Saara Aalto pääsi jatkoon upealla tulkinnalla Sian Alive-kappaleesta. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Saara Aalto pääsi jatkoon upealla tulkinnalla Sian Alive-kappaleesta. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Saara Aalto pääsi tuomariäänillä jatkoon laulukilpailussa, mutta ketä vastaan hän oikein kilpailee?

Laulaja Saara Aalto, 29, keräsi upealla esityksellään ylistystä Britannian X Factor -laulukilpailun ensimmäisessä livelähetyksessä lauantaina ja selvitti tiensä jatkoon sunnuntai-iltana näytetyssä tuloslähetyksessä – täpärästi.

Saara oli vaarassa pudota, sillä hän oli kahden vähiten yleisöääniä saaneen kilpailijan joukossa. Lopulta tuomarit kuitenkin lähettivät liki yksimielisesti kotiin poikaduo Bratavion.

Ketkä niitä ääniä sitten haalivat? Esittelemme viisi Saaran kovinta haastajaa.

Matt Terry

Vedonlyöntitilastojen kärjessä on poikien joukkueessa kilpaileva 23-vuotias Matt Terry. Entinen tarjoilija kertoi koe-esiintymisessä tulleensa hiljattain tyttöystävänsä jättämäksi. Sekä tuomarit että katsojat ihastuivat nuoreen mieheen jo kättelyssä, mutta lisäksi Matt on osoittanut, että laulaminen ja esiintyminenkin sujuvat.

5 After Midnight

Miestrio tuo kilpailuun mukanaan laulua, tanssia ja hyvää meininkiä – bändinä he ovat parempia kuin kukaan olisi soolona. Ensimmäisessä livelähetyksessä he esittivät Justin Timberlaken hyväntuulisen kappaleen Can't Stop The Feeling ja saivat yleisöltä ja tuomareilta raikuvat aplodit.

Emily Middlemas

18-vuotias Emily osallistui X Factoriin ensimmäisen kerran jo kaksi vuotta sitten, mutta oli silloin vielä liian nuori ja kokematon kilpailemaan voitosta.

Nyt kokemusta on enemmän, mutta Emilystä tekee mielenkiintoisen myös se, että kisassa on mukana myös hänen poikaystävänsä Ryan Lawrie, 20. Pari tapasi ohjelman koe-esiintymisissä ja vahvisti suhteensa Twitterissä syyskuun lopulla.

Gifty Louise

20-vuotias ghanalaissyntyinen Gifty Louise menetti äänensä kesken viime vuoden X Factorin bootcampin. Tänä vuonna ääni on kantanut finaaliin asti, mutta riittääkö se voittoon? Tähän mennessä ainakin näyttäisi siltä, että nainen kilpailee kärkisijoista.

Samantha Lavery

Upeaääninen 17-vuotias pääsi kisassa eteenpäin villillä kortilla kuten Saarakin. Hänen ensimmäinen live-esiintymisensä keräsi tuomareilta hehkutusta. Verrattuna Saaraan Sam on kokematon esiintyjä, mutta juuri se voi tehdä hänestä kiinnostavan. Kuinka paljon enemmän hän vielä saa itsestään irti kisan aikana?

Honey G

35-vuotias räppäri on kisan värikkäin hahmo – ja nainen, jonka Jaajo Linnonmaakin totesi muistuttavan ulkoisesti huomattavan paljon itseään.

Daily Mail hehkutti Honey G:n esitystä livelähetyksen parhaaksi. Tuomari Simon Cowell ei ollut aluksi varma siitä, onko nainen tosissaan, mutta päätyi kuitenkin rakastamaan esitystä. Tässä saattaa olla kisan todellinen yllättäjä.

Miten kisa etenee?

Kilpailun voittaja saadaan selville vasta joulun alla. Livelähetykset nähdään Britanniassa lauantaisin, ja sunnuntain tuloslähetyksessä putoaa aina yksi kilpailija, kunnes finaalissa jäljellä on kolme laulajaa. Pudotusuhan alle joutuvat kaksi vähiten yleisöääniä saanutta kilpailijaa. He saavat esittää tuomaristolle vielä yhden laulun, minkä jälkeen kukin neljästä tuomarista tekee päätöksensä siitä, kenet haluaa lähettää kotiin.

Sub ja MTV Katsomo esittävät ohjelman meneillään olevan tuotantokauden jaksot pienellä, noin viikon viiveellä. Esimerkiksi MTV Katsomossa julkaistiin eilen Tuomareiden talot, osa 2 -jakso, jossa Saara valittiin mukaan livelähetyksiin.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00