Mira Luoti ja Aki Tykki ovat harrastaneet mykkäkoulua. Kuvat ja video: Nelonen
Mira Luoti ja Aki Tykki ovat harrastaneet mykkäkoulua. Kuvat ja video: Nelonen

Mira Luoti kertoo Vain elämää -jaksossa, mistä hänen ja Happoradion solistin, Aki Tykin, erimielisyydet ovat johtuneet.

Happoradion solisti Aki Tykki, 42, on kertonut aikaisemmissa Vain elämää -jaksoissa, että hänen ja Mira Luodin, 40, välit eivät aina ole olleet kovin lämpimät. Aki on antanut ymmärtää, että kaksikon välillä on ollut erimielisyyksiä. Ne liittyvät Happoradio-kitaristi Mika AH Haapasaloon, joka on Miran puoliso ja Akin ystävä. Tämän viikon Vain elämää -jaksossa Mira kertoo, mistä erikoiset välit ovat johtuneet.

”Heillä oli tällainen sääntö, että takahuonejuomat on tarkoitettu juotavaksi eikä niitä kerta kaikkiaan jätetä.”

– Mulla ja Tykillä on erityinen suhde. Ollaan ikään kuin samaa perhettä, mutta silti meillä on omat perheet, Mira kertoo jaksossa.

Mira sanoo jossain vaiheessa toivoneensa, että Aki saisi jo lapsen, jotta tämä – sekä Mika – rauhoittuisivat. Miran mukaan Happoradion jäsenillä on ollut tapana juoda runsaasti keikkojen jälkeen. 

– Heillä oli tällainen sääntö, että takahuonejuomat on tarkoitettu juotavaksi eikä niitä kerta kaikkiaan jätetä, Mira sanoo.

”Olen laittanut Tykille viestin, että etkö sä nyt voi sanoa sille, että laita korkki kiinni.”

Akin mielestä kaksikon väilllä on ollut draamaa, mutta Miran mukaan se ei ole ollut vakavaa.

– Lähinnä se on ollut sellaista, että olen joskus ollut huolissani puolisoni dokaamisesta, ja olen laittanut Tykille viestin, että etkö sä nyt voi sanoa sille, että laita korkki kiinni. Hän on vastannut vain jotain, että se on mun veljeni ja olen aina sen puolella, Mira kertoo.

Juominen johti asumuseroon

Huhtikuussa Mira kertoi Me Naisille, että hän itse ei ole juonut viime vuosina alkoholia lainkaan.

– Ajattelen, että minusta asiat on parempi kohdata ilman mitään suodatinta. Se, että ihmiset ihmettelevät juomattomuuttani, kertoo eniten meidän juomakulttuurista.

”Halusin, että Mika tekee selkeän valinnan.”

Vuosi sitten Mira sanoi Anna-lehden haastattelussa, että Mikan alkoholinkäyttö johti muutama vuosi sitten asumuseroon.

– Minulle tuli tarpeen vetää omat, aika tiukat rajani. Halusin, että Mika tekee selkeän valinnan. En olisi voinut jatkaa parisuhdettamme, jos hän olisi jatkanut keikkajuomista entiseen malliin, Mira kertoi haastattelussa.

Vain elämää Nelosella torstaisin ja perjantaisin kello 20.00.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Miina on osoittautunut hauskaksi ja rennoksi tyypiksi. Kuvat: Ava
Miina on osoittautunut hauskaksi ja rennoksi tyypiksi. Kuvat: Ava

Mistä saisi ostettua Ensitreffit alttarilla -sarjan Miinan rentoa asennetta ja itsevarmuutta?

Kuten moni tietää kokemuksesta, avioliitto ei ole ihan helppo konsepti toteuttaa onnistuneesti käytännössä. Etenkään, jos puolisonsa tapaa ensimmäisen kerran vasta alttarilla.

Eikä avioelämää suoranaisesti helpota sekään, jos yhteiselo täytyy aloittaa tv-kameroiden valvovan silmän alla. Jotkut meistä kuitenkin suoriutuvat tästä haasteesta – eräät jopa hyvin.

Esimerkki mallisuorituksesta löytyy Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta Miinasta.

1. Luottavainen mieli

Miinan ja Heikin hääpäivä ei ollut mieltäylentävää katsottavaa. Heikki säikkyi Miinan tyyliä, kommentoi tämän lempirunoilijavalintaa tylysti ja kieltäytyi kysymästä, onko Miinan hameen alle meneminen okei. Tuoreen avioparin yhdessäolo näytti parhaimmillaankin vaivaannuttavalta. 

Miina ei alkuvaikeuksista lannistunut. Hän malttoi antaa aikaa kivikasvoiselle puolisolleen eikä ryhtynyt tekemään kankeasti sujuneesta hääpäivästä liian pitkälle vietyjä tulkintoja. 

2. Loistava huumorintaju

Moni meistä toivoo puolisoa, jonka kanssa huumorintaju kävisi yksiin. Heikillä on käynyt tässä suhteessa erinomainen tuuri. Hän kehuu neljännessä jaksossa, että Miina on hauskin nainen, jonka hän on ikinä tavannut.

