Hanna-Maria Seppälä nähdään julkisuudessa usein iloisena, mutta hänellä on ollut myös aikoja, jolloin sängystä nouseminen on tuntunut mahdottomalta.Kuva: Sanoma-arkisto/Lena Koskela
Hanna-Maria Seppälä nähdään julkisuudessa usein iloisena, mutta hänellä on ollut myös aikoja, jolloin sängystä nouseminen on tuntunut mahdottomalta.Kuva: Sanoma-arkisto/Lena Koskela

Uimari Hanna-Maria Seppälä kertoi Mertaranta ja legendat -jaksossa, että hän on joutunut pakottamaan itsensä ylös sängystä.

Uimari Hanna-Maria Seppälä, 31, kertoi Mertaranta ja legendat -jaksossa uupuneensa aina, kun on tullut menestystä. Ensimmäinen kova paikka uimarille oli, kun hänestä tuli maailmanmestari vain 18-vuotiaana. Seppälä voitti 100 metrin vapaauinnin Barcelonassa samana vuonna, kun kirjoitti ylioppilaaksi.

– Aika nopeasti oli loppu siitä kaikesta. Tämä on ollut se asia, mikä on aiheuttanut burn outia ja masennusta mulle, Hanna-Maria kertoi jaksossa.

Hanna-Marian mukaan julkisuus ja valtava määrä yhteistyökumppaneiden tilaisuuksia ovat urheilijalle joskus yksinkertaisesti liikaa. Hanna-Maria kertoi jo edellisessä jaksossa, miksi menestys on uuvuttanut hänet.

– Menestyksen jälkeen sulla on takki niin tyhjä. Sä oot antanut kaikkesi. Ja kaikki haluaa susta osan, ja sä et jaksa antaa sitä. Sitten pankki vaan kuluu loppuun.

”Usein se menee vaan siihen, että mä itken, itken ja itken.”

Valmentajaäiti tukena

Mirjami Seppälä on paitsi Hanna-Marian äiti, myös valmentaja. Kuva vuodelta 2012: Sanoma-arkisto/Tuukka Ylönen
Mirjami Seppälä on paitsi Hanna-Marian äiti, myös valmentaja. Kuva vuodelta 2012: Sanoma-arkisto/Tuukka Ylönen

Pahimpina aikoina Hanna-Maria ei ole jaksanut nousta edes sängystä ylös, mutta on kuitenkin pakottanut itsensä siihen. Tukena hänellä on aina ollut valmentajaäiti Mirjami Seppälä. Äiti on aina ollut myös se, joka on ensimmäisenä huomannut, jos tytär on liian väsynyt henkisesti.

– Kyllä se on enemmän äiti-tytär-suhde silloin.

Hanna-Maria myönsi myös, että avun pyytäminen on aina ollut hänelle vaikeaa.

– Usein se menee vaan siihen, että mä itken, itken ja itken. Ja sitten se menee siihen, että sovitaan, että lepäillään ja katsotaan eteenpäin, että kaikki järjestyy.

Hanna-Maria on kertonut, ettei ole ikinä nauttinut keskipisteenä olemista, koska on hiljainen, ujo ja arka. Siksi hän on pitänyt yksityiselämänsä tietoisesti pois julkisuudesta.

– Menestys teki minusta entistä sulkeutuneemman – mikä on tavallaan vähän harmi.

Mertaranta ja legendat TV5:lla keskiviikkoisin kello 21.00.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00