Jaajo Linnonmaa on kertonut, että Haluatko miljonääriksi -kuvauksissa meno on kuin Linnan juhlissa. Kaiken pitää mennä suunnitellusti paitsi siinä vaiheessa, kun hän pääsee kysymään kysymyksiä ja jutustelemaan kilpailijoille. Kuva: Nelonen
Jaajo Linnonmaa on kertonut, että Haluatko miljonääriksi -kuvauksissa meno on kuin Linnan juhlissa. Kaiken pitää mennä suunnitellusti paitsi siinä vaiheessa, kun hän pääsee kysymään kysymyksiä ja jutustelemaan kilpailijoille. Kuva: Nelonen

Maailman tunnetuimmassa tv-formaatissa kaikki on suunniteltu sekunnilleen – myös Suomessa.

1. Jaajon alkuspiikit joudutaan kuvaamaan usein monta kertaa

Haluatko miljonääriksi on maailman tunnetuin viihdeformaatti, joten monen asian pitää tapahtua juuri sekunnilleen niin kuin on suunniteltu: efektien, valojen, grafiikoiden ja tunnusmusiikin. Erityisen tarkkaa on se, että kaikki on kohdillaan, kun ohjelman isäntä Jaajo Linnonmaa saapuu studioon ja aloittaa alkuspiikkinsä. Niinpä Jaajon alkuspiikkikohtaus joudutaan usein ottamaan uusiksi kolmesta viiteen kertaa. 

2. Jaajo lämmittää yleisön

Ennen kuin jaksoa aletaan kuvata, Jaajo tulee lämmittämään studioyleisöä. Hän kertoo lyhyesti itsestään, kyselee yleisöltä jotain, kertoo vitsejä ja muistaa kiittää, miten mukavaa on, että yleisö on päässyt paikalle. Puheissaan Jaajo on paljon hillitympi kuin omassa radioshow'ssaan Radio Suomipopin Aamulypsyssä.

3. Studio-isäntä Parska tärkeässä roolissa

Jaajoa enemmän yleisön kanssa jutustelee studio-isäntä Parska, jonka tv-katsojat ovat saattaneet nähdä myös esimerkiksi Posse- ja Putous-ohjelmissa. Parska kertoo etukäteen yleisölle, miten kuvaukset etenevät, mitä heiltä odotetaan ja mitä he eivät missään nimessä saa tehdä. Parska myös opastaa yleisöä, miten kannattaa huokaista, jos kilpailijan vastaus on väärä, ja millaiset ovat kunnon aplodit. 

”Ääni kantautuu todella hyvin yleisöstä kilpailijan korviin, vaikka kuiskaisi ihan hiljaa oman arvauksensa vieressä istuvalle.”

4. Yleisöllä on salassapitovelvollisuus

Ohjelma on nauhoitettu etukäteen, joten jokainen yleisössä on salassapitovelvollinen. He eivät saa kertoa edes ystävilleen, minkä summan kukin kilpailija on voittanut tai keitä kilpailijat ovat. Yleistä tunnelmasta he toki saavat puhua jo ennen kuin ohjelma on näytetty tv:ssä.

5. Yleisö-oljenkorren palkinto muuttuu tällä kaudella

Yleisöstä oikein vastanneet saivat viime vuonna palkinnoksi hotelliyön, jos he tiesivät oikean vastauksen, kilpailija päätti luottaa tähän ja vastasi saman. Tänä vuonna palkinto on muuttunut: se on Dna-lahjakortti, jonka arvo 99 euroa.

6. Jaajo ei ole nähnyt kysymyksiä etukäteen

Vaikka ohjelma on nauhoitettu etukäteen, sitä yritetään tehdä livenomaisesti. Kun kysymys tulee ruutuun, Jaajo alkaa lukea sitä heti. Jaajon pitää saada luettua kysymys kerralla, ettei kukaan kilpailija saa miettiä sitä kauempaa kuin joku toinen.

Haluatko miljonääriksi -studio on livenä paljon pienempi kuin miltä se näyttää tv:ssä. Ohjelma kuvataan Itä-Helsingissä.
Haluatko miljonääriksi -studio on livenä paljon pienempi kuin miltä se näyttää tv:ssä. Ohjelma kuvataan Itä-Helsingissä.

7. Yleisö ei saa kuiskia, äännellä eikä näyttää minkäänlaisia merkkejä

– Ääni kantautuu todella hyvin yleisöstä kilpailijan korviin, vaikka kuiskaisi ihan hiljaa oman arvauksensa vieressä istuvalle, Parska sanoo.

Lue myös: Tässä ovat Haluatko miljonääriksi -historian uskomattomimmat kohut

8. Tauot pilaavat joskus tunnelman

Yhden ohjelman kuvauksissa on useita taukoja. Joskus tauko tulee sellaiseen kohtaan, että kilpailijalta on juuri kysytty kysymys, mutta vastaus kuvataan vasta muutaman minuutin tauon jälkeen. Jos tilanne on jännittävä, fiilis pitää saada luotua aina uudelleen.

9. Alimmalla rivillä istuvien pitää istua paikallaan

Yleisön alimman rivillä on läpinäkyvä pleksikaide, joten jos siinä istuvat tekevät jotain epätavallista, se näkyy katsojille, mikäli kamera on kuvannut juuri sillä hetkellä.

– Kerran eräällä miehellä oli sortsit ja hänen jalkaansa kutitti koko ajan. Mies ei tajunnut, että raapiminen näkyy kaiteen läpi. Se näytti aika oudolta televisiossa, Parska kertoo.

10. Kuvauksissa on tauko aina, kun kilpailija päättää kysyä yleisöltä

Tämä johtuu siitä, että oman veikkauksensa kertoville ihmisille pitää asentaa mikki ennen kuin he voivat vastaa.

11. Yleisön pitää taputtaa useita minuutteja jakson lopuksi

Tämä johtuu siitä, että ohjelman lopputekstit ovat niin pitkät ja tuotanto haluaa, että aplodit kestävät loppuun asti.

Haluatko miljonääriksi Nelosella la kello 20.00.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00