Edellisillä tuotantokausilla orjia vapauttanut Daenerys (Emilia Clarke) on tällä kertaa saanut köydet omiin käsiinsä. Kuva: HBO Nordic
Edellisillä tuotantokausilla orjia vapauttanut Daenerys (Emilia Clarke) on tällä kertaa saanut köydet omiin käsiinsä. Kuva: HBO Nordic

Jos olet odottanut uuden tuotantokauden alkua malttamattomana, tämän jälkeen olet vielä malttamattomampi.

Game of Thronesin faneille hyviä uutisia: pitkä odotus on pian ohi. Sarjan kuudes tuotantokausi alkaa HBO:lla 25.4.

HBO on jo aiemmin julkaissut pieniä maistiaisia tulevasta kaudesta. Nyt julkaistusta trailerista saa kunnolla esimakua siitä, mitä on luvassa.

Esimerkiksi Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) lupaa edellisellä kaudella kovia kokeneelle (ja katkeruuttaan kasvattaneelle) sisarelleen Cerseille (Lena Headey), että he "saavat takaisin kaiken sen, mitä heiltä on viety, ja enemmänkin".

Etenkin Jon Snown (Kit Harington) kohtaloa on arvuuteltu suuresti. Viides kausi nimittäin päättyi fanien kauhistukseksi siihen, kun Jon – yksi sarjan keskeisimmistä ja pidetyimmistä hahmoista – lynkattiin Mustanlinnan pihalle. Heti uuden trailerin alussa nähdäänkin lumessa makaavan Jonin ruumis ja kuullaan jonkun toteavan: hän on mennyttä.

Tiedossa kuitenkin on, että Haringtonilla on sopimus seitsemänteen kauteen asti, ja hän esiintyy myös kuudennen tuotantokauden mainoskuvassa, joten hyvästejä Jon Snow'lle tuskin tarvitsee vielä jättää.

Trailerilla nähdään myös, kuinka tulen jumalaa palvellut Melisandre (Carice van Houten) horjuu uskossaan, siepatun Daenerys Targaryenin (Emilia Clarke) kuninkaallinen tyyli on vaihtunut takkuiseen tukkaan ja tomuiseen pukuun, turkiksiin pukeutunutta Sansa Starkia (Sophie Turner) muistutetaan siitä, että hän on nyt mukana suuressa ja pelottavassa pelissä – ja kaiken lisäksi ykköskaudella rampautunut ja viime tuotantokauden sivussa ollut Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright, joka muuten on kasvanut melkoisesti) seisoo omilla jaloillaan.

Muuten meno näyttää juuri siltä, mitä Game of Thronesilta jo osaakin odottaa. Luvassa on taisteluja, intohimoa, suuria tunteita ja upeita kuvia.

 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00