Mitä Downton Abbeyn Marylle ja Robertille tapahtuu seuraavaksi? Kuva: Shutterstock
Mitä Downton Abbeyn Marylle ja Robertille tapahtuu seuraavaksi? Kuva: Shutterstock

Downton Abbey -sarjan viidettä tuotantokautta kuvataan parhaillaan. Tällä kertaa käsikirjoittajat ovat kuulleet fanien toiveen.

Rakastettu brittisarja Downton Abbey on koukuttanut monet aateliskartanon arjen ja sen asukkaiden elämän pyörteisiin.

Mutta kaikki sarjan käänteet eivät suinkaan ole miellyttäneet intohimoisia faneja. Ja nyt varoituksen sana: jos et ole vielä katsonut sarjaa, tämä juttu sisältää muutamia juonipaljastuksia edellisiltä kausilta.

Sarjan tekijät ovat saaneet kiukkuista katsojapalautetta siitä, että turhan moni keskeisistä hahmoista on heittänyt henkensä neljän ensimmäisen tuotantokauden aikana. Muun muassa influenssa, lapsivuode ja auto-onnettomuus ovat vaatineet uhrinsa.

Erityisesti Dan Stevensin näyttelemän Mathew Crawleyn menehtyminen kolarissa jouluna näytetyssä erikoisjaksossa vuonna 2012 aiheutti suuren kohun, ja moni julisti käsikirjoittajien pilanneen heidän joulunsa.

Sarjasta kuvataan parhaillaan viidettä tuotantokautta, ja ohjelman luoja ja käsikirjoittaja Julian Fellowes on ilmoittanut, ettei ainakaan kukaan päähenkilöistä tule kuolemaan uudella kaudella.

– Ihmiset eivät aina ymmärrä, että me emme voi mitään sille, jos näyttelijä haluaa lähteä sarjasta. Mutta toisaalta on koskettavaa huomata, miten todellisia sarjan hahmoista on tullut katsojille.

Lähde: Daily Mail

Katja Ståhl. Kuva: Nelonen
Katja Ståhl. Kuva: Nelonen

Katja Ståhl vakuuttaa, että hänen ja Juhana Helmenkalastajan riitely paratiisisaarella oli aitoa eikä käsikirjoitettua. – Jostain syystä annoin hänen mennä ihoni alle. Kun hermo menee, silloin ei vaan jarrut pidä.

Hikoillessaan Selviytyjät Suomi -sarjan kuvauspaikalla 54 asteen helteessä toimittaja Katja Ståhl ei osannut odottaa ohjelman nostattamaa fanitusta.

Katja on saanut kehuja vahvuudestaan, suorapuheisuudestaan ja kantistaan pistää kampoihin sovinismiin sortuneiden kanssakisaajiensa edessä. Katjaa ihailu vähän huvittaa.

– Tai ainakin se on tullut täytenä yllätyksenä. Saarella ajattelin olevani heikko ja koin, että kaikki muut olivat voimatyyppejä. Nyt tuntuu hassulta, kun joku kehuu vahvaksi, hän kertoo.

Katja on saanut myös lapsifaneja.

– Monenkohan äidin puhelimeen olen lähettänyt tervehdyksen jollekin pikkukatsojalle. Se on ollut niin siistiä!

Totista riitelyä

Selviytyjien mediajälkipyykissä on pyöritetty eniten Katjan ja Juhana Helmenkalastajan välistä kinastelua.

– Riitelymme oli ihan totta. Jostain syystä annoin hänen mennä ihoni alle. Kun hermo menee, silloin ei vaan jarrut pidä, Katja sanoo.

– Muutaman kerran pyysin häneltä anteeksi, kun tuli lohkottua niin, että muut kuolivat vieressä nauruun.

”Muutaman kerran pyysin häneltä anteeksi, kun tuli lohkottua niin, että muut kuolivat vieressä nauruun.”

Kisaajien tukena matkassa kulki psykologi, jolle sai käydä avaamassa mieltään.

– Varsinkin matkan loppupuolella jengi meni aika mustiin, Katja kuvailee tunnelmia.

– Itse kävin purkamassa tuntojani Juhanasta. Helteessä ei kannattanut purkaa vitutusta fyysisesti, koska voimia piti säästellä kisatehtäviä varten. Kun ärsytti, useimmiten menin vain mereen lillumaan, koska siellä ihminen ei voi olla onneton.

Yllättävät persoonat

Katja kuvailee Selviytyjät-kokemustaan pieneksi ihmiskokeeksi viidakossa, täysin irrallaan tavallisesta arjesta ja sellaisten ihmisten seurassa, joiden kanssa ei normaalisti vietä aikaansa.

– Ainakin siinä näki erilaisia elämänasenteita ja tapoja toimia. Osa harrasti yllättävää avoimuutta ällistyttävissä asioissa paljastuen vaikkapa rasistiksi tai sovinistiksi. Itse huomasin olleeni poikkeuksellisen sulkeutunut. En uskaltanut tai kokenut tarvetta kiinnittyä kehenkään.

Kuvausten aikana Katjasta tuli ystävät fitnessmalli Janni Hussin kanssa.

Katja kertoo, ettei yleensä katso ohjelmia, joissa itse esiintyy.

– Se on niin piinallista ja alkaa ärsyttää. Selviytyjiä olen kuitenkin pystynyt katsomaan, hän sanoo.

– Aluksi järkytyin, kun näin itseni bikineissä, mutta sitten unohdin, miltä kukakin näyttää. Ohjelman nerokkuus on siinä, ettei suosituimmuus ratkeakaan vartalonmuodon perusteella.

Katja jatkaa edelleen kisan kärkiviisikossa Jannin, Kimmo Vehviläisen, Sampo Kaulasen ja Ilari Sahamiehen kanssa.

Selviytyjät Suomi Nelosella sunnuntaisin klo 20.30.

Helppohan se on kotisohvalta huudella. Miten itse selviytyisit näistä kysymyksistä, joihin Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa on vastattu väärin?

Me Naiset kuuluu ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin.