Vaikka sarja on tällä hetkellä tauolla, huuma ei hälvene. Kesällä jopa Englannin kuningatar Elisabet kävi ihailemassa sarjasta tuttua valtaistuinta. Kuva: Reuters
Vaikka sarja on tällä hetkellä tauolla, huuma ei hälvene. Kesällä jopa Englannin kuningatar Elisabet kävi ihailemassa sarjasta tuttua valtaistuinta. Kuva: Reuters

Villi veikkaus: tätä ennen yksikään sarjatuotanto ei ole innostanut 86 000 ihmistä hakemaan avustajaksi.

Game of Thrones! Mikä sarja. Jos et tiedä, mistä on kyse, olet jäänyt paljosta paitsi. George R. R. Martinin fantasiakirjoihin perustuvan sarjan neljäs tuotantokausi näytettiin kevään ja alkukesän aikana, viides alkaa ensi vuoden puolella. GoT:sta ei ole tullut syyttä HBO:n kaikkien aikojen suosituin sarja.

Vuoden 2014 Emmy-gaalassa se sai yhteensä 19 ehdokkuutta. Vaikka Game of Thrones ei voittanut lopulta yhtäkään, määrä on hurja. Katsojakunnan fanaattisuudesta kertoo se, että moni otti kolmannen tuotantokauden parhaimman – tai hirveimmän, miten sen nyt ottaa – jakson (sen, jossa kaikki kuolivat) The Rains of Castameren niin vakavasti, että päätti, ettei katso enää ikinä sarjaa. Martin sai tuolloin niskoilleen katsojien vihat, koska kehtasi tappaa päähenkilöitään.

Ja tässä uusin uutinen: Espanjassa kuvattavan uuden kauden taistelukohtaukseen etsittiin juuri 600 avustajaa netissä, ja hakemuksia tuli yli 86 000. Avustajahakemuksista vastaava tuotantoyhtiö kertoi Entertainment Weekly -lehdelle joutuneensa turvaamaan palvelimiaan hakemusten takia.

Yhdysvaltain Espanjan-suurlähettilään mukaan sarjan kuvaus on tehnyt hyvää Espanjalle. Uudella kaudella on käytetty noin 1000 paikallista avustajaa, ja se on jo nyt parantanut maan turismia.

Jos haluat fiilistellä kuvauspaikoilla etukäteen, suuntaa Sevillaan. Sieltä löytyvät kuninkaallinen palatsi Alcázar ja Osunan kylä nähdään uudella kaudella. Game of Thronesin viides tuotantokausi alkaa keväällä 2015. Tarkempi ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Lähde: Entertainment Weekly

Lue myös:

Game of Thrones -tähti puolustaa sarjan alastomuutta

Game of Thrones -mörököllistä tulee luksusmuotimerkin kasvo

Maistuisiko lasillinen Lannisteria tai Dothrakia? Nyt tulevat Game of Thrones -viinit

Game of Thrones jatkuu! Kuka hahmoista heilasteli suomalaisen näyttelijän kanssa?

Ingmar Bergmanin juhlavuoden kunniaksi tänä iltana voi nautiskella komean kattauksen Bergman-vaikutteisia lyhytelokuvia. 

IS TV-LEHTI: Onneksi Ingmar Bergmanin (1918–2007) satavuotisjuhlinta ei suju vain hänen omien elokuviensa merkeissä, vaikka ne ovatkin tärkeintä (ja parasta) nähtävää.

Nyt televisiossa nähtävää, kuudesta lyhytelokuvasta koostuvaa episodifilmiä on markkinoitu nimellä Paluu Bergmaniin. Siinä kuusi nykyruotsalaista ohjaajakomeettaa on valmistanut oman Bergman-vaikutteisen lyhytfilminsä.

Kokoelma ei edusta mitään Bergmanin apinointia, vaan tekijät ovat ilmeisesti saaneet varsin vapaat kädet inspiroitua ruotsalaismestarin tuotannosta tai kommentoida sitä. Jopa animaatiota hyödyntävissä lyhäreissä on aika moderni tämän päivän näkökulma.

Bergmanin tutuille avioliittokuvauksille ovat velassa Patrik Eklundin Tulehtunut tilanne ja Pernilla Augustin Kohtauksia yössä, jonka miespääosassa Ville Virtanen näyttelee kuolemansairasta taiteilijaa.

Tekijöistä Augustin kanssa maineikkain on Tomas Alfredson, jonka ”popvideo” Bergmanin Reliquarium kuitenkin sortuu omaan nokkeluuteensa tavoittamatta Bergmanin maailmoja. Vielä kauemmaksi etenee Linus Tunströmin Ariel, josta en helposti keksinyt mitään yhteyttä Bergmaniin, vaikka olen nähnyt melkein kaikki tämän elokuvat.

Kaikkinensa episodikokoelma todistaa, että Ingmar Bergman oli oikeasti elokuvan jättiläinen, jonka saavutuksia nykytekijöiden on vaikea – ellei usein mahdoton – tavoittaa.

Tulehtunut tilanne ja muita lyhytelokuvia, Teema & Fem klo 22.00–23.20

Tv-ensi-illan saa tänään musta komedia Dog Eat Dog, jonka musta huumori ei ole kovin iskevää.

IS TV-LEHTI: Paul Schrader nousi maineeseen Taksikuskin (1976) ja Kuin raivo härkä -elokuvan (1980) käsikirjoittajana. Samoihin aikoihin käynnistynyt ohjaajanura on ollut varsinaista vuoristorataa, minkä tämä mustan huumorin rikosdraama todistaa.

Vaikka ex-vangit ovat pääosissa ja rikoksista on jatkuvasti kyse, trilleristä ei voi puhua, koska ryöstökeikkaan huipentuvassa elokuvassa ei ole jännitystä nimeksikään.

Schrader liikkuu tällä kertaa Tarantino-tyyppisen komediallisen lajityypin kintereillä: Nicolas Cagen, Willem Dafoen ja Chritopher Matthew Cookin tulkitsemat linnakundikaverukset eivät ole mitään järjen jättiläisiä.

Mikään Tarantino Paul Schrader ei kuitenkaan ole, hänen vahvuutensa ovat aivan muualla. Dog Eat Dogin musta huumori ei ole kovin iskevää, ja vaikka voisi hyväksyä väkivallan käsittelyn joskus osaksi huumoria, se ei tässä ole paljon muuta kuin vastenmielistä.

Veikkaan, että aika moni katsoja etsii kanavanvaihtonäppäintä jo alussa, kun Willem Dafoen esittämä Mad Dog harjoittaa näyttävää veriurheilua.

Dog Eat Dog (2016), Sub klo 21.00