmisten onnesta.

– Kuinka mä en koskaan kenenkään onnea haluaisi viedä. Mutta oon niin täynnä Facebookin hymyn täyteisiä lomakuvia, vauvakuvia, onnenhehkutuksia ja margaritoja. Kirjoitin juuri Facebookin sivupäivitykseen Antichrist walks the Earth muistuksena siitä, kuinka katkera ja kateellinen mä olen muiden ihmisten onnesta. Onkohan lapsettomille perheille olemassa jotain yhdistystä? Yrjänä miettii itsekseen ensimmäisessä jaksossa.

Kun Yrjänä katselee Sara-vaimonsa kanssa sanomalehden syntyneet-palstaa, molemmat vitsailevat ensin hassuille vauvakuville, mutta lopulta Sara puhkeaa itkuun. Jaksossa selviää, että Saran raskaus on juuri mennyt kesken.

– Oli eilen puhetta taas keskenmenosta. Mitäköhän mä ymmärrän siitä? En varmaan yhtään mitään, mulla ei oo pienintäkään hajua siitä, mitä se tarkoittaa. Ensin Saraan pannaan kaikkia hormoneja, ihminen on ihan sekaisin, ja sit vähän aikaan elää toive, Yrjänä miettii.

Myöhemmissä jaksoissa selviää, että Yrjänä on yrittänyt suojella vaimoaan tapaamasta raskaana olevia naisia. Kun hänen siskonsa oli raskaana, Yrjänä vältteli tapaamisia, koska ajatteli, että lapsettomuudesta kärsivälle naiselle voisi olla liian rankkaa tavata odottava äiti.

Iholla-sarjan ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Yrjänän lisäksi animaattori Patrickiin, 24, ja kuminpaistaja Teroon, 27, joka haaveilee ammattitanssijan urasta. Lue lisää Terosta täältä. Kahteen muuhun mieheen, Jukkaan ja Eskoon, tutustutaan toisessa jaksossa tiistaina 2.9.

Iholla AVAlla 1.9. alkaen ma–to klo 21.

Lue kaikki Iholla-jutut täältä.

He ovat paenneet -elokuva nojaa kotimaiselle elokuvalle epätyypillisesti viihteen sijaan taiteeseen.

IS TV-LEHTI: Kotimaisilla elokuvilla ei useinkaan ole mitään tekemistä taiteen kanssa, sen sijaan viihdettä riittää yllin kyllin.

Suomi-elokuvassa taide on kirosana, jota suuri yleisö karttaa. Sen sijaan moni ulkomainen, hyvinkin taiteellinen teos saattaa meillä menestyä.

Sitä harvinaisempaa taiteellista ja omaperäistä linjaa edustaa J-P Valkeapää, jonka lupaava esikoiselokuva oli Muukalainen vuonna 2009.

Harmillisen harvakseltaan ohjaavan Valkeapään toisessa pitkässä elokuvassa He ovat paenneet änkyttävä sivaripoika ja itseään viiltelevä mielipuolityttö kohtaavat.

Joni (Teppo Manner) saapuu siviilipalvelukseen ongelmanuorten hoitokotiin ja tutustuu siellä potilaana olevaan, äkkipikaiseen Raisaan (Roosa Söderholm). Yhdessä kaksi yksinäistä lähtee pakomatkalle halki kesäisen Suomen.

”Taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.”

Tarinassa sinänsä ei ole mitään poikkeuksellista – loppuhuipennuksen Michael Ciminonin Kauriinmetsästäjien (1978) tyylistä, venäläisen ruletinpeluun kaltaista kohtausta lukuun ottamatta. Ennemminkin taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.

Vastaavanlaisia visuaalisia ratkaisuja ei kotimaisessa elokuvassa ole juuri ennen nähty. Yhteiskunnan ulkopuolisille, nuoruutensa viime hetkiä viettäville Jonille ja Raisalle aikuisten maailma on epämääräisten normien ja sääntöjen läpipääsemätön viidakko, josta voi vain paeta kauas ja syvälle luonnon helmaan.

Teattereissa elokuva sai vain noin 3 100 katsojaa, mutta se keräsi ansaitusti neljä Jussi-palkintoa: paras elokuva, ohjaus, äänisuunnittelu ja leikkaus.

Kotikatsomo: He ovat paenneet (2014), TV1 su klo 21.30

 

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00