Sinkkuelämää-sarjaa kuvattiin kuusi tuotantokautta, ja sen pohjalta on tehty kaksi elokuvaa. Viimeaikona liikkeillä on ollut myös huhuja kolmannesta sarjaan perustuvasta elokuvasta. Kuva: Reuters
Sinkkuelämää-sarjaa kuvattiin kuusi tuotantokautta, ja sen pohjalta on tehty kaksi elokuvaa. Viimeaikona liikkeillä on ollut myös huhuja kolmannesta sarjaan perustuvasta elokuvasta. Kuva: Reuters

Miten ammattikirjoittaja ei osaa käyttää tietokonetta? Miksei Miranda ole cooleista coolein?

Sinkkuelämää ei paljon esittelyjä kaipaa. Se on yksi tv-historian viihdyttävimmistä, koskettavimmista ja mukaansatempaavimmista sarjoista. Edelleenkin naiset ympäri maailmaa luokittelevat ystävänsä sen mukaan, muistuttavatko nämä kenties räiskyvää Samanthaa vai vanhoillista Charlottea.

Parhaillan Liv-kanavalla pyörivään sarjaan mahtuu kuitenkin kohtia, jotka saavat kyseenalaistamaan sen mainiouden.

1. Carrien huono rahatilanne

Kun neloskaudella Carrie saa tilaisuuden ostaa vuokra-asuntonsa omakseen, hän kohtaa yllättävän ongelman. 35-vuotiaalla kertojallamme on tilillään vain 1657 dollaria. Mutta mihin Carrien rahat ovat kadonneet? Tietenkin kenkäkauppoihin.

Huonon taloustilanteensa takia Carrie ei saa edes pankista lainaa, vaikka eletään taloudellisesti vakaata vuotta 2002. Onneksi ystävät kuitenkin auttavat aina hädän hetkellä, ja Charlotte piffaa asunnon käteismaksun. Carrien rahahuolia ei mainita sarjassa tämän jälkeen.

2. Charlotten kyseenalainen eläinrakkaus

Sarjan toisella kaudella Charlotte joutuu pysähtymään järkyttyneenä, kun näkee naisen ratsastavan hevosella keskellä New Yorkia. Hänen ensimmäinen rakkautensa oli ruskea hevonen nimeltä Taddy, joka petti Charlotten karvaasti heittämällä hänet selästään kesken ratsastuskilpailujen. Jaksosta voi päätellä, että Charlotte sai jopa ensimmäisen orgasminsa tämän hevosen selässä.

Aikaisemmin samalla kaudella Charlotte ostaa koiran mieluummin kuin hankkii poikaystävän. Jenkeissä onkin supistu: onko Charlotte zoofiili eli kiinnostunut eläimistä seksuaalisesti?

3. Menestynyt Miranda ei ole cool

Miranda on televisiohistorian ainoita naisia, jotka ovat saavuttaneet kaiken haluamansa. Hänellä on vaikutusvaltainen työ, aviomies, lapsi, koira ja omakotitalo. Hän ei ole koukussa shoppailuun, eivätkä hänen säästönsä ole alle 2000 dollaria. Silti harva pitää häntä arvossa. Minkä ihmeen takia?

4. Carrie ei ymmärrä biseksuaaleja

Seksikolumnistiksi Carriella on hyvin kapea käsitys seksuaalisuudesta. Kolmoskaudella kertojamme deittailee biseksuaalia miestä, josta hänellä on hyvin vahvoja mielipiteitä. Hänen mielestään avoimuus biseksuaalisuudesta on omituista ja suurin osa kummastakin sukupuolista pitävistä miehistä päätyy lopulta yhteen miesten kanssa. Hän sanoo, että biseksuaalisuus on vain välilasku matkalla "Gaytowniin".

5. Samantha ja musta mies

Kolmannella kaudella katsojille tarjottiin jakso, jossa Samantha ihastuu korviaan myöten tummaihoiseen Chivoniin, joka on menestynyt hip hop -tuottaja. Jakson juoni on hämmentävä. Samantha kuvailee siinä Chivonia lähinnä tummaihoisiin liitettyjen stereotypioiden kautta. Chivon on hänen mielestään suunnilleen hyperseksuaalinen, suurella peniksellä varustettu ihanuus.

