Tiina ja Jan Vainionpään perheeseen kuuluu kaksi yhteistä lasta sekä yksi lapsi Tiinan ja yksi lapsi Janin edellisistä suhteista. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Tiina ja Jan Vainionpään perheeseen kuuluu kaksi yhteistä lasta sekä yksi lapsi Tiinan ja yksi lapsi Janin edellisistä suhteista. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Satuhäissä tavataan tänään Tiina ja Jan, joiden suhde on entistä vahvempi raskaiden koettelemusta jälkeen.

Satuhäät-ohjelman uusissa jaksoissa ensimmäisenä juhlitaan Tiina, 26, ja Jan Vainionpään, 28, häitä.

Parilla on takanaan rankka vuosi. Heidän piti järjestää häät jo aikaisemmin, mutta ne jouduttiin perumaan, koska uusperheen taloudellinen ja terveydellinen tilanne oli surkea. Tiina ja Jan tyytyivät tuolloin ikuistamaan suhteensa vaatimattomasti maistraatissa.

Unelmien talo olikin pommi

Kun Tiina odotti parin toista yhteistä lasta, he päättivät ostaa unelmiensa talon huolellisen harkinnan jälkeen.

– Siihen tehtiin laaja kuntotarkastus. Haluttiin pelata varman päälle, ettei vaan tulis mitään yllätyksiä, Tiina kertoo jaksossa.

Janin mukaan kiinteistövälittäjä ja kuntotarkastaja vakuuttelivat, että kaikki on kunnossa. Päällisin puolin kaikki näyttikin hyvältä, ja pari satsasi taloon remontoimalla ja sisustamalla.

Epäilykset homeesta kuitenkin heräsivät, kun Tiina pääsi pienen Roope-pojan kanssa synnytyslaitokselta kotiin. Roope oli useasti keuhkokuumeessa, ja myös muu perhe sairasteli jatkuvasti.

Pahin tilanne oli Roopella, kun tämä sai kurkunpäätulehduksen.

– Hän sai adrenaliinia kaksitoista annosta ennen kuin henki rupes kunnolla kulkemaan. Olin ihan varma, että se kuolee. Se oli ihan valkoinen naamasta ja veltto, Tiina muistelee.

– Se oli vakava paikka. Eikä varmaan ollut kaukana, ettei pikkupoika olis enää jaksanut hengitellä, Jan sanoo.

Lopulta paljastui, että talo oli läpikotaisin homeitiöiden valtaama ja pihakaivo saastunut. Koko perhe joutui jättämään kotinsa, eivätkä he voineet ottaa yhtään tavaraa tai vaatetta mukaansa. Roskiin meni myös Tiinan hääpuku.

– Kaikki muu jäi sinne paitsi lompakot ja nettipankkitunnukset otettiin mukaan, Jan kertoo.

Jopa lähtöhetkellä päälle olevat vaatteet jouduttiin heittämään pois, koska Roope reagoi myös niihin.

Pysyvät terveyshaitat jäivät

Lisäksi Janille ja Tiinalle jäi homeesta pysyviä terveyshaittoja. Jani sai astman ja Tiina autoimmuunisairauden, johon hän joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä.

Vuosi oli niin rankka, että morsiamen kaaso Päivi pelkäsi menettävänsä parhaan ystävänsä.

– Se oli niin raskasta sulle, ette varmaan edes muista sitä, kaaso liikuttuu häissä.

Raskaan vuoden jälkeen Tiina ja Jan juhlivat häitään lopulta onnellisia. He uskovat selviävänsä jatkossa mistä tahansa.

Satuhäät maanantaisin TV2:lla klo 21.

Lue myös:

Satuhäät-pari menetti pienen lapsensa

Satuhäät-pari avioitui salaa 19-vuotiaina: näin heillä menee kuuden aviovuoden jälkeen

Kaikki Satuhäät-jutut löydät täältä

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä:

 

 

Kun entiset kommunistit tapaavat ruokakurssilla selviää, että kaikki nuoruuden ihanteet ovat hävinneet.