3. Makaronilaatikko valmiina

Kun Heikki saapuu seminaarimatkalta kotiin Miinan luo, on Miina loihtinut makaronilaatikkoa. Huomaavaista ja fiksua! Turhien nälkäkiukkuriitojen välttäminen lienee yksi toimivan avioliiton salaisuuksista.

(Jos puolisopisteiden kerääminen kiinnostaa, ota talteen makaronilaatikon ohje.)

4. Ihailtava itsevarmuus

– Ei tarvi lototakaan, kun voitit jo elämäsi loton, Miina kuvailee itseään vaimona. 

Hänen itsevarmuutensa ei pienestä hetkahda. Hän kertoo, että Heikillä on ollut paljon odotuksia siitä, millainen tuleva puoliso olisi, eivätkä esimerkiksi Miinan tatuoinnit ole Heikin mieleen. Miina toteaa tyynesti, että odotuksia puretaan yhdessä pikkuhiljaa. 

Perhepotretissa Heikki, Miina ja Manuela-koira.
Perhepotretissa Heikki, Miina ja Manuela-koira.

5. Rento asenne

– Tuu sitten kun tuut, ei se oo sen kummempaa! 

Näin Miina ohjeistaa Heikkiä, joka miettii, tulisiko seitsemän aikaan nukkumaan käyvän Miinan viereen makaamaan. Turha vaiheilu ja asioiden pyörittely eivät kuulu Miinan tapoihin.

”Olen tällainen Pertsa Perusmuija, ja ihan hyvin pärjään.”

Telkkarinkatsojien näkökulmasta on tietysti kiva, että Ensitreffit alttarilla -kaudesta löytyy myös draamaa, mutta Heikin ja Miinan avioliiton kannalta rento suhtautuminen asioihin on vain hyvä juttu. 

6. Ihana koiranomistaja

Miten Miinan pörröinen Manuela-hauva liittyy avioliittoon, te kysytte? Ei mitenkään, tietenkään. Valkoinen karvakaveri Manuela on silti sen verran hellyttävä tapaus, että se on mainittava.

Miina on sitä paitsi hieno esimerkki koiranomistajasta, joka selvästi rakastaa lemmikkiään, mutta jonka koko elämä ei pyöri koiran ympärillä. Heikki mainitsee neljännessä jaksossa, että Miinalla on hyvät verkostot, jotka auttavat koiranhoidossa ja mahdollistavat matkustelun. 

7. Pertsa Perusmuija

Miinalla on viehättävä pukeutumistyyli – vaikka Heikki ei Miinan hääeleganssista heti syttynytkään – ja kauniisti sisustettu koti. Toisaalta hän on ihan tavallinen tyyppi, joka ei hienostele turhia. Hän esimerkiksi herkuttelee makaronilla ja ketsupilla. 

– Et sä kyllä mikään kulinaristi ole, Heikki kommentoi. 

– En olekaan. Olen tällainen Pertsa Perusmuija, ja ihan hyvin pärjään.

Ingmar Bergmanin juhlavuoden kunniaksi tänä iltana voi nautiskella komean kattauksen Bergman-vaikutteisia lyhytelokuvia. 

IS TV-LEHTI: Onneksi Ingmar Bergmanin (1918–2007) satavuotisjuhlinta ei suju vain hänen omien elokuviensa merkeissä, vaikka ne ovatkin tärkeintä (ja parasta) nähtävää.

Nyt televisiossa nähtävää, kuudesta lyhytelokuvasta koostuvaa episodifilmiä on markkinoitu nimellä Paluu Bergmaniin. Siinä kuusi nykyruotsalaista ohjaajakomeettaa on valmistanut oman Bergman-vaikutteisen lyhytfilminsä.

Kokoelma ei edusta mitään Bergmanin apinointia, vaan tekijät ovat ilmeisesti saaneet varsin vapaat kädet inspiroitua ruotsalaismestarin tuotannosta tai kommentoida sitä. Jopa animaatiota hyödyntävissä lyhäreissä on aika moderni tämän päivän näkökulma.

Bergmanin tutuille avioliittokuvauksille ovat velassa Patrik Eklundin Tulehtunut tilanne ja Pernilla Augustin Kohtauksia yössä, jonka miespääosassa Ville Virtanen näyttelee kuolemansairasta taiteilijaa.

Tekijöistä Augustin kanssa maineikkain on Tomas Alfredson, jonka ”popvideo” Bergmanin Reliquarium kuitenkin sortuu omaan nokkeluuteensa tavoittamatta Bergmanin maailmoja. Vielä kauemmaksi etenee Linus Tunströmin Ariel, josta en helposti keksinyt mitään yhteyttä Bergmaniin, vaikka olen nähnyt melkein kaikki tämän elokuvat.

Kaikkinensa episodikokoelma todistaa, että Ingmar Bergman oli oikeasti elokuvan jättiläinen, jonka saavutuksia nykytekijöiden on vaikea – ellei usein mahdoton – tavoittaa.

Tulehtunut tilanne ja muita lyhytelokuvia, Teema & Fem klo 22.00–23.20