Kun Chivonin sisko saa kuulla, että hänen veljensä seurustelee Samanthan kanssa, kaikki hajoaa käsiin. Chivonin sisko sanoo, ettei halua veljensä kumppaniksi vaaleaihoista naista. Sisko on kuitenkin ystävä Samanthan kanssa. Tähän Samantha reagoi haukkumalla Chivonin siskon ravintolan tarjontaa. Lisäksi hän sanoo, että tällä on "iso, musta takapuoli".

6. Venäläinen "rakkaustarina"

Viimeisellä tuotantokaudella Carrie alkaa seurustella venäläisen taiteilijan Aleksandr Petrovskyn kanssa. Aleksandr ei tee Carrielle juuri lainkaan tilaa elämässään, Carrien ystävät vihaavat miestä eikä pari sano kertaakaan rakastavansa toisiaan. Kaikesta huolimatta Carrie lopettaa työnsä, hylkää ystävänsä ja muuttaa Aleksandrin kanssa Pariisiin. Pariskunnan tyhjän suhteen ja ennakoimattomuuden pitäisi kai olla romanttista. Tai sitten ei.

7. Carrie ei ymmärrä tietokoneita

Carrie kirjoittaa tietokoneella työkseen. Neloskaudella sankarittaremme päättää kirjautua uuteen pikaviestipalveluun. Kun hän eräänä päivänä huomaa ex-poikaystävänsä Aidanin olevan kirjautuneena palvelussa, hän piiloutuu pöydän alle, koska ei halua, että Aidan näkee hänet.

Lähde: Vulture

Sinkkuelämää-sarjan 2. tuotantokauden jaksot ma-to-iltaisin Livillä.

Lue myös:

Uusi Sinkkuelämää-elokuva tekeillä? Tähtien vihjailevat twiitit lietsovat huhuja

Sinkkuelämää-lavastaja sisusti kotinsa hittisarjan tavaroilla

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00

Kultahattu on mykistävän tyylikäs versio vuonna 1925 ilmestyneestä romaanista.

IS TV-LEHTI: Baz Luhrmannin Kultahattu on niin välkehtivä elokuva, että sen imussa moni intoutui Paul McCartneyta ja prinssi Harrya myöten järjestämään kalliita Gatsby-bileitä. Unohtui, että F. Scott Fitzgeraldin romaani kritisoi juuri näitä ökyjuhlia.

Amerikkalaisen unelman varjopuolta ja Jay Gatsbyn traagista kohtaloa kuvaava romaani ilmestyi vuonna 1925. Aiheesta tehty viides elokuvaversio on Moulin Rougen (2001) ja Australian (2008) tekijän ohjauksessa mykistävän tyylikäs. Se elää ja hengittää jazzia, juhlaa ja helmiäistä.

Tyylivalintaan kuuluu myös eräs erikoinen, moderni mauste. Mystisen miljonäärin 1920-luvun kohubileisiin kerääntyy New Yorkin kerma keinahtelemaan 2010-luvun Beyoncén ja Lana Del Reyn tahtiin. Yllättäen se ei ole huono valinta.

Leonardo DiCaprion valitseminen yksinäisen Gatsbyn rooliin ei sekään ole huono. Sen sijaan kertojaääni ontuu. Nick-serkku kertojahahmona (Tobey Maguire) vesittää tarinan. Tunne jää keveäksi ja etäiseksi, samoin dialogi.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia.

Gatsbyn ja Daisyn (Carey Mulligan) tuhoisa rakkaustarina on elokuvan ydin, mutta kemiaa uupuu. Toisaalta tarkoitus ei olekaan olla liian uskottava, vaan näyttävä. Glamouriin keskittyminen osittain myös purkaa pintaliitoteemaa.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia. Fitzgeraldin omana aikana Kultahattu ei saavuttanut juuri suosiota. Ylenjuonut kirjailija kuoli 44-vuotiaana.

Entäs ne bailut sitten? Jos kaikesta huolimatta tahdot ne järjestää, älä unohda kultaa, silkkiä, samppanjaa, huikentelevia helmiä, salakuljetettua giniä ja intohimoista jazzia – tai mustasukkaisuusdraamoja!

The Great Gatsby – Kultahattu, Nelonen pe klo 21.30