IS TV-LEHTI:  Alkukesän aurinkoisena päivänä lehti on koivussa kauneimmillaan, ja ilmassa leijailee alkavan suven toivo. Rauhallisessa suomalaisessa maalaismaisemassa kulkee venäläisen ajoneuvovalmistajan vanha auto. Se kulkee hitaasti, mutta vie määränpäähän kaksi nauravaa matkaajaa.

Maailmalla asustelleen Natalian (Kaija Pakarinen) ja porvarillisen rouvan Veeran (Riitta Havukainen) perässä huomattavasti paremmalla ja uudemmalla kulkupelillä kruisailee Veeran aviomies, rahalle arvoa antava Tom (Antti Virmavirta).

Kolmikko on matkalla nuoruuden toverinsa Katjan (Heidi Herala) kartanohotellille. Heitä odottavat nuorena musiikkitaidoillaan naisia hurmannut, sittemmin rauhan löytänyt Ilja (Taneli Mäkelä), salaisuutta kantava Miska (Sari Mällinen) ja suorapuheinen Juri (Erkki Saarela).

He näkivät toisensa viimeksi kesälukiossa 70-luvulla ollessaan vasemmistoaatteen omaavia nuoria.

Venäläisen ruoan kurssi kokoaa heidät yhteen nyt, 40 vuotta myöhemmin elokuvassa Nuoruustango. Nopeasti ruokaperinteet unohtuvat, kun muistot ja nuoruuden kiihko tulevat pintaan. On aika selvittää asioita ja paljastaa salaisuuksia.

Nuoruustango pohjautuu Heidi Köngäksen ja Taina Westin Kalliolle kukkulalle -tv-elokuvaan (1993). Yle Areenassa katseltavissa oleva Kalliolle kukkulalle sijoittuu 70-luvulle, jolloin valveutunut nuoriso tiesi, kenen joukoissa seistään.

”Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti.”

Kun Heidi ja Taina kirjoittivat kommunistipoliitikon elämästä kertovaa Punainen kolmio -draamasarjaa (2015), heille tuli samalla idea tehdä elokuva siitä, mitä Kalliolle kukkulalle -nuorille kuuluu nyt kuusikymppisinä.

– Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti. Huomasin, että ihmiset ovat jääneet vähän hämmennyksen valtaan, koska on käsittelemättömiä asioita, Nuoruustangon ohjaaja Heidi Köngäs sanoo.

Elokuvassa 70-luvun vasemmistoaatteen nuoret pohtivat Neuvostoliiton hajoamisen merkitystä. Merkityksellisempiä ovat kuitenkin vuosikymmenien henkilökohtaiset asiat.

Kiertolaisena maailmalla elänyt Natalia on yksi, jolla on selvittämättömiä juttuja menneisyydestä.

– Selvittämättömät asiat ovat suuri taakka. Ei pitäisi odottaa, vaan ottaa ratkaiseva askel, kun on vielä aikaa, Kaija Pakarinen miettii.

”Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista.”

Elokuva pisti näyttelijät pohtimaan monenlaista.

– Iän myötä on tajunnut, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista, Riitta Havukainen sanoo.

Kaija kertoo olevansa onnellinen roolihenkilönsä puolesta.

– Natalia on itseäni pidemmällä siinä, että on päässyt turhasta eroon. Mitä kevyemmillä materialistisilla kantamuksilla elämäänsä elää, sitä enemmän voi tulla oikeasti tärkeää sisältöä. Se juuri ratkaisee näillä kilometreillä, Kaija muistuttaa.

”Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua”

Hurtin huumorin avulla Nuoruustango on oiva muistutus, että niin kauan kuin henki pihisee, on toivoa.

– Ei ole syytä ajatella, että elämä loppuisi tietyn ikäisenä. Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua, ohjaaja nauraa.

Kotikatsomo: Nuoruustango, TV1 su klo 21.05