Arya Stark liittyy oleellisesti uusimpaan huhumyllyyn. Kuva: HBO
Arya Stark liittyy oleellisesti uusimpaan huhumyllyyn. Kuva: HBO

Ansioluettelo netissä saattoi paljastaa erään hahmon paluun.

Viimeisten vuosien aikana Game of Thrones ­-sarjassa on jännitetty monien hahmojen henkiin heräämistä ja kuolemaa. Esimerkiksi viime keväänä fanit jännittivät, nouseeko Jon Snow (Kit Harrington) kuolleista ja kuka hänet tuo takaisin elävien kirjoihin.

Kuudennen kauden alussa Jon palasi monen iloksi takaisin eloon.

Ennen sarjan seitsemännen kauden alkua jännitetään taas yhden uuden hahmon paluuta. Uusien huhujen mukaan mahdollisen paluun tekevä hahmo ei ole kaikkien suosikki – päinvastoin.

Huomio! Jos et halua lukea mahdollisia spoilereita sarjan tulevasta kaudesta, älä lue tästä eteenpäin.

Watchers on the Wall -sivuston tietojen mukaan viime kauden lopussa murhattu Walder Frey (David Bradley) saattaa palata takaisin sarjaan keväällä alkavalla kaudella. Hänet murhasi karulla tavalla Arya Stark (Maisie Williams), jonka äidin (Michelle Fairley) ja Rob-veljen (Richard Madden) salamurhan suunnitteluun Frey osallistui pari kautta aiemmin.

Mihin huhu perustuu?

Alun perin Walder Freyn paluusta alkoi levitä tietoa Reddit-sivuston kautta. Tuolloin sivustolle vuodettiin epäily, että hahmo nähtäisiin myös tulevalla kaudella.

(Samaan aikaan sivustolla uumoiltiin, että tulevalla kaudella Jon Snow ja lohikäärmeiden äiti Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) kohtaavat. Tämän huhun ”tueksi” on olemassa myös hyvin epäselviä kuvia.)

Nyt Freyn näyttelijän David Bradleyn virallisessa verkkoansioluettelon mukaan hänet on kiinnitetty sarjan seitsemännelle kaudelle. Tämän perusteella hänet siis nähdään myös uudella kaudella.

Kuvakaappaus Bradleyn ansioluettelosta.
Kuvakaappaus Bradleyn ansioluettelosta.

Miten inhokkihahmo tulee takaisin?

Watchers on the Wallin mukaan Walder Frey ei luultavasti palaa kaikissa elämän voimissaan. Suurella todennäköisyydellä hän on läsnä ainoastaan pelkkinä ”kasvoina”, joita Arya Stark on oppinut vaihtamaan edellisellä kaudella.

Huffington Postin mukaan olisi hyvin epätodennäköistä, että kukaan haluaisi herättää Freyn henkiin. Hahmo on sen verran epämiellyttävä tyyppi, että sitä sopii tosiaan toivoa.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00