Minttu Mustakallion esittämä Ella etsii taas uutta deittiseuraa. Kuva Andreas Janett.
Minttu Mustakallion esittämä Ella etsii taas uutta deittiseuraa. Kuva Andreas Janett.

Kotimaisen tv-draaman huippukevät käynnistyy tänään, kun ensimmmäisenä ruutuun ehtii kehuttu Mustat lesket.

Tämän kevään tv-draamoissa ei  juonenkäänteitä säästellä. Luvassa on murhia, seksiä ja paljon paljasta pintaa. Kotimaisissa sarjoissa nähdään eturivin tähtiä kuten Krista Kosonen, Pihla Viitala ja Minttu Mustakallio.

Mustat lesket maanantaisin klo 21 Nelosella, alkaa tänään 10.3.

Pihla Viitalan, Malla Malmivaaran ja Wanda Dubielin tähdittämä sarja kertoo kolmesta ystävättärestä, joiden avioliitot ovat ajautuneet pahasti karille. Yhteistuumin naiset päättävät murhata hämäräbisneksiin sekaantuneet aviomiehensä. Synkästä alkuasetelmasta huolimatta luvassa on myös mustaa huumoria.

Lue täältä arvio sarjasta.

Klikkaa mua torstaisin klo 21 MTV3:lla, alkaa 13.3.

Tv-katsojien rakastamaan sarjaan saadaan viimein jatkoa, kun Klikkiksen toinen tuotantokausi pyörähtää käyntiin tämän viikon torstaina. Minttu Mustakallion esittämä Ella etsii edelleen rakkautta netistä. Samaan puuhaan ryhtyy nyt myös Mintun kaveri Eero (Timo Tuominen), joten katsojien eteen marssitetaan myös kavalkadi parisuhteesta haaveilevia sinkkunaisia.

Näyttelijä Minttu Mustakallio: "Onneksi ei tarvitse enää deittailla"

Nymfit maanantaisin klo 21 MTV3:lla, 24.3 alkaen

Kevään erikoisin ja kohutuin sarja perustuu kreikkalaiseen tarustoon. Sarjassa kauniit luonnonhengettäret on siirretty nykypäivän Helsinkiin. Säilyäkseen hengissä nymfien on aina täydenkuun aikaan harrastettava seksiä miehen kanssa.

Sarjan jakeluoikeudet on myyty 50 maahan, ja sitä esitetään jo Italiassa, Serbiassa ja Saksassa. Pääosissa nähdään muun muassa Sara Soulié, Manuela Bosco, Rebekka Viitala ja Ilkka Villi.

Esikoistaan odottava Manuela Bosco: "Olen tehnyt suhteissani äkkipikaisia ratkaisuja"

Nymfit-sarjan Rebecca Viitala serkustaan: "Olemme Pihlan kanssa läheisiä"

Toisen kanssa keskiviikkoisin klo 21 TV2:lla, 26.3. alkaen

Krista Kososen ja Mikko Leppilammen esittämä pariskunta on jo pitkään turhaan yrittänyt saada lasta. Lapsettomuutta käsittelevä draamakomedia saa odottamattoman käänteen, kun Krista Kososen esittämä Saara tulee raskaaksi väärälle miehelle. Sarjan päähenkilön Saaran siskon sivuosa jäi näyttelijä Miina Maasolan viimeiseksi rooliksi.

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00