Nyt on loistavia brittinäyttelijöitä: Fagin (Anton Lesser) Bill Sikes (Mark Stanley), Nancy (Bethany Muir), Artful Dodger (Wilson Radjou-Pujalte), Amelia Havisham (Tuppence Middleton), tarkastaja Bucket (Stephen Rea) ja Ebenezer Scrooge (Ned Dennehy). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Nyt on loistavia brittinäyttelijöitä: Fagin (Anton Lesser) Bill Sikes (Mark Stanley), Nancy (Bethany Muir), Artful Dodger (Wilson Radjou-Pujalte), Amelia Havisham (Tuppence Middleton), tarkastaja Bucket (Stephen Rea) ja Ebenezer Scrooge (Ned Dennehy). Kuva: Yle Kuvapalvelu

On hieraistava silmiä. Ovatko kaikki Charles Dickensin romaanihahmot muuttaneet samaan kylään?

IS TV-LEHTI: Kyllä, juuri näin he ovat tehneet. EastEndersin käsikirjoittajana tunnetun Tony Jordanin luoman Charles Dickensin ihmemaa -sarjan asetelma on vähintäänkin erikoinen. Hahmoja muun muassa kirjoista Oliver Twist (1837–39), Suuria odotuksia (1861), Kolea talo (1852–1853) ja Joulukertomus (1843) marssitetaan ensimmäisessä jaksossa esiin kirjaimellisesti kylän täydeltä.

On kuin laitettaisiin Sherlock Holmes, Neiti Marple ja Poirot kaikki tutkimaan murhia yhdessä!

Murhaa tutkitaan nytkin. Joulukertomuksesta tuttu haamu Jacob Marley (Peter Firth) on sarjan alussa vielä elonsa voimissa, muttei suinkaan kauaa. Saituri Ebenezer Scroogen (Ned Dennehy) häijy kollega löydetään lumiselta kadulta kuolleena, ja Kolean talon etsivä Bucket alkaa setviä murhaa.

Toisaalla korea nuori neiti Amelia Havisham (Tuppence Middleton) kopean velipuolensa Arthurin (Joe Quinn) kanssa kuulee isänsä testamentin. Arthur raivostuu, eikä aio jättää epätasa-arvoista tilannetta tähän. Kulman takana köyhän Bob Cratchitin (Robert Wilforth) perhe odottaa isän tuovan joulupöytään herkkuja – tai edes jotakin syötävää.

Entä mitä kyräillään Barbaryn sisarusten kesken? Kuinka Oliver Twistin herra ja rouva Bumble jaksavat? Ja tuollahan ryypiskelee rouva Gump (Pauline Collins)!

Lumisade tupruaa, hengitys höyryää ja joulumieli saapuu – Charles Dickensin ihmemaa on oivaa katsottavaa glögimukin kera alkutalvesta. Vuonna 1812 syntyneen Dickensin tyyli kirjoittaa oli viihteellinen ja satiirinen, ja sarjakin on sekoitus saippuaoopperaa ja murhadraamaa.

Dickensin hahmot ovat korostettuja ja yksityiskohtaisia, ja dialogilla on suuri merkitys. Siksi elokuva- ja tv-tuottajat ovat ilolla varioineet Dickensin romaaneja. Nyt, kun monta romaania on yhdistetty, ovat myös puvustajat ja lavastajat saaneet nautiskella runsaudesta. 10-osainen BBC-pukudraama on visuaalisesti ensiluokkainen.

Huippunäyttelijöitä

Mukana on tuttuja näyttelijöitä muista historiallisista tai fantastisista tuotannoista. Amelia Havishamin näyttelijä Tuppence Middleton nähtiin vastikään Sota ja rauha -tv-sarjan kieroilijana, ja samassa sarjassa isänä esiintyi myös etsivä Bucketin näyttelijä Stephen Rea.

Game of Thronesista ovat mukana Anton Lesser, Mark Stanley ja Brenock O'Connor, joka esitti siinä Olly-poikaa. Nyt hän on sairaaseen Nell-tyttöön (Imogen Faires) ihastunut Peter Cratchit. Lesser taas näytteli itse Charles Dickensiä vuoden 2002 minisarjassa.

Harry Pottereissa on nähty muun muassa Bob Cratchitia esittävä Robert Wilforth ja Ebenezer Scroogenin roolia näyttelevä Ned Dennehy. Vuoden 2012 Dickens-elokuvassa Suuret toiveet esiintyi nyt Honoria Barbaryn roolissa nähtävä Sophie Rundle.

On heti selvää, että sarjassa on solkenaan hahmoja, ja monen Dickens-fanin ensimmäinen jakso kuluu luultavasti googlaten: mistä romaanista kukin olikaan? Entä voiko tuttujen juonikuvioiden kulkuun laisinkaan luottaa, vai ovatko sarjassa tapahtumat sekoitettu täysin mielivaltaisesti?

Sopii Dickens-ummikollekin

Jätetään asia arvoitukseksi ja keskitytään siihen, että käsillä on oikeastaan varsin mehevä rikostarina. Kysymys on perinteinen. Kuka murhan teki? Dickensiläiseen tapaan puhetta on paljon, ja keskustelun uumenissa parodia ja satiiri kisaavat kielikuvien kera.

Sarjaa voi hyvin seurata, vaikka olisi Charles Dickensin suhteen täysi ummikko. Jakso jaksolta henkilöt tulevat tutummiksi. Kokonaisuus alkaa syventyä heillekin, jotka ovat lukeneet kirjat. Moni brittifani huokaili sarjan kuluessa helpotuksesta: tämähän toimii!

Sarja kuvattiin Lontoossa jättimäisessä studiossa. Tony Jordan on kertonut luottaneensa suunnittelija Michael Ralphin kädenjälkeen jo ennen kuin käsikirjoitus oli valmis.

Kyseessä on suurin lavastus, joka on koskaan rakennettu Britannian tv-historiassa. Kadulla lähes kolmenkymmenen talon välissä ajettiin oikeiden hevosten vetämillä kärryillä. Kaikki oli mahdollisimman aitoa.

Jordan on myös kertonut olevansa varma, että jos Dickens eläisi, hän pitäisi lopputuloksesta.

–Uskon, että hän olisi suuri fani. Huomasin tutkiessani, että meillä oli paljon yhteistä. Kuten esimerkiksi monimutkainen henkilökohtainen elämä ja rakkaus yleisöä kohtaan, Jordan sanoi BBC:lle.

Charles Dickensin ihmemaa, TV1 pe klo 19.00

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.