Kultaseppä-artesaani Salli pärjäsi hienosti Haluatko miljonääriksi -kilpailussa. Hän haaveilee obduktiopreparaattorin eli ruumiinavausavustajan töistä ja harrastaa BMX-pyöräilyä. Kuvat: Nelonen
Kultaseppä-artesaani Salli pärjäsi hienosti Haluatko miljonääriksi -kilpailussa. Hän haaveilee obduktiopreparaattorin eli ruumiinavausavustajan töistä ja harrastaa BMX-pyöräilyä. Kuvat: Nelonen

Ruumiinavausavustajan urasta haaveileva Salli voitti illan jaksossa 10 000 euroa.

Haluatko miljonääriksi -kilpailussa jaettiin tänään kauden toiseksi suurin voittosumma. Lahtelainen Salli Salmovaara, 27, voitti 10 000 euroa ja jäi vain viiden kysymyksen päähän mijoonasta eurosta.

Lauantain jaksossa Salli pääsi jatkamaan tilanteesta, jossa hän oli tiennyt viisi kysymystä ilman oljenkorsia ja voittanut 1 000 euroa. Tänään Salli joutui turvautumaan oljenkorsiin, mutta kymmenenteen eli 10 000 euron kysymykseen hän ei niitä tarvinnut.

Kysymys kuului: Kenen artistin oikea nimi on Kimmo Laiho?

A. Elastisen

B. Redraman

C. Cheekin

D. Palefacen

– Voin kiittää poikaystävääni, että tästä mä voin olla aika varma, Salli sanoi jaksossa.

– Onks hän (poikaystävä) joku heistä? Jaajo Linnonmaa vitsaili.

Lopulta Salli vastasi itsevarmasti A eli Elastisen. Se oli oikein, ja Salli voitti 10 000 euroa. Summaa ei voitu viedä Sallilta enää pois, ja hän pystyi vastaamaan ilman paineita 15 000 euron arvoiseen kysymykseen.

Kysymys kuului, minkä värinen on Tuomas Veturi? Vaihtoehdot olivat: A. Sininen, B. Punainen, C. Vihreä ja D. Musta. Salli käytti kysymykseen 50:50-oljenkorren, mutta arvasi lopulta väärin. Oikea vastaus oli A eli sininen.

Sallia suuremman summan on tämän kauden jaksoissa voittanut vain konduktööri David "Taavi" Viljanen. Lue täältä lisää Taavista.

Miljoonaa ei Suomessa ole voittanut vielä kukaan koko ohjelman historian aikana.

Suurin voitto tähän mennessä on 70 000 euroa. Sen voitti vuonna 2002 tamperelainen insinööriopiskelija Markku Rikola 18-vuotiaana.

Kysely

Oliko kymppitonnin arvoinen kysymys mielestäsi liian helppo?

Kyllä.
Kyllä.
58.0%
Ei.
Ei.
43.2%
Ääniä yhteensä: 472

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00