Tuomas, 30, valitsee tiistaina nähtävässä jaksossa itselleen kumppanin. Kuva: Petri Aho / Nelonen
Tuomas, 30, valitsee tiistaina nähtävässä jaksossa itselleen kumppanin. Kuva: Petri Aho / Nelonen

Suurin osa unelmien poikamiestä tavoitelleiden naisten yhteenotoista paljastui poikamiehelle vasta, kun hän katsoi sarjaa televisiosta.

Bachelor Suomi -ohjelman unelmien poikamiehen Tuomaksen, 30, lopullinen valinta nähdään televisioissa huomenna tiistaina. Ennen finaalijaksoa Tuomas kävi läpi Bachelor-taivaltaan Me Naisille.

Tuomas on ammatiltaan lentäjä. Hän kertoo, että monen naisen piiritettäväksi pääseminen oli alkuun hämmentävää.

– Se oli outoa, ja sen takia ihmiset saivatkin minusta tosi hiljaisen kuvan aluksi, hän toteaa.

– Mielestäni olisi ollut tosi epäkohteliasta antaa huomiota vain joillekin. Olin siksi vähän hillitympi, Tuomas muistelee ryhmätreffejä. 

Tuomas ei ehtinyt Etelä-Afrikan-reissulla viettää kenenkään naisen kanssa paljon kahdenkeskistä aikaa. Silti hän ajattelee, että ehti tutustua kaikkiin kilpailijoihin niin paljon, että pystyi tekemään johtopäätökset ja valinnat perustellusti.

Mahtavia tyyppejä ja tappeluita

Naisista Tuomas kertoo oppineensa sen, että Suomesta löytyy mahtavia tyyppejä vaikka kuinka paljon.

– Näin, että Suomi on täynnä suloisia, ihania naisia.

Erityisesti tästä opetuksesta on kiittäminen sitä poikamiehen sydämen valittua, jonka henkilöllisyyttä Tuomas ei vielä voi paljastaa. 

”Ei minulla ollut mitään hajua, että sanoittelu olisi mennyt noin tiukaksi.”

Kilpailijanaisista on välittynyt televisionkatsojille muitakin kuin suloisia puolia. Tuomaksen Bachelor-kausi muistetaan erityisesti naisten välisistä kahakoista. 

– Eivät ne kaikki minulle näkyneet, Tuomas sanoo.

– Elin vähän pumpulissa koko matkan ajan, minulla oli vain ihania treffejä.

Tuomas sai jo aiemmin tietää Laura Karoliinan ja Kristan erimielisyyksistä, mutta moni muu välienselvittely paljastui hänelle vasta tv:stä. 

– Totta kai on rankkaa, kun jakaa talon ja kaikki kilpailevat samasta miehestä. Minulla ei ollut mitään hajua, että sanoittelu olisi mennyt noin tiukaksi, hän sanoo. 

Luonteissa oli yllätyksiä

Myös naisten luonteista paljastui Tuomakselle uusia asioita, kun hän katsoi jaksoja nyt jälkikäteen. Tuomas muistaa esimerkiksi Marikan olleen treffeillä viileä, ehkäpä ujouden vuoksi – tv:ssä taas Marika vaikutti Tuomaksen mukaan herttaiselta.

Bachelor-taipaleen ansiosta Tuomas on nyt huomattavan kokenut treffailija. Vaikka tosi-tv-deittailu on erilaista kuin treffeillä käyminen ilman kameroita ja tv-formaattia, Tuomaksen treffivinkki on, että ensimmäisillä treffeillä toimii yhteinen tekeminen.

– Voi tehdä asioita yhdessä ja tutustua samalla, eikä tarvitse koko ajan miettiä, mitä sanoisi, Tuomas pohtii.

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

Vierailija

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Suomalaisen ravintolakulttuurin ongelma ei ole se että kaljaa ei saa viedä itse pöytään. Ongelma on se että se kalja tarttee itse hakea tiskiltä. En ole missään muussakaan maassa nähnyt edes yhden tähden paikoissa kansan kanniskelevan kaljaa tiskiltä terassille, vaan tarjoilijat hakee tilaukset pöydästä ja toimittaa tavaran perille. Suomesta puuttuu pöytiintarjoilu ja se on ay-liikkeen syytä. Se on todellinen ongelma. Se että jalkakäytävällä ei saa kanniskella kaljaa, on ihan ok, joskin...
Lue kommentti
PirjoLiisa

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Et oo sitten tainnut kauheesti matkustella. Taidat myöskin olla ylipainoinen vetelys jos oluen tiskiltä hakeminen tuottaa noin suuria ongelmia. Itse haen mielummin kaljani tiskiltä, kuin odotan ensin tarjoilijan saapumista, sitten kaljani saapumista, sitten uudestaan tarjoilijan saapumista, että voin pyytää laskun ja sitten vielä sen laskun saapumista.
Lue kommentti

Illan dokumentissa pohditaan, miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos.

IS TV-LEHTI: Suomalainen dokumenttiohjaaja John Webster vietti perheineen vuoden käyttämättä öljyä ja syntyi dokumenttielokuva Katastrofin aineksia (2008). Nyt hän palaa jälleen ympäristöaiheeseen.

Webster suuntaa dokumentin Tulevilla rannoilla (2017) tulevaisuuden lapsenlapsenlapselleen. Pienet keltaiset kumisaappaat tepsuttavat 50 vuoden päässä, vuonna 2063 syntyneen kuvitellun Dorit-tytön elämässä. Silti dokumentin ote on vahvasti tässä päivässä. Miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos?

Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Websterin vaimon puheenvuoro on kuvaava. Ilmastonmuutoksen tärkeys on arvoasteikolla noin sijalla 4/10. Edelle astuvat muun muassa lainanmaksu ja työterveys. Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Dokumentti on henkilökohtainen ja tunteellinen. Se esittää faktoja, mutta vetoaa ihmiskunnan perihyvyyteen – jos sitä on. Missiona on näyttää, että yksikin ihminen voi tehdä paljon.

Websterin dokumentti toivoo yleistä heräämistä. Se, ettei osa maailmasta joudu veden alle tai että lastemme jälkeläiset saavat puhdasta vettä, on omalla vastuullamme.

Satojen tuntien materiaalista huolimatta dokumentti etenee kauniisti ja rauhallisesti ja yhdistää nykyelämämme yhteiselle ihmiskunnan aikajanalle.

Se myös kertoo mielenkiintoisen, evoluutioon perustavan syyn sille, miksi meidän on hankala ryhtyä oikeasti toimiin.

Dokumenttiprojekti: Tulevilla rannoilla, TV1 ma klo 21.30

HUOH

Tänään tv:ssä: Näytä tämä kaunis dokumentti ilmastonmuutoksen epäilijälle – mieli saattaa muuttua

Juuri tuollaisten ihmisten takia, kuin ensimmäinen kommentoija, olemme tässä tilanteessa, kun kukaan ei tee mitään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Harmi, että et todennäköisesti elä enää silloin, kun maapallo tuhoutuu tämän päivän ihmisten tekojen takia. Ei ole kyse mielipiteistä vaan faktoista... Harmi että suurin osa ihmisistä ei jaksa perehtyä asioihin, vaan kieltää kaiken epämiellyttävän.
Lue kommentti